Pagenews.gr VIR. Παραγωγή pagenews.gr VIR. Παραγωγή pagenews.gr
ΕρωταΣ στιΣ 4 εποχεΣ
Πίτσα: Η ελληνική συνταγή που ίσως έχεις φάει στη Μήλο ή την Κίμωλο

Όπως αναφέρει και ο Πλάτωνας, οι πρόγονοί μας έφτιαχναν λεπτές επίπεδες πίττες (τους πλακούντες), στολισμένες με λαχανικά, βολβούς, ελιές, κρεμμύδι, σκόρδο, τυρί, μυρωδικά, μπαχαρικά και ελαιόλαδο. Τις έτρωγαν ως κύριο πιάτο. Πολύ ενδιαφέρον είναι ότι άφηναν να ξεροψηθεί το χείλος αυτής της πίττας για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λαβή.

Η λεπτή πίτσα ή πίττα με λογιών – λογιών καλούδια, απ’ ότι φαίνεται δεν ήταν ανακάλυψη της μεσαιωνικής Ιταλίας γιατί τη συναντάμε σε όλη τη Μεσογειακή κουζίνα εδώ και αιώνες. Όμως η πίτσα έγινε γνωστή, το 1889, όταν ο Ιταλός βασιλιάς Ουμβέρτος Α’ και η βασίλισσα Μαργαρίτα της Σβαοΐας επισκέφτηκαν τη Νάπολη. Η βασίλισσα επιθυμούσε την σπεσιαλιτέ της πόλης.

Ο βασιλικός σεφ γνώριζε τον Raffaele Esposito, ιδιοκτήτης της Pizzeria di Pietro, ονομαστός «pizzaiolos» και κλήθηκε να την εκπλήξει με μια από τις διάσημες δημιουργίες του. Η Βασίλισσα ξετρελάθηκε με την πίτσα που είχε τρία απλά υλικά: μοτσαρέλα, βασιλικό και φρέσκες ντομάτες. Πίτσα που με τα χρώματα της, αντιπροσωπεύει την ιταλική σημαία.

Ο Esposito ονόμασε την πίτσα αυτή «Margherita» προς τιμή της βασίλισσας. Η φήμη της πίτσας εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο χάρη στους Ιταλούς μετανάστες. Σήμερα θα σου δώσω τη συνταγή της ελληνικής πίτσας που ίσως έχεις φάει στη Μήλο ή τη Κίμωλο, τη γνωστή λαδένια.

Υλικά για τη βάση

  • 250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 15 γραμμάρια νωπή μαγιά
  • 125 ml χλιαρό νερό
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 25 ml ελαιόλαδο

Υλικά για την επικάλυψη

  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 κουταλιές της σούπας πάστα λιαστής ντομάτας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 1 κουταλιά της σούπας κάπαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αφρίνα αλατιού
  • 50 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βάση: Σε ένα μπολ θρυμματίζεις τη μαγιά, την αναμειγνύεις με χλιαρό νερό και την αφήνεις στην άκρη για 10 λεπτά να φουσκώσει. Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνεις το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μείγμα της μαγιάς, το ελαιόλαδο και ζυμώνεις για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί όλο το ελαιόλαδο. Πρέπει να έχεις μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Την καλύπτεις μ’ ένα πετσετάκι κουζίνας και την αφήνεις σε ζεστό περιβάλλον 1 ώρα, να φουσκώσει.

Λαδένια: Σε ένα μπολ βάζεις την πάστα λιαστής ντομάτας, τον αραιώνεις με 40 ml νερό, προσθέτεις 40 ml ελαιόλαδο, αφρίνα αλατιού και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Πάμε να προθερμαίνεις το φούρνο στους 200° C στον αέρα. Ανοίγεις με τα δάχτυλά τη ζύμη και τη μεταφέρουμε στο ταψί που έχει λαδώσει. Απλώνεις το μείγμα της ντομάτας όμορφα. Σκορπίζεις τα κρεμμύδια και την κάπαρη και ρίχνεις λαδάκι. Στολίζεις με τη ρίγανη και το χοντρό αλάτι και έτοιμο για φούρνο. Ψήνεις για 20 λεπτά τοποθετώντας το ταψί χαμηλότερη θέση του φούρνου. Όταν έχουν καραμελώσει τα κρεμμύδια κι έχει ροδίσει η ζύμη και από κάτω η λαδένια σου είναι έτοιμη.

Η Λάουρα Σαργέντη είναι σεφ και σύμβουλος εστιατορίων. Μεγαλωμένη στην Αθήνα με ιταλικές ρίζες, σπούδασε εκτός από μαγειρική, τέχνη, γραφιστική, διακόσμηση, διαφήμιση, marketing και τεχνολογία φαρμάκων. Για αρκετά χρόνια ταξίδεψε και δούλεψε σε διάφορα μέρη του κόσμου γνωρίζοντας πολιτισμούς, παραδόσεις και μαθαίνοντας τεχνικές και τα trends στη μαγειρική.
Πλέον εργάζεται ως private chef πρεσβεύοντας τη μεσογειακή κουζίνα. Στα ρεπορτάζ της θα βρείτε την αγάπη της για τη μαγειρική τέχνη, τους αγαπημένους της foodies και τα νέα trends. [email protected]