Pagenews.gr VIR. Παραγωγή pagenews.gr VIR. Παραγωγή pagenews.gr
ΕρωταΣ στιΣ 4 εποχεΣ
Ελληνική σαλάτα: Η πιο γνωστή «χωριάτισσα» των Αθηνών

Κι όμως η πολυαγαπημένη «greek salad» είναι πρωτευουσιάνα! Οι τουρίστες που επισκέπτονταν την Αθήνα τη δεκαετία του 1960, είχαν συνδυάσει την βόλτα στην Πλάκα, με μια επίσκεψη στην Ακρόπολη, το συρτάκι, το ουζάκι, το καμάκι και την ελληνική σαλάτα ως αναπόσπαστο κομμάτι της επίσκεψης τους στην ηλιόλουστη Ελλάδα.

Μέχρι τότε στις ταβέρνες έβρισκες μια απλή αγγουροντομάτα ίσως με καλό λάδι, η οποία σαν προϊόν ήταν διατιμημένο. Φήμες λένε ότι οι ταβερνιάρηδες της Πλάκας για να ξεπεράσουν αυτό το βραχνά και να απελευθερώσουν την τιμή στην περιζήτητη σαλάτα, πρόσθεσαν κρεμμύδι και φέτα! Έτσι, το εμπλουτισμένο προϊόν είχε νέο όνομα. Γιατί ποια πρωτευουσιάνα θα έτρωγε ξερό κρεμμύδι; Και βαφτίστηκε χωριάτικη.

Σαν πιάτο η χωριάτικη σαλάτα, έχει πρωταγωνιστήσει σε διαγωνισμούς δημιουργικότητας ανά την Ελλάδα. Πολλοί σεφ μάχονται να την αποδομήσουν, να την εμπλουτίσουν, να την κάνουν πιο θελκτική. Θεωρώ ότι η βάση της χωριάτικης σαλάτας είναι πρωτίστως η καλή πρώτη ύλη, ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, ελιές, λάδι και φυσικά on the side καλό ζυμωτό ψωμί για λαδομπούκι γνωστό κι ως παπάρα.

Σήμερα δεν θα σας δώσω ακριβή συνταγή. Μόνο υλικά με τα οποία μπορείτε να απογειώσετε και να διαφοροποιήσετε την χωριάτικη σαλάτα σας.

Βασικά υλικά:

  • Ντομάτες και ντοματάκια διαφόρων ειδών
  • Αγγούρι φρέσκο και τουρσί
  • Κρεμμύδι ξερό και φρέσκο
  • Πιπεριές πολύχρωμες
  • Ελιές διαφόρων ειδών
  • Κάπαρη και καπαρόφυλλα
  • Κρίταμο

Όλα τα παραπάνω υλικά μπορείς να τα κόψεις «χωριάτικα» (χοντροκομμένα) ή εάν έχει κέφια μπορείς να τα κόψεις σε καρεδάκια (τετραγωνάκια ομοιόμορφα) για να απολαύσεις σε μια μπουκιά όλη τη γεύση.

Υλικά για αρωματικό λάδι:

  • 200ml ελαιόλαδο της αρεσκείας σου
  • 2 – 3 λιαστές ντομάτες Σαντορίνης
  • Βασιλικό φρέσκο
  • Δυόσμο φρέσκο
  • Ρίγανη (Ξερή και φρέσκια)
  • Θυμάρι (Ξερό και φρέσκο)
  • ½ κουταλάκι του γλυκού Ανθό αλατιού
  • 2 – 3 σταγόνες ξύδι από κρασί

Τα βάζεις όλα στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Με αυτό θα περιλούσεις τη σαλάτα σου. Μπορείς να προσθέσεις τυρί φέτα της αρεσκείας σου, ή ξινομυζήθρα, τρίμμα ή ολόκληρη. Μια διαφορετική εκδοχή, εάν βαρέθηκες το τυρί, είναι η προσθήκη σαρδέλας Καλλονής ή γαύρο μαρινάτο. Ανακατεύεις και απολαμβάνεις!

Η Λάουρα Σαργέντη είναι σεφ και σύμβουλος εστιατορίων. Μεγαλωμένη στην Αθήνα με ιταλικές ρίζες, σπούδασε εκτός από μαγειρική, τέχνη, γραφιστική, διακόσμηση, διαφήμιση, marketing και τεχνολογία φαρμάκων. Για αρκετά χρόνια ταξίδεψε και δούλεψε σε διάφορα μέρη του κόσμου γνωρίζοντας πολιτισμούς, παραδόσεις και μαθαίνοντας τεχνικές και τα trends στη μαγειρική.
Πλέον εργάζεται ως private chef πρεσβεύοντας τη μεσογειακή κουζίνα. Στα ρεπορτάζ της θα βρείτε την αγάπη της για τη μαγειρική τέχνη, τους αγαπημένους της foodies και τα νέα trends. [email protected]