Pagenews.gr VIR. Παραγωγή pagenews.gr
ΚαλλιτεχνεΣ που αγαπουν το φαγητο
Κλοντ Μονέ
Κέικ κάστανο: Το ιδανικό γλυκό για να συνοδεύσεις το τσάι σου

Άλλος ένας καλλιτέχνης λάτρης της μαγειρικής είναι ο πατέρας του γαλλικού ιμπρεσιονισμού, Κλοντ Μονέ. Αυτός ο μεγάλος ζωγράφος αδιαφορούσε για τους τίτλους των έργων του. Όταν το 1874 ετοίμαζαν την πρώτη έκθεση της πρωτοπορίας, κάποιος τον ρώτησε πώς θα ονόμαζε ένα πίνακα με θέμα την ανατολή του ήλιου.

Ο Μονέ ρώτησε γιατί δεν τον αποκαλεί «Εντύπωση», δηλαδή (impression στα αγγλικά). Ο όρος εξέφρασε απόλυτα αυτό που προσπαθούσε να κάνει δηλαδή, να δώσει την «εντύπωση» μιας χρονικής στιγμής κι έτσι τον υιοθέτησε. Στο ροζ σπίτι του στο Giverny με τους μαγευτικούς κήπους, εμπνεύστηκε τους 250 διάσημους πίνακες με τα νούφαρα.

Όμως, το εσωτερικό του σπιτιού του έκρυβε περισσότερα για τη ζωή του καλλιτέχνη. Μια κίτρινη τραπεζαρία με ιαπωνικές εκτυπώσεις, όπου ο καλλιτέχνης απολάμβανε τα γεύματα που του ετοίμαζε ο σεφ του στην μπλε κουζίνα, διακοσμημένη με χάλκινα δοχεία. Ο Μονέ ξεκινούσε τη μέρα του νωρίς, με ομελέτα από φρέσκα αυγά από τις δικές του κότες, λουκάνικο, τοστ με μαρμελάδα και τσάι.

Οι εκλεκτοί φίλοι που των συνόδευαν στο μεσημεριανό του γεύμα μεταξύ άλλων, ήταν ο Mallarmé, ο Valéry, ο Whistler, ο Cézanne και ο Rodin. Το γεύμα λάμβανε χώρα αυστηρά στις 11:30 π.μ. έτσι ώστε να περάσει την υπόλοιπη μέρα του ζωγραφίζοντας en plein – air, με τη συντροφιά του ήλιου.

Η αγάπη του για την κλασική γαλλική κουζίνα ήταν δεδομένη. Του άρεσε να συνοδεύει το τσάι του με κεκάκια κάστανο. Υπέροχη συνταγή και εύκολη, για αυτό πάμε να τη φτιάξουμε:

Υλικά

  • ½ κούπα βούτυρο
  • 1 κούπα πουρέ κάστανου
  • ½ κούπα ζάχαρη
  • 3 αυγά (ξεχώρισε κρόκους από ασπράδια)

Εκτέλεση

Προθερμαίνεις τον φούρνο στου 180°C και λαδώνεις 20 κουπάκια κέικ. Σε ένα μπολ σε μπεν μαρί βάζεις και λιώνεις το βούτυρο, προσθέτεις τη ζάχαρη, τον πουρέ κάστανο και τους κρόκους αυγών. Δούλεψε τα για λίγα λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχεις μια κρέμα.

Απόσυρε από τη φωτιά. Βάλε τα ασπράδια σ’ ένα μπολ και «χτύπησε» τα στο μίξερ, μέχρι να έχεις μια σφιχτή μαρέγκα. Πρόσθεσε το ένα μείγμα στο άλλο και ανάδευσε καλά. Βάλε το μίγμα στα κουπάκια(μην τα γεμίσεις μέχρι επάνω) και ψήσε τα για 20 λεπτά. Έτοιμα!