Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κωνσταντίνος Γρίβας
Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Κωνσταντίνος Γρίβας στο pagenews.gr: Ο νέος κόσμος που αναδύεται και η μεγάλη σύγκρουση

Κωνσταντίνος Γρίβας στο pagenews.gr: Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων αναφέρθηκε στον νέο κόσμο που αναδύεται μέσα από τις νέες συμμαχίες. Παράλληλα μίλησε για τη σύγκρουση της Δύσης με την Ευρασία και τη θέση που πρέπει να πάρει η Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια οι συμμαχίες έχουν αλλάξει μορφή και ένας νέος Ευρασιατικός πόλος έχει δημιουργηθεί με την Κίνα και τη Ρωσία να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό. Φυσικά πολλές χώρες προσπαθούν να επωφεληθούν από τις εξελίξεις. Ανάμεσά τους και η Τουρκία. Ο Κωνσταντίνος Γρίβας μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη αναλύοντας όλα τα δεδομένα.

Φυσικά ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων αναφέρθηκε στον ρόλο που πρέπει να έχει η Ελλάδα δημιουργώντας ένα αντιτουρκικό μέτωπο που θα κάνει τη χώρα μας ισχυρότερη και στις συμμαχίες στις οποίες βρίσκεται ήδη. Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Κωνσταντίνος Γρίβας:

Για τη δημιουργία ενός Ευρασιατικού πόλου και είναι τα χαρακτηριστικά του

“Το βλέπουμε ξεκάθαρα από ένα ασαφές πολυπολικό σύστημα που κυριαρχούσε μέχρι σήμερα τείνουμε να οδηγηθούμε σε έναν νέο διπολισμό. Δηλαδή στην Ευρασία πάει να δημιουργηθεί μια συσπείρωση των Ευρασιατικών δυνάμεων με πυρήνα το σύστημα Ρωσίας – Κίνας. Είναι ένα χαλαρό σχήμα, αλλά αυτό είναι και το μεγάλο του ατού. Είναι τόσο ρευστό που μπορεί να ενσωματώσει πολλές χώρες μέσα σε αυτό. Από την άλλη έχουμε μια Δύση η οποία έχει τεράστια προβλήματα στο εσωτερικό της. Θα έλεγα ότι βρίσκεται σε μια παρατεταμένη υπαρξιακή κρίση και στο εσωτερικό της υπάρχουν ανταγωνισμοί. Χρειάζεται κάτι να την ενώσει και αυτός ο παράγοντας είναι το αντίπαλο δέος της Ευρασίας”.

Αναφορικά με τον ρόλο που θέλει να έχει η Τουρκία, ο Κωνσταντίνος Γρίβας τόνισε:

“Aνάμεσα σε αυτούς τους δυο κόσμους βλέπουμε ότι η Τουρκία προσπαθεί να διαμορφώσει έναν ενδιάμεσο κόσμο με σκοπό να τοποθετεί τον εαυτό της μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Έτσι θα μπορεί να διαπραγματεύεται με τον βέλτιστο τρόπο και με τους δυο. Αυτό φάνηκε και στη συζήτηση που είχε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών με τον Σεργκέι Λαβρόφ, όπου για μια ακόμη φορά διεκδίκησε το δικαίωμα της Τουρκίας να μην είναι με κανέναν. Κατά την άποψη μου εδώ εντοπίζεται το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά και η μεγάλη της ευκαιρία”.

Για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα

“Μια ενδιάμεση Τουρκία θα την διεκδικήσουν οι πάντες και με λίγα λόγια θα της κάνουν τα χατίρια. Από την άλλη κανείς δεν θέλει μια τέτοια Τουρκία. Όλοι θα ήθελαν ένα κόφτη σε αυτή την Τουρκία και αυτό τον ρόλο θα μπορούσε να αναλάβει η Ελλάδα. Φυσικά όχι από μόνη της αλλά να γίνει ηγέτιδα δύναμη ενός αντιρτουρκικού συστήματος. Αυτό μπορεί να ξεκινάει από τη Γαλλία και να φτάνει μέχρι την Ινδία.

Βέβαια αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάψει να λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργούσε. Θα πρέπει η χώρα μας να αναλάβει πρωτοβουλία και να λειτουργήσει αυτόνομα ώστε να διεκδικήσει μια θέση στο παγκόσμιο σύστημα αντίστοιχη με αυτή της Τουρκίας. Να μπορεί να διαπραγματεύεται και νομίζω ότι αυτός είναι ο κατάλληλος τρόπος για να ενισχυθεί το ειδικό βάρος της Ελλάδας και μέσα στον δυτικό κόσμο. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής. Από τη μια φαίνεται να υλοποιείται μια τέτοια στρατηγική, ωστόσο υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμποδίζουν τη δημιουργία ενός τέτοιου σχήματος”.

Για τη σύγκρουση της Δύσης με την Ευρασία και τον ρόλο που θα παίξουν Κίνα και Ρωσία

“Η Ρωσία είναι η χώρα κλειδί παρά το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη δύναμη και δεν μπορεί να γίνει. Την ίδια ώρα είναι μια τεράστια χώρα με πυρηνική ισχύ και κυρίως δίνει στην Κίνα τον ζωτικό χώρο που χρειάζεται. Η Κίνα είναι μεν πολύ ισχυρή και στο μέλλον θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη. Από την άλλη είναι μια χώρα στην περιφέρεια της Ευρασίας με πολλές αδυναμίες. Η άνοδος της ισχύος της συνδυάστηκε με αύξηση των τρωτών σημείων της. Σε μεγάλο βαθμό είναι εξαρτώμενη από το εξωτερικό. Ωστόσο το μεγάλο τους ατού είναι η συνεργασία με τη Ρωσία. Οι Ρώσοι προσφέρουν στην Κίνα ζωτικό χώρο, ενεργειακή ασφάλεια και μια σειρά από άλλα πράγματα. Αυτό το σχήμα Ρωσία και Κίνας είναι δυναμικό και του επιτρέπει να ρουφήξει χώρες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν. Για παράδειγμα το Βιετνάμ είναι μια χώρα ακραία εχθρική για την Κίνα, αλλά είναι φίλος με τη Ρωσία”.

Αναφερόμενος και πάλι στον ρόλο της Ελλάδας τόνισε ότι πρέπει η χώρα μας να πάρει θέση μαζί με χώρες που έχουν ξεκάθαρη αντιτουρκική στάση:

“Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει σε χώρες οι οποίες έχουν ξεκάθαρη αντιτουρκική γραμμή γιατί τα συμφέροντα τους αυτή τη στιγμή είναι εναντίον της Τουρκίας. Όπως έχουμε πει ξανά η Γαλλία είναι μια τέτοια χώρα. Επίσης η Ινδία που είναι μια μεγάλη γεωπολιτική ευκαιρία για τη χώρα μας. Πρέπει να τονίσουμε ότι η Ελλάδα είναι ο φυσικός ηγέτης ενός άξονα από την Μεσόγειο μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό. Είμαστε στο κατάλληλο γεωγραφικό σημείο για να λειτουργήσουμε για πρώτη φορά μετά την επανάσταση σαν αυτόνομη και πρωταγωνιστική δύναμη στο διεθνές σύστημα. Έτσι θα δυναμώσουμε και μέσα στις συμμαχίες που ήδη έχουμε”.

Για τον ρόλο της Γερμανίας και την επένδυση που έχει γίνει στην Τουρκία και στον Ευρασιατικό πόλο

“Από την εποχή που δημιουργήθηκε το Γερμανικό κράτος ήθελαν να κάνουν ένα άνοιγμα προς την Ασία. Φτάνοντας στο σήμερα η Γερμανία έχει επενδύσει στην Τουρκία για τις εξαγωγές και την οικονομία της. Εμείς δεν μπορούμε να λειτουργούμε σαν κράτος πελάτης των Γερμανών όταν ξεκάθαρα είναι μια χώρα που έχει επενδύσει στον αντίπαλο μας. Ανήκουμε στον δυτικό κόσμο, αλλά πρέπει να βρούμε ποιοι είναι πραγματικά μαζί μας”.

Για την στρατιωτική συνεργασία της Γαλλίας με την Ελλάδα

“Η Γαλλία με κανένα τρόπο δεν θα ήθελε η Τουρκία να εξελιχθεί σε ηγεμονική χώρα της ανατολικής Μεσογείου γιατί τότε αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός σχήματος μουσουλμανικών χωρών στην Μεσόγειο με πυρήνα Αλγερίας και Τουρκίας. Έτσι η Γαλλία θα ήταν εκτός της Μεσογείου. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να θέλει η Γαλλία μακρόχρονη σχέση στρατιώτης συνεργασίας με την Ελλάδα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ούτε η Γαλλία είναι η δύναμη του παρελθόντος. Χρειάζεται της συμμαχίες, όσο τους έχουμε ανάγκη εμείς μας έχουν και εκείνοι.

Επαναλαμβάνω ξανά ότι υπάρχει η Ινδία. Είναι μια χώρα με τεράστια προοπτική, μπορεί να είναι η Κίνα του μέλλοντος. Έχει ισχυρή οικονομία, με τεχνολογία και στρατιωτική ισχύ. Είναι μεγάλο λάθος να την αντιμετωπίζουμε σαν μακρινή χώρα. Τα πράγματα πλέον έχουν αλλάξει δεν μπορείς να λες ότι με αυτόν είμαι κοντά ή με τον άλλον μακριά”.