Διεθνή

Αίγυπτος: Επίθεση ενόπλου σε Χριστιανούς Κόπτες – Τουλάχιστον 28 νεκροί (upd)

Αίγυπτος: Επίθεση ενόπλου σε Χριστιανούς Κόπτες – Τουλάχιστον 28 νεκροί (upd)
Λεωφορείο τους μετέφερε στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ στην πόλη Μίνια. Αναζητούνται οι δράστες. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σχεδόν ενάμιση μήνα μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις της Κυριακής των Βαΐων σε χριστιανικές εκκλησίες. Φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Πολλά παιδιά μεταξύ των θυμάτων. Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο πρόεδρος Σίσι. Δείτε φωτογραφίες από το σημείο.

Νέο λουτρό αίματος σημειώθηκε σήμερα στην περιοχή Μίνια της Αιγύπτου όπου τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 26 τραυματίστηκαν, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά ομάδας χριστιανών Κοπτών.

Η επίθεση έγινε σε λεωφορείο που μετέφερε πιστούς στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ στην πόλη Μίνια, από τουλάχιστον οκτώ ενόπλους. Οι δράστες φέρονται να ήταν κουκουλοφόροι και να φορούσαν στρατιωτικές στολές, ενώ ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί αν έκαναν την επίθεση ενώ βρίσκονταν πάνω σε μηχανές ή αυτοκίνητα.

Αξιωματούχοι της εκκλησίας μιλούν για 35 νεκρούς από επίθεση 8 ενόπλων που επέβαιναν σε δύο αυτοκίνητα, αριθμό τον οποίο μεταφέρει και το Al Jazeera. Τοπικά μέσα αναμεταδίδουν δηλώσεις του επισκόπου Αραμέια, που βρίσκεται πολύ ψηλά στην ιεραρχία της Κοπτικής Εκκλησίας, ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. 

Πηγή της Κοπτικής Εκκλησίας δήλωσε στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ» ότι η προσκυνηματική εκδρομή οργανώθηκε ειδικά για παιδιά και ότι μόνον τρία επέζησαν από την επίθεση.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και η περιοχή έχει αποκλειστεί.

Πολλά παιδιά μεταξύ των θυμάτων

Πολλά παιδιά είναι μεταξύ των θυμάτων από την επίθεση που εξαπέλυσαν ένοπλοι εναντίον δύο λεωφορείων και ενός φορτηγού που μετέφεραν μια ομάδα χριστιανών Κοπτών στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, δρ Χαλίντ Μουτζαχίντ, επιβεβαίωσε τον αριθμό των θυμάτων προσθέτοντας ότι ο υπουργός Υγείας, Δρ Ιμάντ Εντίν Αχμέντ Ραντί διέταξε τη μετακομιδή των τραυματιών στο νοσοκομείο Νάσερ.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σχεδόν ενάμιση μήνα μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις της Κυριακής των Βαΐων σε χριστιανικές εκκλησίες στην Αίγυπτο.

Οι πληροφορίες για τους δράστες της επίθεσης είναι συγκεχυμένες, με κάποιες να κάνουν λόγο για 8 άτομα και άλλες για 10. Οι δράστες φέρονται να ήταν κουκουλοφόροι και να φορούσαν στρατιωτικές στολές, ενώ ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί αν έκαναν την επίθεση ενώ βρίσκονταν πάνω σε μηχανές ή αυτοκίνητα. 

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή. Το τελευταίο διάστημα το Ισλαμικό Κράτος έχει εξαπολύσει πολλές επιθέσεις εναντίον της χριστιανικής κοινότητας της Αιγύπτου.

nnn

nnn

nnnΟι Κόπτες, που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου που ανέρχεται σε 92 εκατομμύρια, ήταν στόχος σειράς φονικών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες. 

Περίπου 70 σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε εκκλησίες στο Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια και στην Τάντα από τον Δεκέμβριο.nnΤην ευθύνη για τις επιθέσεις εκείνες είχε αναλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τη σημερινή επίθεση.

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Σίσι 

Ήδη, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με τους Υπουργούς Εθνικής Αμύνης και Εσωτερικών, ενώ ενημερώνεται συνεχώς για όλες τις εξελίξεις. 

Πάντως, η κοινή γνώμη της χώρας έχει παγώσει άλλη μία φορά σήμερα με το κτύπημα εναντίον των Κοπτών, μετά τα πολύνεκρα τρομοκρατικά κτυπήματα της περασμένης Κυριακής των Βαΐων στην Τάντα και την Αλεξάνδρεια.

Οι δράστες του νέου αυτού κτυπήματος επιλέγουν άλλη μια φορά μία ημέρα αργίας καθοριστική, καθώς από σήμερα το βράδυ (αύριο τα ξημερώματα) ξεκινάει ο Ιερός Μήνας του Ραμαζανίου για τους Μουσουλμάνους.

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει για επικείμενη επίθεση

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο είχε προειδοποιήσει τη νύχτα της 24ης Μαΐου για επικείμενη, αλλά απροσδιόριστη τρομοκρατική επίθεση. «Η πρεσβεία έχει γνώση μιας πιθανής απειλής που αναρτήθηκε στον δικτυακό τόπο του Hassm Group, μιας γνωστής τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία έκανε λόγο για κάποια απροσδιόριστη ενέργεια απόψε», ανέφερε η ανακοίνωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments