Pagenews.gr VIR. Παραγωγή pagenews.gr VIR. Παραγωγή pagenews.gr
Καποιοι αντρεΣ ξερουν να κακομαθαινουν μια γυναικα
Καζανόβα και Ωνάσης
Στρείδια: Η εμμονή που μοιράζονται ο Τζάκομο Καζανόβα και ο Αριστοτέλης Ωνάσης

Οι Γάλλοι είναι οι πρώτοι σε κατανάλωση, εξαγωγή αλλά και παραγωγή στρειδιών. Παράγουν 150.000 τόνους ετησίως. Ο Βασιλιάς Χένρι IV λέγεται ότι έτρωγε 300 στρείδια στην καθισιά του, ενώ ο εγγονός του Λουή XIV παραλάμβανε φρέσκα στις Βερσαλλίες ή όπου αλλού βρισκόταν κι έτρωγε 6 ντουζίνες (12 τεμάχια) από αυτά. Ο Ντιντερό και ο Βολταίρος τα έτρωγαν για να εμπνευστούν ενώ ο Ναπολέων τα απολάμβανε πριν από κάθε μάχη.

Ο γνωστός γυναικάς και καρδιοκατακτητής Καζανόβα, έτρωγε για πρωινό 50 από αυτά. Είχε εφεύρει κι ένα παιχνίδι, «το παιχνίδι των στρειδιών» ή « το παιχνίδι της αποπλάνησης» το οποίο λέγεται ότι έπαιζε με τις ερωμένες του, σε μια μπανιέρα. Τις έκανε πρώτα να γελάνε με το αστείρευτο χιούμορ του και μετά τους έδινε το στρείδι για να σφραγίσει τα χείλια τους με φιλιά. Τα στρείδια θεωρούνται αφροδισιακά από αρχαιοτάτων χρόνων. Στην ελληνική μυθολογία η Αφροδίτη βγαίνει από τη θάλασσα μέσα από ένα όστρακο. Συμβόλιζε τον έρωτα και τη γονιμότητα.

Ο Αριστοτέλη Ωνάσης τον θαύμαζε και λέγεται ότι είχε στην κατοχή του, την πρώτη έκδοση του βιβλίου του «Η ιστορία της ζωής μου», βιβλίο που θεωρείται ως μια από τις πιο αυθεντικές πηγές των εθίμων και των κανόνων της κοινωνικής ζωής στην Ευρώπη του 18ου αιώνα. Εκεί βρήκε την συνταγή με την οποία «έκλεψε» την καρδιά της Μαρία Κάλλας, στο σκανδαλώδες εκείνο δείπνο στη θαλαμηγό του «Χριστίνα», όπου φλέρταρε ανοιχτά μαζί της, αψηφώντας την παρουσία των συζύγων τους. Στρείδια σε χυλό ή στρείδια της «αποπλάνησης». Πάμε να τη φτιάξουμε.

Υλικά

  • 12 – 15 στρείδια (το πού θα τα βρεις είναι ένα θέμα, αλλά με λίγη προσπάθεια όλα γίνονται)
  • 200 γραμμάρια αλεύρι
  • 200 ml νερό
  • 2 κρόκους
  • 40 γραμμάρια βούτυρο
  • λίγα φύλλα βασιλικού
  • λίγα φύλλα φασκόμηλο
  • λίγα φύλλα μαντζουράνας
  • χυμός από 4 πορτοκάλια
  • λίγη σταφίδα

Εκτέλεση

Ετοιμάζεις ένα μαλακό ζυμάρι με το αλεύρι, το νερό και τους 2 κρόκους αυγών. Ανοίγεις τα στρείδια και φυλάς το ζουμί τους. Σε ένα φαρδύ τηγάνι βάζεις το βούτυρο, τα στρείδια, το ζουμί τους, όλα τα αρωματικά ψιλοκομμένα (βασιλικό φασκόμηλο, μαντζουράνα), τη σταφίδα, πιπέρι (κατά βούληση), τα σοτάρεις για λίγα λεπτά και σβήνεις με το χυμό από τα πορτοκάλια.

Τοποθετείς το μίγμα σε ένα ταψί και το περιχύνεις με τον χυλό. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ροδίσει ο χυλός. Τα σερβίρεις αμέσως! Καλή αποπλάνηση.

Η Λάουρα Σαργέντη είναι σεφ και σύμβουλος εστιατορίων. Μεγαλωμένη στην Αθήνα με ιταλικές ρίζες, σπούδασε εκτός από μαγειρική, τέχνη, γραφιστική, διακόσμηση, διαφήμιση, marketing και τεχνολογία φαρμάκων. Για αρκετά χρόνια ταξίδεψε και δούλεψε σε διάφορα μέρη του κόσμου γνωρίζοντας πολιτισμούς, παραδόσεις και μαθαίνοντας τεχνικές και τα trends στη μαγειρική.
Πλέον εργάζεται ως private chef πρεσβεύοντας τη μεσογειακή κουζίνα. Στα ρεπορτάζ της θα βρείτε την αγάπη της για τη μαγειρική τέχνη, τους αγαπημένους της foodies και τα νέα trends. [email protected]