Αυτοκίνητο

Έπεσες σε λακκούβα; Κανένα πρόβλημα!

Έπεσες σε λακκούβα; Κανένα πρόβλημα!
H Ford έχει ένα τολμηρό σχέδιο στο μυαλό της. Να χαρτογραφήσει τις λακκούβες σε όλη την Ευρώπη, με απώτερο στόχο να προειδοποιούνται οι οδηγοί. Ο Νίκος Λιβανός, εξηγεί αποκλειστικά στο www.pagenews.gr, γιατί τρομάζει στην ιδέα να έρθει η ώρα της χαρτογράφησης για την Ελλάδα!

Τα πάντα έχουν τα αυτοκίνητα. Συστήματα που φρενάρουν όταν ο οδηγός είναι αφηρημένος, μοντέλα που στρίβουν μόνα τους, συστήματα αυτόνομης οδήγησης και επιβατικά που παρκάρουν μόνα τους, μέσω του κλειδιού του αυτοκινήτου! Όμως, δεν έχουμε τελειώσει ακόμη.

H Ford μέσω μιας νέας τεχνολογίας θέλει να δημιουργήσει έναν εικονικό χάρτη, όπου θα προειδοποιούν τον οδηγό για επικείμενες λακκούβες! Οι προειδοποιήσεις για τις λακκούβες σε πραγματικό χρόνο θα επιτυγχάνονται με κάμερες και ένα ενσωματωμένο μόντεμ στο αυτοκίνητο.

Και όπως φαίνεται το πρόβλημα αυτό απασχολεί πολύ κόσμο, και δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο μόνο των ελληνικών δρόμων. Όπως αναφέρουν οι έρευνες, το κακό οδόστρωμα ευθύνεται για το ένα τρίτο των συνολικών ατυχημάτων! Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011, αναφέρθηκαν σε όλη την Ευρώπη πάνω από 20 εκατομμύρια λακκούβες, και μόνο οι μισές αποκαταστάθηκαν. Σαφώς, στη χώρα μας το πρόβλημα είναι ακόμη πιο μεγάλο, με τις λακκούβες να αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια των επιβατών, και ιδίως των αναβατών μοτοσικλετών.

Η Ford φαίνεται πως βρήκε τη λύση, ώστε να βοηθήσει τους οδηγούς που βιώνουν και αυτόν τον κίνδυνο στην καθημερινή χρήση του αυτοκινήτου τους. Σκέφτεται να δημιουργήσει έναν χάρτη, ο οποίος θα δείχνει σε πραγματικό χρόνο, στις οθόνες των αυτοκινήτων, τις λακκούβες. Μάλιστα, θα υπάρχει και επισήμανση με ηχητικό και οπτικό σήμα, όταν αυτές είναι αρκετά επικίνδυνες, ενώ θα υποδεικνύει και εναλλακτικές διαδρομές!

Σαφώς, στην χώρα μας ίσως το σύστημα να «πάρει φωτιά», ενώ η χαρτογράφηση να πάρει αρκετό χρόνο, μιας και οι λακκούβες αποτελούν τον μόνιμο βραχνά των καθημερινών οδηγών.

«Ένας εικονικός χάρτης για λακκούβες θα επισημαίνει μία νέα λακκούβα τη στιγμή που εμφανίζεται και σχεδόν αμέσως θα προειδοποιεί τους άλλους οδηγούς ότι υπάρχει κίνδυνος μπροστά,» δήλωσε ο Uwe Hoffmann, μηχανικός έρευνας, Advanced Chassis Control Technologies, της Ford Ευρώπης. «Τα αυτοκίνητά μας ήδη διαθέτουν αισθητήρες ανίχνευσης για τις λακκούβες και τώρα επιθυμούμε να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο εξέλιξης.».

Επίσης, η Ford σκέφτεται στο μέλλον να σχεδιάσει μια νέα γενιά ενεργητικών αναρτήσεων, που θα μειώνουν τις επιπτώσεις από τις ανωμαλίες των κακών οδοστρωμάτων και των λακκουβών. Είναι πολύ πιθανόν, στο μέλλον στη χώρα μας αυτή η πρωτοποριακή εφαρμογή ίσως να προκαλέσει τις αντιδράσεις των σωματείων, συλλόγων επισκευαστών ελαστικών και ζαντών, μιας και η συγκεκριμένη εφαρμογή ίσως να προκαλέσει και τη μείωση του έργου τους!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments