Pagenews.gr VIR. Παραγωγή pagenews.gr VIR. Παραγωγή pagenews.gr
ΕρωταΣ στιΣ 4 εποχεΣ
Καπονάτα μελιτζάνας: Η απλή και γρήγορη χορτοφαγική συνταγή

Και πώς ένας «Capo», δηλαδή ένα αφεντικό κάνει τι διαφορά; Η συνταγή απλή, γρήγορη αλλά υπέροχη! Έχει γεννηθεί στη Σικελία όμως θα τη συναντήσεις σε όλη την Ιταλία παραλλαγμένη και η ομορφιά της είναι ότι μπορεί να μετατραπεί σε σάλτσα για πάστα, γαρνιτούρα σε μπρουσκετούλες (καψαλισμένο ψωμί με γαρνιτούρα από πάνω) ακόμα και συνοδευτικό φάβας, κοτόπουλου, mix σε σαλάτα κινόα. Ένα άλλο πλεονέκτημα της είναι ότι όσο περισσότερο «μένει» τόσο πιο γευστική γίνεται. Είναι μία απόλυτα vegetarian συνταγή που η ιστορία της χάνεται στους αιώνες. Πάμε να τη φτιάξουμε;

Υλικά

  • 2 μελιτζάνες φλάσκες (γύρω στα 750 γραμμάρια)
  • 2 κρεμμύδια ξερά μεγάλα
  • 200 γραμμάρια σέλινο (θα χρησιμοποιήσεις τον μίσχο)
  • 100 γραμμάρια ελιές μαύρες και πράσινες ροδέλα
  • 2 κουταλιές της σούπας κάππαρη
  • 200 ml ντοματοπολτός
  • 100 ml ξύδι από κρασί
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι κατά βούληση

Εκτέλεση

Κόβεις τις μελιτζάνες σε ομοιόμορφους κύβους τρία εκατοστά περίπου, τις αλατίζεις καλά και τις αφήνεις για μία ώρα. Τις ξεπλένεις με άφθονο νερό και τις στεγνώνεις με μια καθαρή πετσέτα. Κόβεις το μίσχο του σέλινου και το περνάς από ένα βρασμό. Το σουρώνεις. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνεις αρκετό λάδι και τηγανίζεις τις μελιτζάνες. Θα σου πάρει γύρω στα δέκα λεπτά. Τις εναποθέτεις σε ένα βάζο, σουρώνεις το λάδι και στη συνέχεια τηγανίζεις ξεχωριστά, κρεμμύδια (για τρία με τέσσερα λεπτά), σέλινο (δύο με τρία λεπτά) και τα βάζεις να κάνουν παρέα στις μελιτζάνες μαζί με την κάππαρη και τις ελιές.

Βάζεις σε ένα τηγάνι τον ντοματοπολτό να πάρει μια βράση, προσθέτεις το ξύδι, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, περιμένεις να πάρει άλλη μια βράση και ρίχνεις όλα τα υλικά που έχεις στο βάζο. Ανακατεύεις καλά, αλατοπιπερώνεις και περιμένεις το λιγότερο πέντε ώρες για να το απολαύσεις και να δεις με τι θα το συνδυάσεις. Σε πολλές περιοχές θα δεις να προσθέτουν σταφίδα, κουκουνάρι, βασιλικό, πιπεριές. Εσύ μπορείς να φτιάξεις τη δική σου καπονάτα με υλικά της αρεσκείας σου. Καλή απόλαυση!

Η Λάουρα Σαργέντη είναι σεφ και σύμβουλος εστιατορίων. Μεγαλωμένη στην Αθήνα με ιταλικές ρίζες, σπούδασε εκτός από μαγειρική, τέχνη, γραφιστική, διακόσμηση, διαφήμιση, marketing και τεχνολογία φαρμάκων. Για αρκετά χρόνια ταξίδεψε και δούλεψε σε διάφορα μέρη του κόσμου γνωρίζοντας πολιτισμούς, παραδόσεις και μαθαίνοντας τεχνικές και τα trends στη μαγειρική.
Πλέον εργάζεται ως private chef πρεσβεύοντας τη μεσογειακή κουζίνα. Στα ρεπορτάζ της θα βρείτε την αγάπη της για τη μαγειρική τέχνη, τους αγαπημένους της foodies και τα νέα trends. [email protected]