Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr

Νίκος Λυγερός στο pagenews.gr: Χερσαίες vs θαλασσίων δυνάμεων και οι επιλογές της Ελλάδας

Νίκος Λυγερός στο pagenews.gr: Ο Στρατηγικός Αναλυτικής αναφέρθηκε στα δυο στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί και τι θέση έχει η χώρα μας στην παγκόσμια σκακιέρα.

Ο κόσμος χωρίζεται και δυο μεγάλα στρατόπεδα έχουν ήδη διαμορφωθεί. Στο ένα υπάρχει η Ευρώπη και γενικότερα το ΝΑΤΟ και από την άλλη η συμμαχία της Ευρασίας αποτελούμενη από την Κίνα, την Ρωσία και την Τουρκία. Ο Νίκος Λυγερός μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, για το πως διαμορφώνεται η παγκόσμια σκακιέρα.

Φυσικά ο Στρατηγικός αναλυτής αναφέρθηκε στις επιλογές που έχει η χώρα μας τονίζοντας ότι πρέπει να εκμεταλλευτεί το ισχυρότερο όπλο της που είναι η θάλασσα. Παράλληλα σχολίασε και τις διερευνητικές επαφές που πρόκειται να ξεκινήσουν και πάλι. Αφού τόνισε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν την ίδια τύχη με τις προηγούμενες, επεσήμανε και τι πρέπει να προσέξουμε.

Για τον νέο κύκλο διερευνητικών επαφών και τι πρέπει να προσέξει η Ελλάδα

“Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτός ο κύκλος επαφών θα είχε την ίδια τύχη με όλους τους προηγούμενους. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι επειδή είναι κλειστός ο κώδικας επικοινωνίας από την πλευρά μας, και θεωρούμε ότι έχουμε μόνο δυο θέματα και μετά τις διευκρινήσεις από τον υπουργό Εξωτερικών, για ποιο πράγμα μιλάμε. Εμείς θα πρέπει να μην υποστούμε καμία πίεση και να θεωρήσουμε ότι αν είμαστε εκτός ατζέντας μπούμε να κλείσουμε το θέμα. Μπορούμε να πατήσουμε και σε αυτά που έχουν πει οι Αμερικανοί που πήραν το μέρος μας.

Αν τελικά μιλήσουμε με βάση την ατζέντα που έχουμε συμφωνήσει τότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στα βήματα που θα κάνουμε για να μην έχουμε καμία παράξενη διερευνητική που μας οδηγήσει στο να είμαστε στρυμωγμένοι είτε στα 12 μίλια, είτε στα θέματα υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό είναι επικοινωνιακά να μη φανεί ότι είμαστε κατά του διαλόγου. Αλλά δεν πρέπει αυτός ο διάλογος να είναι ψεύτικος”.

Στη συνέχεια ο Νίκος Λυγερός μίλησε για τα όσα λέγονται ότι αυτές οι επαφές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να παγώσουν οι κυρώσεις προς την Τουρκία:

“Δεν διαφωνώ με αυτό απλά τώρα έχουμε μπει στην προεδρία της Πορτογαλίας, μετά θα έχουμε την Σλοβενία και μετά έρχεται το 22 η Γαλλία. Κατά συνέπεια μπορούμε να πούμε ότι οι προεδρίες είναι πιο θετικές, δεν υπάρχει πλαίσιο για την Γερμανία να παίξει δυναμικά. Έτσι και αλλιώς αυτό που ήθελε το κατάφερε, να καθυστερήσει δηλαδή τις διαδικασίες να μη βγει στη δική της προεδρία. Βλέπουμε ότι η τάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να είναι πιο σκληρή και συντονισμένη με αυτό που θέλει η Αμερική. Καταλαβαίνουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους χωρίς καθυστέρηση”.

Αναφορικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και την ΑΟΖ δήλωσε χαρακτηριστικά:

“Το σχετικό κείμενο λέει ότι κλείνουμε τους κόλπους, βάζουμε τις γραμμές βάσης και αυτό που θα έχουμε δεν θα αμφισβητήσει οποιαδήποτε συμφωνία οριοθέτησης έχει συμφωνηθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν πρόκειται να αλλάξουμε κάτι σε σχέση με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Αλλά αυτό σημαίνει ότι όταν θα ενεργοποιηθεί στην πραγματικότητα και η αιγιαλίτιδα ζώνη μας θα πάει λίγο πιο πέρα.

Άρα έχει σημασία γιατί θα είμαστε προετοιμασμένοι διαφορετικά και με το θέμα της Αλβανίας που είναι το πιο κοντινό. Και φυσικά έχει μεγάλη σχέση με το τι μπορεί να γίνει με την Τουρκία που είναι πιο κοντινά. Εκεί παίζει μεγαλύτερο ρόλο το θέμα της κυριαρχίας και όχι τόσο της ΑΟΖ”.

Στη συνέχεια τόνισε ότι με την επέκταση στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο, «κλείνει» το θέμα με ελληνική κυριαρχία

“Ναι σε μερικά σημεία. Είναι απλό από τη στιγμή που πηγαίνουμε στα 12 Ναυτικά μίλια θέλει να πει ότι η ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα μπορούν να εμφανιστούν μόνο μετά τα 24 ναυτικά μίλια. Κατά συνέπεια όλοι μας όταν ξέρουμε έναν χάρτη της Ελλάδος σε ποια απόσταση είναι τα νησιά μας τα 24 ναυτικά μίλια είναι πολλά. Βλέπουμε ότι ουσιαστικά θα έχει λυθεί το θέμα με εξαίρεση μερικά σημεία που ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο”.

Για το ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ΑΟΖ

“Η οριοθέτηση με την Αίγυπτο και την Κύπρο είναι καλό να γίνει μαζί. Θυμίζω ότι η οριοθέτηση με την Κύπρο γίνεται μόνο γιατί υπάρχει το σύμπλεγμα Καστελορίζου. Ουσιαστικά κάθε φορά που ακούμε για οριοθέτηση με την Κύπρο, ενισχύεται το Καστελόριζο και αυτό σημαίνει ότι θα σπρώξει και προς την Αίγυπτο για να έχουμε ένα τριπλό σημείο επαφής.

Για τα μεγάλα στρατόπεδα που σχηματίζονται και τι ρόλο πρέπει να έχει η Ελλάδα

“Μπορώ να πω ότι αν είχαμε την επιλογή θα επιλέγαμε το δικό μας κομμάτι γιατί το άλλο είναι επικίνδυνο. Τα πράγματα με την Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν δεν είναι μια συμμαχία που μοιάζει με τις δικές μας. Εμείς έχουμε μια συμμαχία που είναι πολιτισμού. Οι Αμερικανοί είναι πιο Ευρωπαίοι από όσο πιστεύουμε και εμείς πιο Αμερικανοί σε πολλά σημεία. Οι διαφορές που έχει η δική μας συμμαχία είναι απειροελάχιστες σε σχέση με τους Τούρκους, τους Ιρανούς και τη Ρωσία. Αυτοί τα βρίσκουν για ένα τοπικό συμφέρον που υπάρχει”.

Για τις κινήσεις που έχει κάνει η Τουρκία και αν μπορούν να την οδηγήσουν σε οριστική ρήξη με τις ΗΠΑ

“Οι Αμερικανοί προσπαθούν να επαναφέρουν την Τουρκία. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν θέλουν οι Τούρκοι να αφήσουν την Κύπρο στους Ρώσους. Επειδή η Τουρκία παίζει σε διπλό ταμπλό και έχει μια οικονομική εξάρτηση με την Ρωσία θέλουν να της δίνουν τη δυνατότητα να αισθάνεται ότι μπορεί να κάνει και κάτι. Και εμείς σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούμε να παίξουμε διαφορετικά σε στρατηγικό και οικονομικό επίπεδο.

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μια ολική ρήξη ΗΠΑ – Τουρκίας είναι σαν να προσφέρουμε έναν σύμμαχο στους Ρώσους. Το άλλο που πρέπει να δούμε είναι η συμπεριφορά σε επίπεδο ΝΑΤΟ που δεν προβλέπει το ενδεχόμενο να φύγει κάποια χώρα με τη βούλησή της. Θα πρέπει να το ψάξουμε αυτό θεσμικά και νομικά”.

Για την Ελλάδα που φτιάχνει ένα αμυντικό δόγμα με τη Γαλλία ο Νίκος Λυγερός τόνισε:

“Η υλοποίηση του συμβολαίου με τη Γαλλία και με τα Rafale ήταν χαρούμενη είδηση. Γενικότερα ένα ισχυρό αμυντικό δόγμα με τη Γαλλία σε μια περιοχή που παίζει παραδοσιακά η Γαλλία σημαίνει ότι δεν έχουμε μόνο τον Αμερικανικό και Ισραηλινό άξονα που είναι παραδοσιακά στην περιοχή. Έρχεται και η Γαλλία που έχει επαφές με τον Λίβανο και την Αίγυπτο. Έτσι αποδεικνύουμε ότι είμαστε ικανοί να αντισταθούμε και έχουμε προοπτική στην περιοχή.

Αυτό που ξεχωρίζει την Ελλάδα είναι η Θάλασσα, είμαστε μια χώρα της Μεσογείου και μάλιστα με την ευρύτερη έννοια και θεωρώ ότι ο Ινδός όταν μας βλέπει έτσι το κάνει μέσω της Θάλασσας και της Μεσογείου παρά μέσω των Βαλκανίων για τα οποία μπορεί και να αδιαφορεί. Πλέον ποντάρουμε πολύ πάνω στη Θάλασσα που είναι το μεγάλο μας όπλο”.