Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Γιώργος Καραμπελιάς
Συγγραφέας ιστορικός ερευνητής. εκδότης

Γιώργος Καραμπελιάς στο pagenews.gr: Η υπονόμευση της επετείου του 1821 δεν έχει καμία τύχη

Γιώργος Καραμπελιάς στο pagenews.gr: Ο γνωστός συγγραφέας υποστήριξε ότι όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να υπονομεύσουν την επέτειο του 1821 δεν θα έχουν καμία τύχη.

Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Με αφορμή την μεγάλη επέτειο για το Ελληνικό Έθνος ο Λάμπρος Καλαρρύτης φιλοξένησε στην εκπομπή Point Zero του pagenews.gr τον Γιώργο Καραμπελιά. Ο συγγραφέας μίλησε για τις ιστορικές ανακρίβειες που λέγονται για την Ελληνική ιστορία με αποκορύφωμα την Βυζαντινή περίοδο.

Ο Γιώργος Καραμπελιάς αναφέρθηκε και στην Επιτροπή Ελλάδα 2021 εκφράζοντας τις διαφωνίες με την γραμμή που έχουν πάρει οι ετοιμασίες για την μεγάλη γιορτή. Τέλος, υποστήριξε ότι παρά τις έντονες προσπάθειες ορισμένων, η επέτειος του 1821 δεν πρόκειται να υπονομευθεί.

Για τις μεγάλες δυνάμεις που δεν ήθελαν την αναβίωση του Ελληνισμού ως συνέχεια του Βυζαντίου

“Είναι μια πραγματικότητα ότι πάντα οι μεγάλες δυνάμεις δεν έβλεπαν με καλό μάτι την Ελληνική αυτονομία στα ιστορικά εδάφη του Ελληνισμού. Ήθελαν, και εν μέρει το πέτυχαν μετά την επανάσταση, να είναι να πλαίσια ενός κράτους που να μην διεκδικεί αυτό το οποίο ήθελαν οι επαναστάτες. Να αναβιώσουν δηλαδή τον Ελληνισμό. Στα τελευταία χρόνια του Βυζαντίου είχε ήδη διαμορφωθεί ο Ελληνισμός. Από ένα σημείο και μετά η Βυζαντινή αυτοκρατορία είναι απολύτως Ελληνική”.

Αναφορικά με τον Ελληνικό διαφωτισμό ο Γιώργος Καραμπελιάς δήλωσε:

“Έχει περάσει μία εικόνα ότι ο Ελληνικός διαφωτισμός ήταν κάτι που ήρθε από τον δυτικό διαφωτισμό και μεταφυτεύτηκε στην Ελλάδα. Αυτό ήταν κάτι που ήθελε να περάσει ένα σύνολο δυτικών ιστορικών. Από το 1200 λέμε για τον νεότερο Ελληνισμό με την έννοια ότι ο Ελληνισμός έχει τρεις ιστορικές φάσεις. Μιλάμε για την αρχαιότητα, περνάμε στην οικουμενική φάση του Ελληνισμού από τον Αλέξανδρο και τους Μακεδόνες μέχρι το 1100 όταν άρχισαν να φτιάχνονται κράτη που υπήρχαν εντός του Βυζαντίου και επομένως περνάμε στην φάση του νεότερου Ελληνισμού”.

Για το τελευταίο σποτάκι της επιτροπής Ελλάδα 2021 και την απουσία του Βυζαντίου από αυτό

“Η επιτροπή έβγαλε το τελευταίο της σήμα το οποίο αρχίζει από τους αρχαίους Έλληνες, εξαφανίζει το Βυζάντιο, πηγαίνει στον Κολοκοτρώνη και καταλήγει στον Γιάννη Αντετοκουνμπο. Το τελευταίο μας σύμβολο δεν είναι καν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και άλλες φυσιογνωμίες. Χάθηκαν τόσες άλλες μορφές και το Βυζάντιο. Για ποιο λόγο όλη η έχθρα των δυτικών ήταν για το Βυζάντιο; Επειδή αποδεικνύει την συνέχεια του Ελληνισμού. Με την μη προβολή του Βυζαντίου εξαφανίζονται 17 Αιώνες Ελληνικής Ιστορίας”.

Στη συνέχεια ο γνωστός συγγραφέας θέλησε να καταρρίψει τον μύθο που λέει ότι οι Έλληνες είναι λίγοι

“Στην αρχαιότητα η Έλληνες ήταν ο μεγαλύτερος λαός στον κόσμο. Είχαμε αποικίες σε όλη τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, ο λεγόμενος “Ελληνικός Κόσμος”. Ακόμα και μέχρι το 1820 οι Έλληνες ήταν περίπου 7 με 8 εκατομμύρια και την ίδια εποχή η Αγγλία είχε 9 εκατομμύρια πληθυσμό. Καταλαβαίνουμε λοιπόν τι θα σήμαινε η ανασύσταση ενός Ελληνικού Κράτους όπως την φανταζόταν η Φιλική Εταιρία που θα αγκάλιαζε το σύνολο των Ελληνικών τόπων. Αυτή ήταν η μεγάλη ιδέα, η συνέχεια της Ελληνικής επανάστασης”.

Για όσους ισχυρίζονται ότι το Ελληνικό κράτος δεν ήταν αποτέλεσμα της επανάστασης, αλλά επιθυμία ξένων δυνάμεων

“Η μεγάλη ιδέα είναι οι Έλληνες να βρεθούν ξανά κάτω από ένα ενιαίο κράτος. Υπάρχει βιβλίο ενός μέλους της επιτροπής Ελλάδα 2021 με τίτλο “Έλληνες: Τα κακομαθημένα παιδιά της Ευρώπης” και αναφέρει ότι εμείς ό,τι κερδίσαμε, το κερδίσαμε γιατί μας αγαπάγανε οι Ευρωπαίοι. Με αυτό το βιβλίο έγινε γνωστός και μπήκε και στην επιτροπή. Είναι ψέμα ότι οι ξένοι ήθελαν το Ελληνικό κράτος, αναγκάστηκαν να το δεχτούν εξαιτίας του αγώνα. Οι Άγγλοι δεν ήθελαν την Κρήτη και την Κύπρο στο Ελληνικό κράτος. Αυτό γιατί ήθελαν τα δυο νησιά για εκείνους και να κυριαρχούν στη Μεσόγειο.

Από την άλωση και μετά έγιναν αναρίθμητες επαναστάσεις, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο και σε άλλες περιοχές. Οι Έλληνες ήταν ήδη ένα σύγχρονο έθνος με την έννοια του κράτους. Κάποιοι θέλουν να συρρικνώσουν το Ελληνικό Έθνος σε ένα κράτος. Αυτά φαίνονται σήμερα. Όταν έχεις μια επιτροπή που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έγινε Έθνος – Κράτος μετά το 1930 σημαίνει ότι αλλάζεις την πραγματική ιστορία των Ελλήνων”.

Ο Γιώργος Καραμπελιάς ισχυρίστηκε ότι οι Αγωνιστές του 1821 είχαν συνείδηση ότι ήταν συνέχεια των Αρχαίων και των Βυζαντινών Ελλήνων

“Και επί της Τουρκοκρατίας οι Έλληνες συνέχισαν να δίνουν στα παιδία τους αρχαία Ελληνικά ονόματα. Την ίδια περίοδο το βιβλίο που διάβασαν περισσότερο οι Έλληνες ήταν η Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου. Είναι αστείο ότι φτιάχτηκε μια γενιά που πιστεύει ότι όντως οι Έλληνες δεν έχουν καμία σχέση με το Βυζάντιο και δεν υπάρχει ιστορική συνέχεια”.