Τραμπ με την πλάτη στον τοίχο; Επτά πολιτείες ανατρέπουν το σκηνικό – Τι μεταδίδει ο Ιγνατίου
Πηγή Φωτογραφίας: screenshot//Με αυτή την εκτίμηση, ο Μιχάλης Ιγνατίου, μεταδίδοντας από το Ντάλας του Τέξας για τον ΣΚΑΪ, περιέγραψε το πολιτικό διακύβευμα των αμερικανικών ενδιάμεσων εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.
«Αν χάσουν οι Ρεπουμπλικανοί το Τέξας, θα είναι ιστορικό γεγονός. Αν κερδίσουν, θα είναι σχεδόν αδύνατο για τους Δημοκρατικούς να πάρουν τη Γερουσία».
Με αυτή την εκτίμηση, ο Μιχάλης Ιγνατίου, μεταδίδοντας από το Ντάλας του Τέξας για τον ΣΚΑΪ, περιέγραψε το πολιτικό διακύβευμα των αμερικανικών ενδιάμεσων εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.
Η μάχη για τον έλεγχο του Κογκρέσου έχει μετατραπεί σε κρίσιμο τεστ για τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς μια αλλαγή συσχετισμών στη Βουλή των Αντιπροσώπων ή στη Γερουσία θα μπορούσε να περιορίσει τη νομοθετική του ατζέντα και να ανοίξει νέο κύκλο κοινοβουλευτικών ερευνών.
Ο ανταποκριτής στάθηκε ιδιαίτερα στο Τέξας, μια πολιτεία που αποτελεί εδώ και δεκαετίες βασικό εκλογικό προπύργιο των Ρεπουμπλικανών, αλλά και σε μια σειρά άλλων αναμετρήσεων που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των δύο κομμάτων.
«Ο Τραμπ ήρθε τέσσερις φορές στο Τέξας»
Ο Μιχάλης Ιγνατίου εξήγησε γιατί η δημοσιογραφική αποστολή επέλεξε να βρεθεί στο Τέξας.
«Εμείς ήρθαμε εδώ διότι, αν χάσει, είναι ιστορικό γεγονός. Χάνουν μετά από τριάντα χρόνια οι Ρεπουμπλικανοί», ανέφερε, αναφερόμενος στην αναμέτρηση για τη Γερουσία.
Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε στις επανειλημμένες επισκέψεις του Αμερικανού προέδρου στην πολιτεία.
«Ο πρόεδρος ήρθε τέσσερις φορές στο Τέξας. Τέσσερις φορές. Ενώ κανονικά είναι μια πολιτεία η οποία δεν έπρεπε να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα».
Κατά την εκτίμησή του, η έντονη παρουσία του Τραμπ δείχνει τη σημασία που αποδίδει ο Λευκός Οίκος στην αναμέτρηση.
«Ο λόγος που ήρθε τέσσερις φορές είναι διότι υπάρχει πρόβλημα», σχολίασε.
Ο ανταποκριτής αναφέρθηκε επίσης στην εικόνα που σχημάτισε από συνομιλίες με πολίτες, επισημαίνοντας ότι οι προσωπικές εντυπώσεις δεν ταυτίζονται πάντοτε με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.
«Όταν ρωτάς δέκα ανθρώπους και βλέπεις ότι είναι έξι-τέσσερα υπέρ του Ρεπουμπλικανού, προτιμάς να μην κάνεις προβλέψεις», είπε.
Τέξας: Ταλαρίκο εναντίον Πάξτον και η μεγάλη μάχη για τη Γερουσία
Στο επίκεντρο της αναμέτρησης βρίσκεται η υποψηφιότητα του Δημοκρατικού Τζέιμς Ταλαρίκο απέναντι στον Ρεπουμπλικανό Κεν Πάξτον.
Ο Ιγνατίου μετέφερε δημοσκοπικά ποσοστά τα οποία απέδωσε στους New York Times, σύμφωνα με τα οποία ο Ταλαρίκο συγκέντρωνε 50% και ο Πάξτον 43%.
«Μεγάλη διαφορά», σχολίασε, προσθέτοντας ότι οι Ρεπουμπλικανοί αμφισβητούν την εικόνα αυτή.
Η συγκεκριμένη αναφορά αποτυπώνει τα στοιχεία όπως παρουσιάστηκαν στην τηλεοπτική μετάδοση και όχι επιβεβαιωμένο εκλογικό αποτέλεσμα.
Η πολιτική σημασία του Τέξας είναι μεγάλη. Με δεδομένο ότι οι Ρεπουμπλικανοί εισήλθαν στον εκλογικό κύκλο με πλειοψηφία 53 εδρών στη Γερουσία, κάθε έδρα που αλλάζει χέρια επηρεάζει τις δυνατότητες των Δημοκρατικών να ανατρέψουν τον συσχετισμό.
Ο Ιγνατίου επισήμανε ότι η διατήρηση του Τέξας από τους Ρεπουμπλικανούς θα δυσκόλευε σημαντικά την προσπάθεια των Δημοκρατικών να αποκτήσουν τον έλεγχο του σώματος.
Μίσιγκαν: Η απρόσμενη στήριξη στον Ρεπουμπλικανό Ρότζερς
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή, μια εξέλιξη στο Μίσιγκαν.
Ο Ιγνατίου αναφέρθηκε στη στήριξη που φέρεται να προσέφερε στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Μάικ Ρότζερς μια Δημοκρατική πολιτικός που είχε ηττηθεί στις εσωκομματικές εκλογές από τον Αμπντούλ Ελ-Σαγέντ.
«Ήταν αιφνιδιαστική εξέλιξη», σημείωσε.
Σύμφωνα με τη μετάδοση, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ανησυχία στους Δημοκρατικούς για το ενδεχόμενο μετακίνησης ψηφοφόρων προς τον Ρότζερς.
Ο ανταποκριτής παρουσίασε επίσης ποσοστά 53% για τον Ελ-Σαγέντ και 42% για τον Ρότζερς, διευκρινίζοντας ότι η μέτρηση στην οποία αναφερόταν είχε προηγηθεί της συγκεκριμένης πολιτικής κίνησης.
«Αυτό δεν μετρήθηκε», υπογράμμισε.
Η αναφορά έχει σημασία επειδή δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η πολιτική συζήτηση τις τελευταίες ημέρες μιας προεκλογικής περιόδου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι γνωστή εκ των προτέρων η επίδραση μιας δημόσιας υποστήριξης στην κάλπη.
Από το Μέιν έως την Αλάσκα: Οι επτά αναμετρήσεις που παρακολουθεί η Ουάσιγκτον
Ο Μιχάλης Ιγνατίου παρουσίασε στη συνέχεια μια σειρά δημοσκοπικών στοιχείων, τα οποία απέδωσε σε δημοσίευμα των New York Times.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην τηλεοπτική σύνδεση:
- Μέιν: Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζάκσον εμφανιζόταν με 51% έναντι 45% της Ρεπουμπλικανής γερουσιαστή Σούζαν Κόλινς.
- Οχάιο: Ο Δημοκρατικός υποψήφιος εμφανιζόταν με 49% έναντι 44% του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του.
- Κάνσας: Ο Δημοκρατικός Χάμιλτον παρουσιαζόταν μπροστά από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Ρότζερ Μάρσαλ.
- Αλάσκα: Η Δημοκρατική Μέρι Πελτόλα εμφανιζόταν μπροστά από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Νταν Σάλιβαν.
- Άιοβα: Ο Δημοκρατικός υποψήφιος εμφανιζόταν με 48% έναντι 47% του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του.
Πρόκειται για ποσοστά που μεταφέρθηκαν προφορικά από τον ανταποκριτή και δεν αποτελούν επίσημα εκλογικά αποτελέσματα. Η ακριβής ταυτότητα, η μεθοδολογία και η ημερομηνία κάθε επιμέρους μέτρησης χρειάζονται αντιπαραβολή με την αρχική δημοσίευση.
Το ενδιαφέρον, πάντως, βρίσκεται στο εύρος του εκλογικού χάρτη που συζητείται: πολιτείες με πολύ διαφορετικά πολιτικά χαρακτηριστικά βρίσκονται στο επίκεντρο της μάχης για τη Γερουσία.
«Αν συμβεί» – Η προειδοποίηση Ιγνατίου για τις δημοσκοπήσεις
Παρά τη συζήτηση για ενδεχόμενες μεγάλες ανατροπές, ο ανταποκριτής επέμεινε ότι δεν πρέπει να προεξοφλούνται τα αποτελέσματα.
«Αν συμβεί, αν συμβεί, αν συμβεί», επανέλαβε, όταν η συζήτηση στο στούντιο στράφηκε στις συνέπειες μιας ενδεχόμενης ήττας των Ρεπουμπλικανών.
Η επισήμανση ήταν ουσιαστική.
Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν προτιμήσεις σε συγκεκριμένο χρονικό σημείο. Δεν αποτελούν καταμέτρηση ψήφων και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το αποτέλεσμα της κάλπης.
Ειδικά στις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές, η συμμετοχή, η πρόωρη ψήφος, οι τοπικές ιδιαιτερότητες και οι διαφορετικοί εκλογικοί κανόνες μπορούν να επηρεάσουν την τελική εικόνα.
Το πραγματικό πρόβλημα για τον Τραμπ: Οι ανακριτικές επιτροπές
Η πιο ενδιαφέρουσα πολιτική παρατήρηση του Μιχάλη Ιγνατίου δεν αφορούσε μόνο τη δυνατότητα του προέδρου να περάσει νομοσχέδια.
Αφορούσε αυτό που θα μπορούσε να συμβεί εάν οι Δημοκρατικοί αποκτούσαν τον έλεγχο ενός ή και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου.
«Το χειρότερο που θα συμβεί στον πρόεδρο και σε πολλούς συνεργάτες του […] είναι ότι θα ξεκινήσουν ανακριτικές επιτροπές», υποστήριξε.
Η εκτίμηση αυτή μεταφέρει το βάρος από τη νομοθετική ατζέντα στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Με την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων ή στη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να αναλάβουν την ηγεσία επιτροπών, να οργανώσουν ακροάσεις και να εξετάσουν αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ.
Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε έρευνα θα οδηγούσε σε διαπιστώσεις παρανομίας. Θα δημιουργούσε, όμως, ένα διαφορετικό θεσμικό περιβάλλον για τον Λευκό Οίκο.
Ο πρόεδρος θα εξακολουθούσε να διαθέτει τις εκτελεστικές του αρμοδιότητες, αλλά θα αντιμετώπιζε περισσότερα εμπόδια στην προώθηση νομοθεσίας που απαιτεί έγκριση του Κογκρέσου.
Η επόμενη ημέρα για Ουκρανία, Ιράν και Μέση Ανατολή
Η αμερικανική εκλογική αναμέτρηση παρακολουθείται στενά και εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι αποφάσεις του Κογκρέσου επηρεάζουν τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τις αμυντικές δαπάνες, τα προγράμματα διεθνούς βοήθειας και την έγκριση σημαντικών νομοθετικών πρωτοβουλιών.
Για την Ουκρανία, το Ιράν και τη Μέση Ανατολή, η σύνθεση του νέου Κογκρέσου θα αποτελέσει παράγοντα που θα πρέπει να συνυπολογίζει ο Λευκός Οίκος στις επόμενες κινήσεις του.
Ωστόσο, η αμερικανική εξωτερική πολιτική δεν καθορίζεται αποκλειστικά από τη Γερουσία ή τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο πρόεδρος διατηρεί σημαντικές εξουσίες στη διπλωματία και στην εθνική ασφάλεια.
Ο ΣΚΑΪ μεταφέρει την εκλογική κάλυψη στην Ουάσιγκτον
Η τηλεοπτική μετάδοση παρουσίασε και τον σχεδιασμό του ΣΚΑΪ για την κάλυψη των αμερικανικών ενδιάμεσων εκλογών.
Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Λένα Φλιτζάνη μεταφέρεται για τρεις ημέρες στην Ουάσιγκτον, με συμμετοχή του Αλέξη Παπαχελά, του Κωνσταντίνου Φίλη, του Μιχάλη Ιγνατίου και των ανταποκριτών του σταθμού.
Για την εκλογική βραδιά της Τρίτης έχει προγραμματιστεί ειδική εκπομπή με τον Απόστολο Μαγκυριάδη.
Το βασικό ερώτημα που θα απαντηθεί από την κάλπη είναι ποιος θα ελέγχει τα δύο σώματα του Κογκρέσου και ποιες δυνατότητες θα έχει η κυβέρνηση Τραμπ να προωθήσει την πολιτική της στο δεύτερο μισό της προεδρικής θητείας.
Ο Μιχάλης Ιγνατίου, πάντως, κράτησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαφορετικού αποτελέσματος από εκείνο που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις:
«Οι Ρεπουμπλικανοί λένε ότι δεν ισχύουν αυτοί οι αριθμοί. Εμείς είμαστε πάντα πολύ προσεκτικοί».
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο