Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Σπύρος Πλακούδας
Επίκουρος Καθηγητής στο Rabdan Academy και Αντιπρόεδρος του Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων (ΚΕΔΙΣΑ)

Σπύρος Πλακούδας στο pagenews: Συμμαχία με ΗΑΕ – Όπλα & business – Ορκισμένοι αντίπαλοι της Τουρκίας

Σπύρος Πλακούδας στο pagenews: Ο Επίκουρος Καθηγητής στο Rabdan Academy μίλησε για τα οφέλη που θα έχει η χώρα μας με τη συμμαχία με τα ΗΑΕ και τόνισε ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα στο άμεσο μέλλον.

Η Ελλάδα έχει πλέον μια ισχυρή συμμαχία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Σπύρος Πλακούδας μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero και στον Λάμπρο Καλαρρύτη για τα μεγάλα οφέλη που θα έχει η χώρα μας καθώς τα ΗΑΕ έχουν δείξει εδώ και καιρό την αντι τουρκική πολιτική τους.

Ο Επίκουρος Καθηγητής στο Rabdan Academy και Αντιπρόεδρος του Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων (ΚΕΔΙΣΑ) αναφέρθηκε επίσης στα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελληνική πλευρά συσφίγγοντας τη σχέση της με την Ινδία. Τέλος αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η Ελλάδα προκειμένου να ανέβει στα μάτια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Για το τι μπορεί να περιμένει η χώρα μας με τη συμμαχία με τα ΗΑΕ

“Πρέπει να αναφέρουμε ότι για δεύτερη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπεγράφει μια ανάλογη στρατιωτική συμφωνία και μάλιστα με μια χώρα εκτός Ευρώπης. Αναμέναμε μια τέτοια συμφωνία με τη Γαλλία και τελικά υπογράψαμε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στον σαφή αντι τουρκικό προσανατολισμό του Πρίγκιπα διαδόχου του Άμπου Ντάμπι και ως εκ τούτου στην αναμέτρηση των δυο δυνάμεων του σουνιτικού ισλάμ στον Περσικό Κόλπο και την ερυθρά θάλασσα μέχρι τη Λιβύη.

Η συμμαχία με τα ΗΑΕ ανοίγει το δρόμο για τη συνεργασία, αν όχι και συμμαχία, με άλλα κράτη που είναι συνεργάτες των Εμιράτων. Είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της Σερβίας, της Αιγύπτου και της Ινδίας. Ενδεχομένως και με τη Γαλλία θα μπορούσαμε να έχουμε ένα αμυντικό σύμφωνο πέρα από την στρατιωτική συνεργασία”.

Για το ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη κίνηση της Ελληνικής πλευράς

“Υπό το φως της πιο στενής συνεργασίας της Τουρκίας με το Πακιστάν, ειδικότερα στον τομέα της πυρηνικής φυσικής, θα πρέπει να συσφίξουμε τις σχέσεις μας με τον σύμμαχο και συνέταιρο των ΗΑΕ που είναι η Ινδία. Αυτό θα γίνει χωρίς να διακινδυνέψουμε τις στενές σχέσεις που έχουμε με την Κίνα στον οικονομικό και ναυτιλιακό τομέα”.

Για το αν η Ελλάδα και η Κύπρος μπορεί να παίξει το ρόλο της γέφυρας μιας μεγάλης γεωγραφικής συμμαχίας

“Φυσικά και μπορεί. Υπάρχουν πολλοί τομείς για συνεργασία αν όντως υπάρξει η βούληση της Ελληνικής κυβέρνησης. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα εκτοξευθούμε στα ύψη. Η χώρα μας μετατρέπεται πλέον σε ενεργειακό και ενεργειακό κόμβο. Τα Εμιράτα δεν επέλεξαν τυχαία την Ελλάδα. Ανήκουμε στον σκληρό πυρήνα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί. Αυτή η συμμαχία μπορεί να χαρακτηριστεί ένας χαλαρός αντι τουρκικός συνασπισμός. Μέχρι πρόσφατα το ρόλο του ηγέτη είχε η Γαλλία όμως πέρα των στρατιωτικών συμφωνιών δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάσχεση της Τουρκίας. Αντίθετα τα Εμιράτα αναλαμβάνουν”.

Για το γεγονός ότι οι Τούρκοι έχουν σταματήσει να “παίζουν” μόνοι τους

“Έχει σταματήσει αυτός ο οδοστρωτήρας των Τούρκων. Ουσιαστικά βλέπουμε ότι όπου παρεμβαίνουν οι Τούρκοι λίγο μετά επεμβαίνουν και τα ΗΑΕ. Κάθε φορά που η Τουρκία κάνει μια τολμηρή κίνηση το Άμπου Ντάμπι απαντάει με κίνηση ματ. Εμείς σαν χώρα έχουμε χορτάσει από λόγια των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τα Εμιράτα όπου πάνε οι Τούρκοι μετά από λίγο είναι από πίσω και τα ΗΑΕ”.

Για το αν οι κινήσεις των ΗΑΕ έγιναν με τις ευλογίες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Μάικ Πομπέο παρότρυνε τα Εμιράτα να αναλάβουν αυτές τις πρωτοβουλίες. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο ίδιος έκανε και τα στραβά μάτια σε κάποιες περιπτώσεις γιατί υπάρχει η στενή σχέση. Η αλήθεια είναι ότι οι Εμιρατιανοί έχουν ανησυχία για την πορεία που θα ακολουθήσει ο Τζο Μπάιντεν”.

Για το τι μπορεί να κερδίσει η Ελλάδα όσο η Τουρκία απομακρύνεται από τις ΗΠΑ

“Όσο η Τουρκία επιμένει στη συμμαχία της με τη Ρωσία και την Κίνα τότε η Ελλάδα δεν έχει να ανησυχεί για τίποτα γιατί η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ μια δύναμη ανατροπής, αντίθετα ήμασταν υπέρ της διατήρησης. Όσο η Τουρκία απομακρύνεται από τις ΗΠΑ, ίσως τότε να αυξάνεται και η δική μας αξία. Εμείς από την πλευρά μας πρέπει να συμμετάσχουμε σε εκστρατείες του ΝΑΤΟ. Να αναλάβουμε πιο ουσιαστικές πρωτοβουλίες για να μας θεωρήσουν οι ΗΠΑ συμμάχους και συναγωνιστές τους.”