Pagenews.gr VIR. Παραγωγή pagenews.gr
ΕρωταΣ στιΣ 4 εποχεΣ
Ρόφημα σοκολάτας: Η συνταγή για το πιο απολαυστικό αποτέλεσμα

Όλους μας πιάνει μια λαιμαργία μερικές φορές, ίσως γιατί είμαστε αγχωμένοι ή στενοχωρημένοι ή απλά θέλουμε να γεμίσουμε ένα κενό. Στο στομάχι. Ή μήπως όχι; Αποδείχτηκε επιστημονικά λοιπόν, ότι αυτή η απεγνωσμένη αναζήτηση για αλμυρό ή γλυκό- συνήθως τις βραδινές ώρες- προέρχεται από την ανάγκη του εγκεφάλου για δημιουργία νευρικών κυττάρων που συνδέονται με συνάψεις.

Όταν το φορτίο φθάνει σε μια σύναψη, πυροδοτεί χημικές εκρήξεις που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, ορμόνες της χαράς και της ευτυχίας, οι οποίες παράγονται στον εγκέφαλο έπειτα από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων με Νο1 τη σοκολάτα.

Πρώτοι κατανάλωσαν το κακάο ως ρόφημα οι Ολμέκοι, μετά οι Μάγιας οι όποιοι το συνδύαζαν με τσίλι και μέλι και μετέπειτα οι Αζτέκοι το προσέφεραν σε θρησκευτικές τελετές και στους βασιλείς τους. Η αξία του ήταν αντίστοιχη του χρυσού, χρησιμοποιήθηκε σαν μέσο εμπορικών συναλλαγών και ως νόμισμα.

Επίσης, έφτιαχναν «Choclatl». Ένα ρόφημα με τη σκόνη από τους κόκκους του κακάο, στο οποίο προσέθεταν μπαχαρικά και το θεωρούσαν φάρμακο. Εάν σκεφτούμε ότι το κακαόδεντρο, «Theobroma cacao» στα λατινικά, που σημαίνει «η τροφή των θεών», έχει ύψος ως 8 μέτρα, παράγει 30 καρπούς στο μέγιστο κάθε χρόνο, από τους οποίους συλλέγονται 2 κιλά κόκκοι κακάο, η σοκολάτα θα έπρεπε πραγματικά να αξίζει όσο ο χρυσός.

Η σοκολάτα έχει 300 και πλέον ευεργετικές δράσεις στο νευρικό μας σύστημα. Περιέχει ουσίες που επιφέρουν ευφορία, όπως τα κανναβοειδή, απελευθερώνει ενδορφίνες (φυσικά οπιοειδή) με αναλγητικές και ψυχοαναληπτικές ιδιότητες, μεταβολίζει τη βιταμίνη Β3 (νιασίνη) με αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και έχει υψηλό ποσοστό περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά (σαν super food).

Για να απολαμβάνεις τα καλά οφέλη της σοκολάτας, επίλεξε εκείνη με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο και τη λιγότερη σε ζάχαρη. Για σήμερα, προτείνω να κάνεις ένα ρόφημα – ελιξίριο των Μάγιας:

Υλικά (για δύο κούπες, σιγά μην αρκεστείς στη μία)

  • 200 ml νερό
  • ½ κουταλάκι του γλυκού Αννάτο σε σκόνη (όχι δεν έκανα λάθος, έτσι λέγεται! Θα το βρεις σε ασιατικά market)
  • 40 γραμμάρια υψηλής ποιότητας σοκολάτα 100% σε κακάο(χωρίς γλυκαντικά)
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι Ανθέων
  • 2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο τσίλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κουταλάκια του γλυκού νιφάδες κακάο

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι βράσε το νερό και το αννάτο. Απέσυρε από τη φωτιά και πρόσθεσε όλη τη σοκολάτα ανακάτεψε καλά μέχρι να λιώσουν και να ενοποιηθούν τα υλικά.

Στη συνέχεια προσθέτεις το μέλι, το τσίλι, τη βανίλια και τις νιφάδες κακάο. Ανακατεύεις καλά, σερβίρεις και το απολαμβάνεις όσο είναι ζεστό και οι ορμόνες της χαράς κάνουν πάρτι. Καλή απόλαυση!