Διεθνή

Βαριά ήττα στις πλάτες της Χίλαρι

Βαριά ήττα στις πλάτες της Χίλαρι
Ενωτικό μήνυμα στο διάγγελμα Ομπάμα. Αύριο, Πέμπτη, η συνάντηση με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Συγχαρητήρια και από τον Αλέξη Τσίπρα. Πρόσκληση στον Νετανιάχου για ραντεβού με τον πλανητάρχη. Οι Βρυξέλλες στήνουν τη στρατηγική για την επόμενη ημέρα.

Αν και είχε πει ότι δεν θα κάνει δήλωση, η Χίλαρι Κλίντον με δάκρυα στα μάτια και παραδεχόμενη την πολιτική της ήττα μίλησε για το εκλογικό αποτέλεσμα και δήλωσε ότι προσφέρθηκε να συνεργαστεί μαζί με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο. 

«Χθες την νύχτα συνεχάρην τον Ντόναλντ Τραμπ και προσφέρθηκα να εργαστώ μαζί του για το καλό της χώρας μας. Ελπίζω ότι θα είναι ένας επιτυχημένος πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς», τόνισε η πρώην υπουργός Εξωτερικών σε υποστηρικτές της και στελέχη του επιτελείου της σε ένα ξενοδοχείο του Μανχάταν.


Η ίδια τόνισε ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση κατέδειξε ότι οι ΗΠΑ είναι «πιο διχασμένες απ’ όσο πιστεύαμε». Ωστόσο, όπως είπε,  «χρωστάμε στον Ντόναλντ Τραμπ μια ευκαιρία να ηγηθεί».

 

Hillary Clinton concedes Wednesday following her Election Day defeat.

Την ίδια ώρα, τον δρόμο για… τον Λευκό Οίκο παίρνει ο νέος πλανητάρχης, ύστερα από τη σαρωτική του νίκη στις αμερικανικές εκλογές, ανατρέποντας τα προγνωστικά. Κόντρα σε αναλυτές, δημοσκόπους και υπέρμαχους της Χίλαρι Κλίντον, οι Αμερικανοί ψήφισαν “δαγκωτό” Ντόναλντ Τραμπ, αναδεικνύοντας τον αρχηγό των Ρεπουμπλικανών, ως τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Το σοκ δε σε όλο τον πλανήτη είναι δε τόσο μεγάλο, που μέχρι και εκπρόσωποι των εταιρειών δημοσκοπήσεων τόνισαν δημόσια ότι “έκαναν λάθος”.

«Είμαστε όλοι πρώτα Αμερικανοί, όχι Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικάνοι», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε δήλωσή του για το αποτέλεσμα των εκλογών, απευθυνόμενος στους Αμερικανούς πολίτες, ενώ στάθηκε στην ανάγκη μιας ομαλής μετάβασης, παρόλο που, όπως παραδέχθηκε, «δεν είναι μυστικό ότι έχουμε σημαντικές διαφορές με τον Ντόναλντ Τραμπ».

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται μια αίσθηση ενότητας, εκφράζοντας την ελπίδα να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση ο κ. Τραμπ, ενώ επεσήμανε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, προκειμένου ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ να είναι επιτυχημένος. «Πλέον, τασσόμαστε όλοι υπέρ της επιτυχίας του να ενώσει και να οδηγήσει τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο Μπαράκ Ομπάμα αποκάλυψε ότι προσκάλεσε αύριο, Πέμπτη, στον Λευκό Οίκο τον κ. Τραμπ για «μια ομαλή μετάβαση». Όπως είπε, και ο ίδιος είχε διαφορετική προσέγγιση με τον προκάτοχό του, Τζορτζ Μπους, αλλά το 2009 εξασφαλίστηκε αυτή η ομαλή συνέχεια.

«Η προεδρία και η αντιπροεδρία είναι μεγαλύτερη από όλους από εμάς. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για μία πετυχημένη μετάβαση», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι η ειρηνική μετάβαση αποτελεί ορόσημο της Δημοκρατίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ανέφερε ότι άκουσε τηλεφωνικά τις παρατηρήσεις του κ. Τραμπ.

Αναφερόμενος στην ηττημένη των εκλογών, Χίλαρι Κλίντον, είπε ότι δεν θα μπορούσε να είμαι περισσότερο περήφανος για εκείνη.

Επιστολή Τσίπρα

Επιστολή στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογή του.Όπως γνωστοποίησε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας με τους οποίους συνδέονται διαχρονικά ο ελληνικός και ο αμερικανικός λαός, στη βάση κοινών αξιών δημοκρατίας, κράτους δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την πρόθεση να εμβαθυνθεί η συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, προς όφελος των δύο λαών, της ειρήνης, και της περιφερειακής σταθερότητας.

Την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο

Την Πέμπτη ο Τραμπ θα περάσει την πόρτα του Λευκού Οίκου, μετά από πρόσκληση του Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου οι δύο άνδρες να συζητήσουν την «διασφάλιση της ομαλής μετάβασης της εξουσίας».

Μάλιστα, από την πλευρά του ο επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ, Kellyanne Conway, επιβεβαίωσε στο MSNBC ότι ο νέος πρόεδρος είναι θετικός στη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, σήμερα ο Ομπάμα θα κάνει δηλώσεις για τα αποτελέσματα της κάλπης και «για τα μέτρα, που μπορούμε να λάβουμε, ώστε η χώρα να παραμείνει ενωμένη, μετά από την περίοδο αυτή του σκληρού εκλογικού αγώνα». 

Σημειώνεται εξάλλου ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ, προκειμένου να τον συγχαρεί, ενώ μίλησε και με την Χίλαρι Κλίντον, εκφράζοντάς της το θαυμασμό του για την δυναμική προεκλογική καμπάνια της.

Λίγο μετά τις 9:30 (ώρα Ελλάδας) ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση, η οποία προκάλεσε “ψυχρολουσία” στις Βρυξέλλες. Ο Ντόναλτ Τραμπ, συγκεντρώνοντας 279 Εκλέχτορες, είναι ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, με την Κλίντον να… τρώει τη σκόνη του. Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, η Χίλαρι συγκεντρώνει 218 Εκλέχτορες, που σημαίνει πως η επικεφαλής των Δημοκρατικών υπέστη βαριά ήττα, τί κι αν είχε στο πλευρό της τον Μπαράκ Ομπάμα, μία μεγάλη “πίτα” της αμερικανικής πολιτικής σκηνής και σύσσωμη τη showbiz από την αρχή μέχρι το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας. 

Το αποτέλεσμα “κλείδωσε” από τη στιγμή που ο Τραμπ πήρε την τελευταία κρίσιμη πολιτεία της Νεμπράσκα, για πρώτη φορά μετά από τις εκλογές του 1988, όταν ο άλλοτε υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων κατάφερε κάτι αντίστοιχο.

Ο Τραμπ κερδίζει συνολικά τις πολιτείες: Αλαμπάμα (9), Άρκανσο (6), Νότια Καρολίνα (9), Βόρεια Καρολίνα (15), Βόρεια Ντακότα (3), Νότια Ντακότα (3), Φλόριντα (29), Τζόρτζια (16), Άινταχο (4), Ιντιάνα (11), Άιοβα (6), Κάνσας (6), Κεντάκι (8), Λουιζιάνα (8), Μισισίπι (6), Μιζούρι (10), Μοντάνα (3), Νεμπράσκα (5), Οχάιο (18), Οκλαχόμα (7), Τενεσί (11), Τέξας (38), Γιούτα (6), Δυτική Βιρτζίνια (5), Ουαϊόμινγκ (3), Wisconsin (10), Αλάσκα (3). 

Η Χίλαρι Κλίντον κερδίζει τις εξής πολιτείες: Καλιφόρνια (55), Κολοράντο (9), Κονέτικατ (7), Ντέλαγουερ (3), Χαβάη (4), Ιλινόι (20), Μέριλαντ (10), Μασαχουσέτη (11), Νιού Τζέρσεϊ (14), Νέο Μεξικό (5), Νέα Υόρκη (29), Όρεγκον (7), Ρόουντ Άιλαντ (4), Βερμόντ (3), Βιρτζίνια (13), Περιφέρεια της Κολούμπια (3), Πολιτεία της Ουάσινγκτον (12), Νεβάδα (6). 

Σύμφωνα με την μέχρι τώρα καταμέτρηση, τον Τραμπ ψήφισαν 57.693.737 Αμερικανοί ενώ την Κλίντον επέλεξαν 56.992.877 συμπολίτες της.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε με τον μελλοντικό αντικαταστάτη του και τον κάλεσε στον Λευκό Οίκο για την εθιμοτυπική συνάντηση απερχόμενου – ερχόμενου προέδρου. Ο Τραμπ θα πάει την Πέμπτη στο Λευκό Οίκο.

Η πρώτη επίσημη παραδοχή της επικράτησης του Τραμπ ήρθε από τον υπεύθυνο της προεκλογικής εκστρατείας της υποψήφιας των Δημοκρατικών, Τζον Ποντέστα, που δήλωσε από τα κεντρικά γραφεία της Κλίντον προς τους δημοσιογράφους: “Καλό θα είναι όλοι να πάνε σπίτια τους, θα έχουμε περισσότερα να πούμε αργότερα”.

Οι προβολείς είναι στραμμένοι και στην Ευρώπη. Οι Βρυξέλλες έχουν υποστεί μεγάλο σοκ. Έγινε ό,τι απεύχονταν. Ο Τραμπ νίκησε και τώρα οι φόβοι “κατακλύζουν” τους Ευρωπαίους αρχηγούς, εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης στο Νότο, πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία ενόψει δημοψηφίσματος και ενώ ακολουθούν οι γαλλικές και γερμανικές εκλογές. Τα μάτια τώρα επικεντρώνονται στην επόμενη μέρα και στη συνεργασία Τραμπ-ΔΝΤ για τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικά αδύναμων κρατών-μελών της Ευρωζώνης, με τον νέο πλανητάρχη να μην έχει στείλει μηνύματα στήριξης κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Πρόσκληση Τραμπ σε Νετανιάχου

Πρόκληση στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για συνάντηση στις ΗΠΑ «με την πρώτη ευκαιρία», απηύθυνε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες.


Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον νικητή των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ.
Ο Ισραηλινός δεξιός ηγέτης δήλωσε βέβαιος ότι θα εργαστούν από κοινού με τον κ. Τραμπ ώστε οι σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ να φθάσουν «σε νέα ύψη». 

Έτσι ψήφισαν οι Αμερικανοί

Στο μεταξύ, ανάλυση του Reuters σημειώνει πώς ακριβώς ψήφισαν οι διάφορες κοινωνικές ομάδες Αμερικανικών πολιτών

Γυναίκες: Η Κλίντον είχε ένα προβάδισμα 2 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Τραμπ ανάμεσα στις γυναίκες ψηφοφόρους, μια διαφορά, ωστόσο, μικρότερη της αναμενόμενης για την πρώτη γυναίκα υποψήφια Πρόεδρο ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος. Αντίθετα, ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε την ψήφο των γυναικών κατά περίπου 7 μονάδες κατά την επανεκλογή του το 2012. Συνολικά, περίπου το 49% των γυναικών στήριξαν την Κλίντον και 47% τον Τραμπ στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση. Ανάμεσα στις νεότερες γυναίκες, ηλικίας 18 με 34 ετών, το 55% υποστήριξε την Κλίντον και το 38% τον Τραμπ. Το 2012, το 62% των νέων γυναικών υποστήριξε τον Ομπάμα.

Μειονότητες: Η Κλίντον είχε μεγάλο προβάδισμα ανάμεσα στους Ισπανόφωνους, τους Αφροαμερικανούς και τους Αμερικανούς Ασιάτες αλλά η διαφορά της δεν φάνηκε να είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε ο Ομπάμα το 2012 σε όποια από αυτές τις ομάδες. Περίπου το 89% των Αφροαμερικανών, το 66% των Ισπανόφωνων και το 65% των Αμερικανών Ασιατών υποστήριξε την Κλίντον. Το 2012, ο Ομπάμα είχε τη στήριξη του 96% των Αφροαμερικανών, το 70% των Ισπανόφωνων και το 67% των Αμερικανών Ασιατών.

Μορφωτικό επίπεδο: Ο Τραμπ υπερίσχυσε της Κλίντον ανάμεσα στους ανθρώπους που δεν έχουν πάει ποτέ στο κολέγιο κατά 12 μονάδες. Το 2012, ο Ομπάμα είχε μικρό προβάδισμα έναντι του ανθυποψηφίου του Μιτ Ρόμνεϊ ανάμεσα σε ψηφοφόρους από όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, υπερισχύοντας του Ρόμνεϊ ανάμεσα σε όσους είχαν κολεγιακή μόρφωση κατά 2 μονάδες. Το προβάδισμα του Τραμπ ήταν ιδιαίτερα μεγάλο ανάμεσα στους λευκούς Αμερικανούς που δεν έχουν αποφοιτήσει από κολέγιο. Ο Τραμπ κέρδισε τους λευκούς άνδρες χωρίς κολεγιακή μόρφωση κατά 31 μονάδες και τις λευκές γυναίκες χωρίς πτυχίο κατά 27 μονάδες.

Λευκοί ευαγγελιστές: Οι λευκοί ευαγγελιστές παραμένουν στο πλευρό του Τραμπ. Αυτή η ομάδα ήταν ανέκαθεν αξιόπιστη για τους Ρεπουμπλικάνους και δεν φαίνεται να έχει εγκατελείψει τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο παρά τις κατηγορίες σε βάρος του για σεξουαλική παρανέχληση που έγιναν γνωστές τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Τραμπ φαίνεται να κερδίζει τους λευκούς ευαγγελιστές με την ίδια περίπου διαφορά όπως ο Ρόμνεϊ το 2012. Περίπου το 76% των λευκών ευαγγελιστών είπαν ότι ψήφισαν τον Τραμπ, ενώ το 20% υποστήριξαν την Κλίντον.

Μητροπολιτικές/μη μητροπολιτικές περιοχές: Η Κλίντον μετά βίας κυριάρχησε στις μητροπολιτικές περιοχές, ενώ ο Τραμπ έχει μεγάλο προβάδισμα στις αγροτικές περιοχές. Η Κλίντον κέρδισε τον Τραμπ κατά 6 μονάδες ανάμεσα στους ψηφοφόρους που ζουν σε μητροπολιτικές περιοχές. Ο Τραμπ κέρδισε την Κλίντον κατά 27 μονάδες ανάμεσα στους ψηφοφόρους που ζουν σε μη μητροπολιτικές περιοχές.

Στα… “κάγκελα” οι Ευρωπαίοι-Τί φοβούνται

“Βόμβα μεγατόνων” είναι για την Ευρώπη η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, με το Βερολίνο να στήνει ήδη τη στρατηγική του για την επόμενη μέρα. Οι πρώτες αντιδράσεις μυρίζουν αμηχανία… μία ημέρα αφότου τα γερμανικά ΜΜΕ τόνιζαν πως αυτό, που φοβάται ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, είναι τί θα γίνει με τα σοβαρά προβλήματα του Νότου, αν νικήσει ο Τραμπ.

Σημειώνεται πως η αλλαγή σκυτάλης στην αμερικανική προεδρία βρίσκει την Ευρώπη σε μία πολύ κρίσιμη πολιτικά και οικονομία συγκυρία ενόψει γαλλικών και γερμανικών εκλογών, ιταλικού δημοψηφίσματος και έντονης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Αυτό για το οποίο ανησυχεί περισσότερο όλη η ευρωπαϊκή “οικογένεια” είναι κατά πόσο οι σχέσεις Τραμπ και ΔΝΤ μπορεί να είναι λειτουργικές και αποτελεσματικές για τις χώρες, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, μεταξύ άλλων και η Ελλάδα.

Ειδικότερα, φανερά προβληματισμένος εμφανίστηκε ο Μάρτιν Σουλτς. Μιλώντας στο ραδιόφωνο “Europe1” λίγο μετά την επισημοποίηση του αποτελέσματος στις ΗΠΑ, ο ίδιος συνέκρινε με το Brexit συνέκρινε την εκλογή του Ντόναλτ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ . “Μετά το Brexit ένα κύμα διαμαρτυρίας και στην Αμερική έφερε τελικά τον Τραμπ στον Λευκό Οικο” είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Eξήγησε ότι η έκπληξή του για το αποτέλεσμα οφείλεται στο ότι “μέχρι τελευταία στιγμή ήλπιζε σε μια νίκη της Κλίντον, για να αποφευχθεί μια πλειοψηφία στον Τραμπ ο οποίος κατά την εκστρατεία κινητοποίησε με τρόπο αρνητικό και επιθετικό τα συναισθήματα και ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν έχει ανάγκη από οποιοδήποτε συμβουλευτικό θεσμό, πράγμα επικίνδυνο για ένα πρόεδρο των ΗΠΑ”.

Ο Σουλτς είναι παράλληλα απογοητευμένος, “διότι οι δυνάμεις των Δημοκρατικών δεν έπεισαν και δεν κινητοποίησαν όπως έπρεπε τις μειονότητες ώστε να εμποδιστεί η νίκη Τραμπ”.

Ο πρόεδρος του ΕΚ θεωρεί ότι είναι δυνατή η μελλοντική συνεργασία με τον Ντόναλντ Τραμπ, εφόσον υπάρξει σεβασμός στις δημοκρατικές αρχές της ΕΕ.

Πάντως, με κοινή τους επιστολή οι κκ. Γιούνκερ και Τουσκ απηύθυναν πρόσκληση στον Τραμπ για τη Σύνοδο Κορυφής, υπενθυμίζοντας τις σημαντικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, για τη διατήρηση της ασφάλειας και όσον αφορά στα κρίσιμα ζητήματα της μετανάστευσης και της κλιματικής αλλαγής.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτηρίζει ως “τεράστιο σοκ” το αποτέλεσμα της κάλπης.Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD, ίδια επεσήμανε: “Πιστεύω ότι ο Τραμπ γνωρίζει ότι αυτή δεν ήταν μια ψήφος υπέρ εκείνου, αλλά μάλλον μια ψήφος κατά της Ουάσινγκτον, κατά του κατεστημένου”.

Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, επεσήμανε ότι “η φρασεολογία και ο τρόπος συμπεριφοράς του Τραμπ είναι μια παράλογη παρακαταθήκη, την οποία δεν μπορεί τόσο εύκολα να αποτινάξει (…) Πιστεύω ότι θα πρέπει να τον εκλάβουμε έτσι όπως μας έχει παρουσιαστεί”. Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν έχουμε καμιά ιδέα τι θα κάνει ο Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια πολύ αβέβαιη γεωπολιτική κατάσταση.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ακροδεξιού “Εθνικού Μετώπου” στη Γαλλία, Μαρί Λεπέν, έδωσε συγχαρητήρια στον Τραμπ. “Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και στον ελεύθερο αμερικανικό λαό” ανέφερε η Λεπέν.

Κυριαρχία και στο Κογκρέσο

Οι Ρεπουμπλικανοί διατήρησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, επιτυγχάνοντας μια σημαντική νίκη που τους επιτρέπει να σχηματίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ρεπουμπλικανικό “χρώμα” θα έχει και η Γερουσία, καθώς το κόμμα του Ντόναλτ Τραμπ επικράτησε και για το έτερο σώμα του Κογκρέσου.

“Ενωτικό” μήνυμα 

Ο Τραμπ θέλησε να εμφανιστεί “ενωτικός” κατά την ομιλία του μετά από την επίσημη ανάδειξη του ως 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τράμπ συνεχάρη την Χίλαρι Κλίντον για την προεκλογική εκστρατεία της και δήλωσε πως “έχει κάνει πολλά για τη χώρα και είμαστε ευγνώμονες για αυτό”.

Παράλληλα ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός δεσμεύθηκε ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Αμερικανών, ενώ απευθυνόμενος σε όσους δεν τον ψήφισαν ζήτησε τη βοήθειά τους για να ενώσουν τις ΗΠΑ.

Βρετανία: Θα παραμείνουμε στενοί εταίροι

Τα συγχαρητήρια της προς τον Τραμπ εξέφρασε η Τερέσα Μέι, με την πρωθυπουργό της Βρετανίας να αναφέρει πως “η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν μία διαρκή και ειδική σχέση βασισμένη στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της επιχειρηματικότητας. Είμαστε και θα παραμείνουμε στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα”.

“Ανυπομονώ να εργαστώ μαζί με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, χτίζοντας επάνω στα προηγούμενα για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία των εθνών μας τα χρόνια που έρχονται” κατέληξε η Βρετανίδα πολιτικός.

Συγχαρητήρια Πούτιν

Πρώτος συνεχάρη τον Τραμπ ο Ρώσος πρόεδρος. Στο τηλεγράφημα που έστειλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τον Independent, ευχήθηκε και καλή υγεία στον 70χρονο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Interfax, εντωμεταξύ, στη συνεδρίαση της ρωσικής Δούμας επικράτησαν πανηγυρισμοί όταν ο πρόεδρος του σώματος ανακοίνωσε την ήττα της Χίλαρι Κλίντον.

Μήνυμα Τουρκίας για τον Γκιουλέν

Συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Τραμπ έστειλε και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπεναλί Γιλντιρίμ, τονίζοντας την πάγια θέση της Άγκυρας για έκδοση του αντιπάλου του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν προς την Τουρκία. 

Ο ίδιος είπε ότι είναι μια ευκαιρία, για να προωθηθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Γιλντιμίρ δήλωσε πως μια «νέα σελίδα» θα ανοίξει στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, αν η Ουάσινγκτον εκδώσει τον τούρκο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορεί η Τουρκία ότι ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

«Δημιουργείται μια ευκαιρία για τον νέο πρόεδρο να προωθήσει τις σχέσεις με πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη τη μάχη της Τουρκίας εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

Και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ και δήλωσε πως η Άγκυρα θα ενισχύσει τις «βασισμένες στην εμπιστοσύνη σχέσεις και τη συνεργασία» της με τις ΗΠΑ.

Ο Τσαβούσογλου έκανε τα σχόλιά του στο λογαριασμό του στο Twitter.

Τυφώνας… Τραμπ “πήρε και σήκωσε” τις αγορές!

Η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί θύελλα στις αγορές, με τους επενδυτές να στρέφονται σε «ασφαλή καταφύγια».

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές, μετά την εκλογική νίκη Τραμπ, οι οποίες είχαν ποντάρει σε νίκη της Κλίντον φαίνεται να προσομοιάζει τις συνθήκες που επικράτησαν αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) τον περασμένο Ιούνιο.

Οι διεθνείς επενδυτικές αγορές φοβούνται ότι μια εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κι εμπορική αναταραχή, με άμεση συνέπεια την περαιτέρω καθυστέρηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, η οποία αναμένονταν να γίνει τον επόμενο μήνα.

Ο Τραμπ με θέσεις για την οικονομία που παραπέμπουν σε ακραίο προστατευτισμό, αλλά και με επιθετικές διακηρύξεις εναντίον του πολιτικού κατεστημένου της Ουάσιγκτον, προβληματίζει πολύ σοβαρά τους επενδυτές προκαλώντας σημαντική αναταραχή στα χρηματιστήρια.

Η νίκη του Ντόναλτ Τραμπ και η ανάδειξη του στην προεδρία των ΗΠΑ ρίχνουν και τις ευρωαγορές, που μπαίνουν στη συνεδρίαση της Τετάρτης με έντονες απώλειες.

Σημειώνεται, πάντως, πως οι ευρωαγορές δεν καταγράφουν αντίστοιχο μαζικό “ξεπούλημα”, όπως συνέβη στα ασιατικά χρηματιστήρια νωρίτερα, ενδεικτικό του ότι οι επενδυτές δεν προβληματίζονται ιδιαίτερα για τις νέες σχέσεις ΗΠΑ – Ευρώπης.

Στο Λονδίνο ο FTSE χάνει 1,70% στις 6.728 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX πέφτει 2,74% στις 10.195 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC υποχωρεί 2,40% στις 4.369 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο MIB στο Μιλάνο χάνει 3,45% στις 16.244 μονάδες και στη Μαδρίτη ο IBEX υποχωρεί 3,29% στις 8.642 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 πέφτει 2,07% στις 327 μονάδες.

Ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο σημείωσε πτώση 5,36% στο κλείσιμο της συνεδρίασης, καθώς η αγορά εκφράζει φόβους για την πιθανολογούμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Άλμα άνω του 3% για το χρυσό

Το μεγαλύτερο ράλι ανόδου από την επομένη του βρετανικού δημοψηφίσματος καταγράφει ο χρυσός, στον απόηχο της επικράτησης του Donald Τrump στις αμερικανικές εκλογές. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού ενισχύονται κατά 3,2% στα 1.315,60 δολάρια η ουγγιά, ελαφρώς χαμηλότερα από το +4,8% που είχε καταγράψει την επομένη του βρετανικού δημοψηφίσματος. 

Οι αγορές λαμβάνουν αρνητικά τη νίκη Trump, καθιστώντας ελκυστικότερο το χρυσό, ο οποίος παραδοσιακά λειτουργεί ως καταφύγιο έναντι της αβεβαιότητας. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο δείκτης φόβου VIX εκτοξεύθηκε έως στις 22 μονάδες για να διορθώσει στην συνέχεια.

Πτώση στο πετρέλαιο

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το πετρέλαιο, ς, γεγονός που έχει επιφέρει μία γενικότερη αναταραχή παγκοσμίως στις αγορές, με το εν λόγω αποτέλεσμα να θυμίζει έντονα την περίοδο του βρετανικού δημοψηφίσματος του Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, το Brent καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,67% στα 45,27 δολ. ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του αργό υποχωρεί κατά -1,69%, στα 44,22 δολ. ανά βαρέλι.

“Πρόκειται για ένα déjà vu της στιγμής του Brexit, γεγονός πολύ ανησυχητικό”, τόνισε ο πρόεδρος της Sumitomo Corp Global Research, Bob Takai, κάνοντας ουσιαστικά μία σύγκριση του αποτελέσματος των εκλογών στις ΗΠΑ με το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, γεγονός που είχε οδηγήσει και τόσα σε μία αναταραχή στις αγορές.

Η αγορά ομολόγων

Εν μέσω του κλίματος αβεβαιότητας που επικράτησε στις αγορές καθώς διαφαινόταν η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι επενδυτές φάνηκαν να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο σήμερα στην αγορά κρατικού χρέους, προτιμώντας ιδίως τα γερμανικά ομόλογα.

Λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών στις 09:00 (ώρα Ελλάδας), το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων αναφοράς της Γερμανίας υποχωρούσε στο 0,139%, από 0,188% την προηγουμένη στη δευτερογενή αγορά.

Εξάλλου το επιτόκιο των γαλλικών δεκαετών ομολόγων υποχωρούσε στο 0,454%, από 0,500% την προηγουμένη. Πριν από την έναρξη των συναλλαγών στην Ευρώπη, οι επενδυτές είχαν ήδη στραφεί στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, άλλη μια επένδυση που χαρακτηρίζεται ασφαλές καταφύγιο.

“Παγωμάρα” στον Τύπο

Στο μεταξύ, το σοκ… της εκλογικής ανατροπής “φιλοξενείται” στα περισσότερα πρωτοσέλιδα των αμερικανικών ΜΜΕ.

Δείτε τα πρωτοσέλιδα



Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments