Στα Σκόπια ο Μάθιου Νίμιτς με τις ελληνικές προτάσεις | Pagenews.gr
Pagenews Team 31 Ιανουαρίου 2018, 07:03 31 Ιανουαρίου 2018, 7:03

Στο «τραπέζι» στα Σκόπια, όπου βρίσκεται ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, κατατίθενται και οι προτάσεις Κοτζιά για το Σκοπιανό καθώς πλέον το ενδιαφέρον των διαπραγματεύσεων στρέφεται τώρα στη γείτονα χώρα. Από ελληνική πλευράς πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες προωθείται το όνομα Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας).

Ο κ. Νίμιτς, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, θα μεταφέρει στην ηγεσία της πΓΔΜ τόσο τις ελληνικές προτάσεις για την επίλυση του ονοματολογικού όσο και τις δικές του, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στους πρέσβεις Ελλάδας και πΓΔΜ στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ εξέφρασε σήμερα την ενόχλησή του για τη χθεσινή συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά στο κρατικό κανάλι, λέγοντας ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων «μπορεί να μειώσει το περιθώριο για διαπραγματεύσεις».

«Τις παραμονές της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, υπό τη διαμεσολάβηση του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, τονίζουμε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για συνομιλίες», ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων, το γραφείο του Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Παρόλα αυτά, η ίδια ανακοίνωση επαναλαμβάνει ότι από πλευράς της πΓΔΜ υπάρχει «καλή βούληση για αμοιβαία αποδεκτή λύση» που θα σέβεται «τα συμφέροντα, την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των δύο λαών».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι για να «φτάσουμε σε αυτή τη λύση θα είναι αναγκαία η καλή βούληση και της άλλης πλευράς».

Η ελληνική πρόταση

Βασικό στοιχείο των ελληνικών προτάσεων- όπως είχε δηλώσει και στην προχθεσινή συνέντευξή του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών- είναι σύνθετη ονομασία, στη σλαβική γλώσσα και αμετάφραστη. 

Το όνομα που προωθεί η ελληνική πλευρά λέγεται ότι είναι το Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας), αν και δεν έχουν βγει από το τραπέζι ακόμα το Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) και Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη).

Κοτζιάς: Με καλή πίστη θα οδηγηθούμε σε θετική κατεύθυνση

Μετά το τετ α τετ με τον κ. Νίμιτς, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, χαρακτήρισε «παραγωγική» τη συνάντηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι με καλή πίστη οι δύο πλευρές μπορούν να οδηγηθούν σε μια λύση της διαμάχης για την ονομασία της πΓΔΜ.

Επανέλαβε δε, ότι η ελληνική πλευρά θα υποβάλει ένα σχέδιο συμφώνου προς τη γείτονα χώρα για το θέμα του ονόματος -μια πρόταση που, όπως τόνισε, παρουσίασε και στον κ. Νίμιτς.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, επίσης, ότι εξήγησε στον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών τι μπορεί και πρέπει να εμπεριέχει η ονομασία των Σκοπίων.

«Του είπα τις σκέψεις μου για το πού βρίσκω τις προτάσεις του θετικές και μπορούμε να τις υιοθετήσουμε και πού έχουμε προβληματισμούς. Αλλά και εκεί που έχουμε προβληματισμούς του πρότεινα εναλλακτικές λύσεις και μεθόδους» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

«Με καλή πίστη πρέπει να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση» είπε ο κ. Κοτζιάς, που απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα δημοσιογράφων για το όνομα το οποίο συζητούν οι δύο πλευρές.

Τόνισε δε, ότι δεν έχει χρονοδιάγραμμα. «Αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε θα συνεχίσουμε» ξεκαθάρισε ο Νίκος Κοτζιάς.

Το σχόλιο αυτό αναφέρεται στη δήλωση του ίδιου του κ. Κοτζιά σε εκπομπή στη δημόσια τηλεόραση τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει στην πλευρά των Σκοπίων εντός του Φεβρουαρίου ένα σχέδιο συμφώνου.

Ερωτηθείς σχετικά με την επόμενη συνάντησή του με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, o υπουργός είπε ότι αυτή θα γίνει «αφού ετοιμάσουμε την πρότασή μας». «Η άλλη πλευρά ξέρει για το Σύμφωνο, απλώς το περιεχόμενό του το επεξεργαζόμαστε εμείς», εξηγώντας ότι το Σύμφωνο θα είναι η δική μας πρόταση, «μια πρόταση για συζήτηση και διάλογο για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση».


«Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή»

«Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί» τόνισε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και ανέφερε ότι σήμερα έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του προβλήματος».

«Υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία δυναμική». Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξήγησε ότι έχει δώσει κάποιες ιδέες και στις δύο κυβερνήσεις, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε αυτές. «Υπήρξαν κάποιες διαρροές ορισμένων ιδεών, όμως δεν θεωρώ ότι πρέπει να λέω δημόσια αυτές τις ιδέες» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας:

«Και οι δύο κυβερνήσεις μπορεί να έχουν τις δικές τους ιδέες και μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ελπίζω, κάποιες από τις δικές μου. Ποτέ δεν δίνω τελικές ιδέες, είμαι μεσολαβητής, δεν είμαι δικαστής, έδωσα τις καλύτερες ιδέες μου που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή».

«Σε ό,τι αφορά τις απόψεις μου πιστεύω ότι οι επόμενες είναι εβδομάδες διαβουλεύσεων για να δούμε πού πάμε και να επανεκτιμήσουμε στη συνέχεια την κατάσταση» κατέληξε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

TAGS: