Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Βασίλης Κοψαχείλης
Διεθνολόγος, αναλυτής

Βασίλης Κοψαχείλης στο pagenews.gr: Στόχος των ΗΠΑ η ομοσπονδιοποίηση της Τουρκίας

Βασίλης Κοψαχείλης στο pagenews.gr: Ο διεθνολόγος μίλησε για τα πλάνα των Αμερικανών για την Τουρκία και αποκάλυψε ότι ο στόχος τους είναι η ομοσπονδιοποίηση της γειτονικής χώρας.

Η Τουρκία με τη στάση της έχει εξελιχθεί ένα μεγάλο πρόβλημα. Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά συνολικά για τις μεγάλες δυνάμεις. Ο Βασίλης Κοψαχείλης μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη σχολιάζοντας την επικαιρότητα σε διπλωματικό επίπεδο. Ο διεθνολόγος προχώρησε σε μια σημαντική αποκάλυψη τονίζοντας ότι υπάρχει πλάνο των ΗΠΑ για ομοσπονδιοποίηση της Τουρκίας.

Παράλληλα αναφέρει ότι η Ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που μπορεί να υπάρξουν αν έχουμε κατάρρευση της Τουρκίας. Την ίδια ώρα ο Βασίλης Κοψαχείλης υποστήριξε ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πάρουμε και τα ανάλογα ρίσκα σε περίπτωση που τα πλάνα των Αμερικανών δεν αποδώσουν καρπούς.

Για την εκτίμησή του σχετικά με το πως θα διαχειριστούν οι Αμερικανοί το θέμα της Τουρκίας, αλλά και το πως πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα

“Η Τουρκία έχει αυξήσει την ισχύ της υπέρμετρα. Το πρόβλημα για εμάς δεν είναι σημερινό, υπάρχει από την γέννηση του σύγχρονου Τουρκικού κράτους και έχει να κάνει με την ταυτότητα του κράτους που είναι κατά βάση αναθεωρητικό. Είναι ένα πρόβλημα όχι μόνο για εμάς, αλλά και για το Ιράκ και τη Συρία. Η διεθνής κοινότητα έχει πρόβλημα με την Τουρκία και τον Ερντογάν για την πολιτική που ασκεί. Θα πρέπει σαν Ελλάδα να δούμε τη συγκυρία. Έχουμε μια νέα διοίκηση στις ΗΠΑ και μια νέα πολιτική.

Βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ απαντάνε άμεσα στην Τουρκία. Υπήρξε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον νέο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με τον Τούρκο ομόλογό του και του έθεσε το θέμα των S400. Δεν παίζουν πλέον οι Αμερικανοί με την Τουρκία και μαζί με την Αμερική είναι και η Γαλλία. Αυτά τα στοιχεία εμείς θα πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε”.

Για την πολιτική στάση που θα κρατήσουν οι Αμερικανοί στην Μέση Ανατολή

“Μετά το 2013 και την απώλεια του Αμερικανού Πρέσβη στη Λιβύη, η διοίκηση Ομπάμα αποφάσισε να διαμορφώσει μια νέα πολιτική. Με ελάχιστη φυσική παρουσία στην περιοχή και τα συμφέροντα τους να εξυπηρετούνται μέσω τρίτων και συμμαχιών. Θυμίζω ότι ο σημερινός ΥΠΕΞ είχε σημαντικό ρόλο στη διοίκηση Ομπάμα και σήμερα με τα νέα του καθήκοντα θα ολοκληρώσει έναν σχεδιασμό που ξεκινάει από το 2013.

Ο στόχος των Αμερικανών είναι η ομοσπονδιοποίηση της Τουρκίας. Αυτό το θέλουν γιατί έχουν κάνει μια εκτίμηση. Αυτή λέει ότι αν η Τουρκία χωριστεί σε κάποια κρατίδια με τοπικές κυβερνήσεις, θα έχουν μεγαλύτερη φωνή οι πολίτες και θα αποδυναμωθεί ο κεντρικός ρόλος εξουσίας στην Άγκυρα. Αν γίνει αυτό η Τουρκία δεν θα γίνει το καλό παιδί, απλά θα μειωθούν οι ακρότητες του Ερντογάν. Αυτό είναι το σχέδιο των Αμερικανών”.

Για τα πλάνα που κάνει η Τουρκία για την κατεχόμενη Κύπρο

“Σε βάθος χρόνου, αν εμείς συνεχίσουμε να επιμένουμε στην ρητορική που έχουμε, εκεί θα πάει το πράγμα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Τούρκοι το συζητάνε ανοιχτά όλο και περισσότερο. Είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο που μπορεί να συμβεί. Αυτό που με φοβίζει είναι ότι εμείς έχουμε μείνει σε μια παρωχημένη αντίληψη που την θεωρούμε δεδομένη και ενώ έχουμε κάποιες εξελίξεις που μπορούν να μας ευνοήσουν δεν τις ακουμπάμε και δεν έχουμε και προτάσεις πάνω σε αυτό.

Θα περίμενα μετά το τηλεφώνημα του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό ομόλογό του να έχουν ήδη κλείσει και συνάντηση. Έχουμε μείνει σε ένα πλαίσιο συζητήσεων που πλέον δεν είναι επίκαιρο. Έχουν παγιωθεί καταστάσεις και εμείς πάμε με μια παλιά πολιτική σκέψη να αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα”.

Για τις καλές συμμαχίες που έχει κάνει η χώρα μας τον τελευταίο καιρό

“Όσες συμμαχίες και αν κάνεις εκτός της εθνικής κυριαρχίας δεν γίνεται. Οι συμμαχίες λειτουργούν επικουρικά και θα πρέπει και εσύ να έχεις μια θετική συμβολή, να είσαι απαραίτητος. Εμείς μέχρι τώρα δίνουμε χώρο σε τρίτους. Δεν μπορώ να δω πως εμείς μπορούμε να συνεισφέρουμε μαζί με τους άλλους. Δεν έχουμε καν προτάσεις, απλά είμαστε θετικοί να ακούμε όσα προτείνουν οι άλλοι.

Εμείς πρέπει να πηγαίνουμε στους σχεδιασμούς με δικές μας προτάσεις γιατί αν υπάρξει ζήτημα κατάρρευσης της Τουρκίας είμαστε οι πρώτοι που θα επηρεαστούμε σε αυτό το ζήτημα. Όλος ο σχεδιασμός των ΗΠΑ για ομοσπονδιοποίηση της Τουρκίας μπορεί να μας βολεύει αλλά περιέχει και το ρίσκο αν δεν πετύχει ή κάτι πάει στραβά. Πρέπει να γνωρίζουμε τι σχεδιάζουν οι ενδιαφερόμενοι για την Τουρκία και να κοιτάξουμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία”.

Για το αν οι Αμερικανοί βλέπουν ανταγωνιστικά τη συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία

“Η σχέση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Γαλλικό παράγοντα είναι αδερφική. Νομίζω ότι οι Αμερικανοί έκαναν άνοιγμα προς τη Γαλλία από τη διοίκηση Τραμπ. Αυτό το έκαναν για πολλούς λόγους. Δεν θεωρώ ότι οι Αμερικανοί θέλουν να δημιουργήσουν ανταγωνιστικά μπλοκ. Δείχνουν μια προτίμηση στη Γαλλία γιατί δείχνει μια ευελιξία σε σχέση με τη Γερμανία. Επίσης οι Γερμανοί δεν έχουν πρόσβαση στη Μέση Ανατολή όπως έχει η Γαλλία.

Πιστεύω ότι οι Αμερικανοί θα δώσουν στους Γάλλους έδαφος να προχωρήσουν. Εμείς δεν πρέπει να πούμε ότι παίζουμε αποκλειστικά με τη Γαλλία, πρέπει να έχουμε μια πιο ουδέτερη στάση. Το γεγονός ότι κρατάμε δίαυλους επικοινωνίας με τη Γαλλία και τη Βρετανία είναι θετικό γιατί αυτές οι χώρες παίζουν στη Μέση Ανατολή”.