Pagenews.gr VIR. Παραγωγή pagenews.gr
ΕρωταΣ στιΣ 4 εποχεΣ
Αρωματισμένο αλάτι: Μια διαφορετική πρόταση για το υλικό που δίνει νόημα στη ζωή και τη συνταγή

Το αλάτι δίνει νόημα στη ζωή και τη συνταγή. Όμως πολύ το αποφεύγουν διότι έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακά νοσήματα ή άλλες παθολογικές καταστάσεις. Αλλά αλήθεια, τι είναι το αλάτι και γιατί το έχουμε βάλει στην black list; Μήπως να ξανασυστηθούμε να λυθεί η παρεξήγηση;

Λοιπόν, το θαλασσινό αλάτι (ο αλς, το άλας) είναι τόσο σημαντικό που χρησιμοποιήθηκε ακόμα και ως νόμισμα στις αγοραπωλησίες αγαθών. «Sal» στα λατινικά σημαίνει «αλάτι». Η λέξη «salary» που σημαίνει «μισθός» στα αγγλικά, προέρχεται από τη λατινική λέξη «salarium». Οι Ρωμαίοι λεγεωνάριοι εισέπρατταν κρατικό επίδομα, το salarium, για να αγοράζουν το αλάτι τους. Από το salarium βγήκε το γαλλικό «salaire», το αγγλικό «salary», και το ιαπωνέζικο «sarariman» από το αγγλικό salary-man (μισθωτός εργαζόμενος).

Το ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι περιέχει 92 στοιχεία (μέταλλα και ιχνοστοιχεία), είναι απαραίτητο για την υγεία των κυττάρων μας, βοηθάει σημαντικά στη σωστή λειτουργία του λεπτού εντέρου, ισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου, προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα, προστατεύει από κράμπες, ενδυναμώνει τα οστά, ενισχύει την ερωτική διάθεση, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και δεν προκαλεί κατακράτηση υγρών.

Το ραφιναρισμένο αλάτι από την άλλη, είναι προϊόν επεξεργασίας, στο οποίο έχουν απομείνει μόνο 2 από τα 92 θρεπτικά του στοιχεία (δηλαδή το νάτριο και το χλώριο), έχει 40% περισσότερο νάτριο από τη φυσική του μορφή και μερικές φορές είναι εμπλουτισμένο με ιώδιο και κάλιο. Είναι θρεπτικότερο λοιπόν, να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή θαλασσινό μη ραφιναρισμένο αλάτι όπως φυσικό αλάτι Κυθήρων, Μεσολογγίου, Μάνης, Μυτιλήνης, σε συνδυασμό με άλλες ανεπεξέργαστες τροφές για να έχουμε μια καλή ψυχική και σωματική υγεία.

Ημερήσια ποσότητα πρόσληψης αλατιού είναι στα 3 με 5 γραμμάρια. Και μην ξεχνάς να διαβάζεις τις ετικέτες . Σύμφωνα με μελέτες τα επεξεργασμένα τρόφιμα ενοχοποιούνται για το 75% της συνολικής πρόσληψης σε αλάτι. Η συνταγή που θα σου δώσω σήμερα είναι για ένα αρωματισμένο αλάτι που θα δώσει περισσότερη γεύση στις δημιουργίες σου.

Υλικά για αρωματισμένο αλάτι με μεσογειακή νότα

  • 200 γραμμάρια φυσικό αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαϊντανό ξερό σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού δυόσμο ξερό σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξερή
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό ξερό σε σκόνη

Πάρε το φυσικό αλάτι και εμπλούτισε το με τα υπόλοιπα υλικά. Μπορείς να βάλεις διπλάσια ποσότητα από κάποιο υλικό που σου αρέσει περισσότερο ή να αφαιρέσεις κάποιο άλλο. Ανακάτεψε τα όλα σε ένα μπολ και μετά βάλε το μείγμα σε ένα βάζο. Όσο περισσότερο αφήσεις το μίγμα μέσα στο βάζο, τα αρώματα θα γίνονται πιο έντονα. Το συγκεκριμένο μίγμα θα ταίριαζε απόλυτα με χωριάτικη σαλάτα, ντάκο, σάλτσα ντομάτας για μακαρόνια, ακόμα και σε σκέτα μακαρόνια με τυρί.