Οικονομία

Κομισιόν: Πρέπει να γυρίσει η τρόικα για να κλείσει η συμφωνία

Κομισιόν: Πρέπει να γυρίσει η τρόικα για να κλείσει η συμφωνία
Δεν γίνεται διαπραγμάτευση δια τηλεφώνου, ξεκαθαρίζουν οι δανειστές, που "αδειάζουν" την κυβέρνηση για τα αντίμετρα. Συνεχίζονται οι επαφές από σήμερα μέσω τηλεδιασκέψεων και e-mail.

Μπορεί στην Κυβέρνηση να βγάζουν αισιοδοξία πως μετά το δεκαήμερο διαπραγματεύσεων με την τρόικα επί ελληνικού εδάφους έγιναν βήματα προόδου, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους δανειστές.

Το ΔΝΤ δεν έχει δείξει διάθεση να κάνει πίσω ούτε βήμα για την περικοπή του αφορολόγητου και των συντάξεων και εξακολουθεί να θέτει ως απαράβατο κανόνα τα συνολικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ, ενώ δεν δέχεται την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα, από την Κομισιόν προκύπτει πως τα ισοδύναμα αντίμετρα για τα οποία μιλάει η κυβέρνηση δεν υπάρχουν, αδειάζοντας επί της ουσίας την ελληνική πλευρά. Οι Ευρωπαίοι επισημαίνουν πως για φτάσουν οι δύο πλευρές στο τεχνικό ντιλ (staff level agreement), που θεωρείται το πρώτο βήμα της αξιολόγησης, είναι απαραίτητο να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Ελλάδα και όχι να υπάρχουν διαπραγματεύσεις… δια τηλεφώνου.

Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις επαφές τους από σήμερα μέσω τηλεδιασκέψεων, e-mail και τηλεφωνημάτων ως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Εκεί, για δεύτερη φορά μέσα σε 30 ημέρες το καλύτερο που μπορεί να περιμένει η κυβέρνηση είναι -εκτός από την καταγραφή… προόδου- μια απόφαση για να γυρίσουν οι Θεσμοί στην Αθήνα και να υπάρξει staff level agreement πριν το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Ουσιαστικά το μόνο θέμα που έκλεισε στις δέκα μέρες των διαπραγματεύσεων στο Xίλτον ήταν το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των χρεών των επιχειρήσεων, το οποίο όμως δεν αποτελούσε βασικό αγκάθι και ήταν εν πολλοίς έτοιμο εδώ και καιρό. Όπως έγινε γνωστό θα κουρεύεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο ΦΠΑ αλλά όχι ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών και οι ασφαλιστικές εισφορές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments