Pagenews.gr VIR. Παραγωγή pagenews.gr
ΚαλλιτεχνεΣ που αγαπουν το φαγητο
Pablo Picasso
Ομελέτα νισουάζ: Μια από τις αγαπημένες συνταγές του Πάμπλο Πικάσο

Ο παγκοσμίου φήμης Πάμπλο Πικάσο, γεννηθείς το 1881 στη Μάλαγα της Ισπανίας και δημιούργησε το πρώτο από τα 2.500 έργα του, σε ηλικία μόλις 9 χρονών. Από μικρός λάτρευε το γυναικείο φύλλο. Ήταν αθεράπευτα γυναικάς και πίστευε ότι «ο έρωτας αναζωογονεί τη ζωή».

Η υπέρμετρη μαγεία που έδωσε στα έργα του ήταν ανάλογη της μαγεία που ασκούσε στις γυναίκες και στον περίγυρο του. Η συμπεριφορά του απέναντι τους, χαρακτηρίστηκε σχιζοφρενική. Άλλοτε ευγενής και συναισθηματικός κι άλλοτε εγωιστής και τύραννος. Λέγεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του είχε περισσότερες από 1.000 ερωμένες (2 εξ αυτών αυτοκτόνησαν για τον έρωτα που τους απαρνήθηκε και άλλες 2 έχασαν τα λογικά τους) ενώ παντρεύτηκε 2 φορές (η δεύτερη όταν ήταν σε ηλικία 79 χρονών με μία 39χρονη).

Όλες τον αποκαλούσαν «θεό». Καμία δεν μπορούσε να του αντισταθεί εκτός από τη σύζυγο και μητέρα των παιδιών του Φρανσουάζ Ζιλό η οποία είχε δηλώσει ότι είναι η μοναδική γυναίκα που σώθηκε από τον Πικάσο και δεν μετάνιωσε ούτε στιγμή για αυτό. Πώς; Παρατώντας τον. Ήταν λάτρης του καλού φαγητού και το αποτύπωσε και στα έργα του. Μια από τις αγαπημένες του συνταγές είναι μια ομελέτα niçoise. Απλοϊκή, γευστική και πολύχρωμη.

Υλικά

  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 4 πιπεριές κόκκινες και πράσινες
  • 3 τομάτες
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι
  • 8 αυγά
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι, βάζετε λάδι σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε το κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες. Σοτάρετε για 5 λεπτά, προσθέτετε τις πιπεριές κομμένες σε καρεδάκι. Ανακατεύετε ελαφρά, ρίχνετε τις ντομάτες κομμένες σε κύβους. Αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μίνιμουμ, κλείνετε το καπάκι και αφήνετε το μίγμα να ψηθεί για 30 λεπτά. Προσοχή μην σας κολλήσουν τα λαχανικά. Μπορείτε πάντα να προσθέσετε λίγο νεράκι.

Ανοίγετε το καπάκι, ρίχνετε το ξύδι και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί (με ανοιχτό καπάκι). Χτυπάτε τα αυγά σε ένα μπολ, τα ρίχνετε στο τηγάνι και τα αφήνετε να ψηθούν χωρίς να τα αγγίξετε. Αναποδογυρίζετε την ομελέτα όταν έχει ψηθεί από κάτω με τη βοήθεια ενός πιάτου και την επανατοποθετείτε στο τηγάνι μέχρι να ψηθεί κι από την άλλη πλευρά. Τη σερβίρετε με μαγιονέζα σκόρδου με σαφράν.