Pagenews.gr VIR. Παραγωγή pagenews.gr
Με εμπνευση απο τα καλυτερα εστιατορια του κοσμου
Julia Roberts
Σπαγγέτι Αματριτσιάνα: Ταξίδι στη Ρώμη με την Τζούλια Ρόμπερτς

Όλοι ζηλέψαμε λιγάκι την Τζούλια Ρόμπερτς στην ταινία «Eat Pray Love» όταν βρέθηκε στη Ρώμη, στην αρχή αυτής της όμορφης περιπλάνησης κι επέλεξε μια παραδοσιακή trattoria στην οποία απόλαυσε μια pasta all’ amatriciana συνοδείας ενός κόκκινου κρασιού και μουσική υπόκρουση Mozart – Zauberflöte – Arie der Königin der Nacht.

Ας πάμε λοιπόν, ένα ταξιδάκι στην καρδιά της Ρώμης κι ας απολαύσουμε κι εμείς ένα παραδοσιακό σπαγγέτι all’ Amatriciana (Αματριτσιάνα). Γιατί το λένε έτσι; Μα γιατί είναι από το Αματρίτσε, μια μικρή πόλη ανατολικά της Ρώμης στα όρια του Αμπρούτσο και της Ούμπρια. Τι περιέχει αυτή η τόσο απλή ιταλική σπεσιαλιτέ; Δες τα υλικά και πάμε.

Υλικά

  • 500 γραμμάρια σπαγγέτι Νο6
  • 160 γραμμάρια μπέικον σε κυβάκια με αρκετό λιπάκι (η αυθεντική συνταγή έχει guanciale( παστό χοιρινό μάγουλο με υπέροχο μείγμα μπαχαρικών) και lardo(λαρδί με ιδιαίτερα μπαχαρικά) που μπορείς να βρεις σε ιταλικά delicatessen)
  • 300 γραμμάρια σάλτσα ντομάτας
  • ½ κρεμμυδάκι ξερό κομμένο σε κυβάκια ομοιόμορφα παρακαλώ (εγώ θα πρότεινα πράσο είναι πιο ήπιο στη γεύση και πιο γλυκό)
  • 4 – 5 φυλλαράκια βασιλικό φρέσκο ή 1κ.γ. αποξηραμένο
  • Chili (κατά βούληση)
  • 160 γραμμάρια Pecorino Romano
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Πρώτα βάλε νερό να βράζει για τα σπαγγέτι. Πρόσθεσε αλάτι. Οι Ιταλοί σε ένα κιλό πάστα βάζουν ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Σε ένα τηγάνι σοτάρεις με λίγο λάδι το μπέικον, μετά προσθέτεις το κρεμμύδι (ή το πράσο εάν ακολούθησες την πρότασή μου) μετά το chilli και στο τέλος προσθέτεις τον βασιλικό ψιλοκομμένο.

Tip: Εάν θες μπορείς σε αυτό το σημείο, να σβήσεις με ένα σφηνάκι κόκκινο κρασί με το οποίο θα συνοδεύεις το φαγητό σου μετά. Το αφήνεις να εξατμιστεί. Προσθέτεις τη σάλτσα ντομάτας και το αφήνεις να σιγοβράσει για λίγα λεπτά. Τα σπαγγέτι σου πρέπει να είναι έτοιμα.

Μετέφερε τα με μια τσιμπίδα στο τηγάνι με τη σάλτσα (θέλουμε και λίγο το νεράκι από τα σπαγγέτι) κι ανακάτεψε τα καλά. Ρίξε το μισό Pecorino Romano, ανακάτεψε ξανά και σέρβιρε. Στόλισε το πιάτο με λίγο βασιλικό (φρέσκο) ρίξε κι άλλο Pecorino Romano ίσως λίγο φρεσκοκομμένο πιπέρι και ταξίδεψε στη Ρώμη.