Pagenews.gr VIR. Παραγωγή pagenews.gr
ΕρωταΣ στιΣ 4 εποχεΣ
Ντομάτες γεμιστές με ρύζι: Η συνταγή της γιαγιάς

Κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα, μια Περουβιανή καλλονή συναντά τον μεγάλο της έρωτα. Έναν Κινέζο. Άφησε τη μεγάλη της οικογένεια των 1800 συγγενών που ζούσαν από το 700 μ.Χ. υπό την φροντίδα των Αζτέκων και των Ίνκας από το Περού μέχρι τη Βολιβία. Το 1520μ.Χ. την έκλεψε από μια υπαίθρια αγορά ο Κονκισταδόρας Κορτέζ και τη μετέφερε στην Ισπανία.

Από εκεί κατέληξε στη Νάπολη της Ιταλίας που τη βάφτισαν «χρυσό μήλο», δηλαδή pomo d’oro. Στην Ελλάδα μετά έφτασε έφιππη το 1818, βασιλικά κινούμενη με τους μάγειρες του Βασιλιά Όθωνα και κατέπληξε τα πλήθη με τα ζουμερά της κάλλη και την κατακόκκινη φορεσιά της. Από την άλλη πλευρά της Γης, ένας μικροσκοπικός, ωχρός Κινέζος ταξίδεψε χρόνια διασχίζοντας βουνά και θάλασσες  μέχρι που έφτασε αυτός στην Ελλάδα όπου γνώρισε τον απόλυτο καλοκαιρινό του έρωτα.

Εμείς τους συναντάμε και τους απολαμβάνουμε κάθε καλοκαίρι να σουλατσάρουν μαζί στο ταψί της γιαγιάς στο χωριό. Βέβαια, οι εποχές άλλαξαν και πλέον η όμορφη περουβιανή φλερτάρει και με άλλους «τουρίστες». Αλλά ας δούμε ποια είναι η συνταγή του πρώτου εκείνου καλοκαιρινού έρωτα.

Υλικά

  • 8 ντομάτες (από τις ξαδέρφες της περουβιανής)
  • 200 γραμμάρια ρύζι
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι δυόσμο (μόνο τα φυλλαράκια)
  • 1 ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φυλλαράκια)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένετε τις ντομάτες, κόβετε ένα «καπάκι» από τον πάτο και αδειάζετε την καρδιά με ένα κουτάλι ή για μεγαλύτερη ευκολία με το ειδικό εργαλείο που θα βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Τις καρδιές από τις ντομάτες τις πολτοποιείτε σε blender ή στον τρίφτη.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε το κρεμμύδι κομμένο σε καρεδάκι, τετραγωνάκια, (προσπαθήστε να είναι ίσου μεγέθους), με λίγο νερό αρχικά. Το αφήνετε να εξατμιστεί και μετά προσθέτετε λάδι, σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο και να μαλακώσει, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε ψιλοκομμένα φύλλα του μαϊντανού και δυόσμου και προσθέτετε το ρύζι. Μόλις «ξανθύνει» το ρύζι, προσθέτετε την πολτοποιημένη ντομάτα. Ρίχνετε τη ζάχαρη και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 7 λεπτά.

Γεμίζετε κάθε ντομάτα μέχρι τη μέση σχεδόν και τις τοποθετείτε στο ταψί. Από πάνω οι γιαγιάδες έτριβαν λίγη φρυγανιά κα τις πασπάλιζαν με λίγη ζάχαρη. Στον πάτο βάζετε λίγο νερό. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C βάζετε το ταψί και χαμηλώνετε στους 180°C και αφήνετε αυτόν τον καλοκαιρινό έρωτα να σιγοψηθεί για 1 ώρα. Απολαμβάνετε πάντα, ζεστό ή κρύο, συνοδεία φέτας της αρεσκείας σου.