Pagenews.gr VIR. Παραγωγή pagenews.gr VIR. Παραγωγή pagenews.gr
ΕρωταΣ στιΣ 4 εποχεΣ
Μουσακάς συνταγή: Η ελληνική εκδοχή που πρέπει να δοκιμάσεις

Ένα από τα διάσημα πιάτα της ελληνικής γαστρονομίας είναι ο μουσακάς. Όμως κατά πόσο είναι ελληνικός; Λοιπόν, βάσει των ιστοριών στοιχείων, ο μουσακάς ξεκίνησε από τη Ρουμανία, ως ένα πιάτο με λαχανικά στο φούρνο, ένα μπριάμ σαν να λέμε.

Μετά προστέθηκε, η ντομάτα και μετονομάστηκε «μουσακάς Οριεντάλ» και στη συνέχεια μαγειρεμένο κοκκινιστό χοιρινό ψιλοκομμένο. Τον μουσακά θα τον βρούμε σε πολλές παραλλαγές σε όλα τα βαλκάνια αλλά και στην Ανατολή. Κάποιοι λένε ότι οι Άραβες έφτιαξαν τη συνταγή με τη μελιτζάνα την οποία έφεραν από την Περσία. Η διαφορές στους μουσακάδες βρίσκεται κυρίως στα λαχανικά και το κρέας που χρησιμοποιούνται ανά χώρα.

Γύρω στο 1.700 Γάλλοι σεφ, ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν συνταγές από διάφορες χώρες, να τις καταγράφουν και να τις επαναπροσδιορίζουν με γνώμονα τη γαλλική γαστρονομική κουλτούρα για να δημιουργήσουν την «Haute Cuisine» (Υψηλή Γαστρονομία).

Ο δικός μας Νίκος Τσελεμεντές λέγεται ότι προσέθεσε την μπεσαμέλ. Στο βιβλίο του «Οδηγός Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής», για το οποίο αναφέρομαι στην Έ έκδοση, τάραξε τα… νερά της μεταπολεμικής γαστρονομίας. Και σε αυτό θα βρούμε μουσακά κολοκυθάκια, μουσακά μελιτζάνες, μουσακά με πατάτες και μουσακά με φιδέ! Προσωπικά μου αρέσει η κλασική- θεωρώ εγώ- ελληνική εκδοχή, με βάση πατάτες, από πάνω μελιτζάνες, κρέας κατσικίσιο, και μπεσαμέλ. Τι λες; Πάμε να το φτιάξουμε;

Υλικά που θα χρειαστείς

  • 3 πατάτες μεγάλες
  • 3 μελιτζάνες αντίστοιχα μεγάλες (μπορείς να προσθέσεις κι άλλα λαχανικά της αρεσκείας σου)
  • 1 μπούτι από κατσίκι
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 100 γραμμάρια βούτυρο
  • 100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 λίτρο γάλα
  • μοσχοκάρυδο
  • 1 κρόκο αυγού

Εκτέλεση

Πλένεις, κόβεις τα λαχανικά και τα τηγανίζεις. Μην ξεχάσεις να τα τοποθετήσεις σε απορροφητικό χαρτί. Το κατσίκι θα το κάνεις στον φούρνο. Αλατοπιπέρωσε το καλά, πρόσθεσε τα σκόρδα, λίγο λαδάκι, τύλιγμα σε λαδόκολλα και βάλτο να ψηθεί για δύο ωρίτσες τους 180°C.

Όταν είναι έτοιμο, προσπάθησε να μην το φας όλο και μάδησε το με το χέρι. Πάρε ένα ταψί, βάλε βάση τις πατάτες, από πάνω τις μελιτζάνες και το κατσικάκι και φτιάξε μια μπεσαμέλ και ρίξε τη από επάνω. Και αν έλειπες σε εκείνο το μάθημα, θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι εδώ. Θα ψήσεις στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους  200°C για 40 λεπτά.

  • Tips Nο1: Μπορείς τα λαχανικά να τα κάνεις και ψητά.
  • Tips Nο2: Μην ξεχάσεις να βάλεις τις ροδέλες μελιτζάνας σε νερό με χοντρό αλάτι και λεμόνι, για να ξεπικρίσουν.
  • Tips Nο3: Μπορείς να βάλεις στα λαχανικά σου διάφορα βότανα – μπαχαρικά. Για παράδειγμα στις μελιτζάνες μπορείς να ρίξεις μαϊντανό και σκόρδο και στις πατάτες βασιλικό, αποξηραμένα κατά προτίμηση.
  • Tips Nο4: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις – δημιουργήσεις ό,τι κιμά θες. Για παράδειγμα κιμά από μανιτάρια πλευρώτους.

Καλή όρεξη!

Η Λάουρα Σαργέντη είναι σεφ και σύμβουλος εστιατορίων. Μεγαλωμένη στην Αθήνα με ιταλικές ρίζες, σπούδασε εκτός από μαγειρική, τέχνη, γραφιστική, διακόσμηση, διαφήμιση, marketing και τεχνολογία φαρμάκων. Για αρκετά χρόνια ταξίδεψε και δούλεψε σε διάφορα μέρη του κόσμου γνωρίζοντας πολιτισμούς, παραδόσεις και μαθαίνοντας τεχνικές και τα trends στη μαγειρική.
Πλέον εργάζεται ως private chef πρεσβεύοντας τη μεσογειακή κουζίνα. Στα ρεπορτάζ της θα βρείτε την αγάπη της για τη μαγειρική τέχνη, τους αγαπημένους της foodies και τα νέα trends. [email protected]