Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ιωάννης Μάζης
Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ιωάννης Μάζης στο pagenews.gr: Η Γερμανία πολεμά τη συμμαχία Ελλάδας – Γαλλίας, αλλά θα αποτύχει

Ιωάννης Μάζης στο pagenews.gr: Ο καθηγητής χαρακτήρισε ως «εξωφρενική» τη νέα συμφωνία που προωθεί η Γερμανία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό ερήμην της Ελλάδας ενώ αναφέρθηκε και στις διερευνητικές με την Τουρκία.

Ο Ιωάννης Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη. Ο κος Μάζης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι Γερμανοί πιέζουν για τις διερευνητικές με μοχλό τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ μίλησε και για τις διερευνητικές που δίνουν άλλοθι στους υποστηρικτές της Τουρκίας στην ΕΕ.

Επίσης, χαρακτήρισε ως «εξωφρενική» τη νέα συμφωνία που προωθεί η Γερμανία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό ερήμην της Ελλάδας ενώ στη συνέχεια σχολίασε τη στάση των ΗΠΑ που θα χρησιμοποιήσουν για ακόμα μία φορά τη Γαλλία για να «συνετίσουν» τους Γερμανούς. Πάντως, ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κατέστησε σαφές ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν προνομιακή γεωγραφική θέση, κάτι που πρέπει να αξιοποιηθεί, όπως ανέφερε.

Για τους Γερμανούς που πιέζουν για τις διερευνητικές με μοχλό τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης:

Οι ασκούμενες πιέσεις από το Βερολίνο με ανταλλάγματα που είναι χλωμά, σε ό,τι αφορά στην καταβολή τους, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι μέσα στο παιχνίδι. Δεν είναι μόνο το «blame game». Είναι ωμοί εκβιασμοί. Επίσης, υπάρχει μια ηττοπαθής προσέγγιση από πλευράς Ελλάδας και αυτή κάνει το μεγαλύτερο κακό. Οι Τούρκοι θα κάνουν αυτό που θέλουν, οι Γερμανοί θα κάνουν αυτό που θέλουν και εννοούν. Αλλά και εμείς πρέπει να κάνουμε κάτι ώστε να υπερασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ιωάννης Μάζης στο pagenews.gr

Για το ότι είναι μεγάλη η απόσταση που χωρίζει τους Άραβες από την Τουρκία και ότι πρέπει να την αξιοποιήσουμε:

Έχει να μας προσφέρει πολλά. Αν μελετήσουμε τους δέκα όρους που ετέθησαν από την Αίγυπτο στην Τουρκία ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η επαναπροσέγγιση της Τουρκίας – Αιγύπτου, θα καταλάβουμε πόσο μακριά είναι από την πραγματικότητα της εξομάλυνσης βρίσκεται η Τουρκία και πόσο βαθιά το έχει αντιληφθεί ο αραβικός κόσμος. Και καλά θα κάνει η Ελλάδα να χτίζει πάνω σε αυτό και να συνεχίζει να χτίζει. Να μην την πιάνει φόβος, να μην την πιάνει ηττοπάθεια. Η 25η Μαρτίου θα είναι ένα μέγα ναυάγιο για την ελληνική διπλωματία. Να υπάρξει επέκταση χωρικών υδάτων, ανακήρυξη ΑΟΖ και διάλογος με την Τουρκία μόνο αν αποδεχθεί το Δίκαιο της Θάλασσας. Αντιθέτως, εμείς «σαλαμοποιούμε» τον διάλογο που επιχειρεί να επιβάλλει η Τουρκία διολισθαίνοντας στην ατζέντα της.

Για το ότι ανοίγει μεγάλο γεωπολιτικό παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα:

Ο διάδρομος αυτός ο οποίος ξεκινάει από τη Μασσαλία ας πούμε, περνάει από το Σουέζ και φτάνει μέχρι την Ινδία είναι μια βασιλική οδός. Σε αυτή τη βασιλική οδό έχει ένα σημαντικό κομμάτι και η Βρετανία η οποία δηλώνει ότι θα αναβαθμίσει τις βάσεις της στην Κύπρο  και αυξάνει τον πολεμικό της εξοπλισμό. Και αυτό σημαίνει ότι θα παιχτούν τεράστια συμφέροντα. Όταν η Κύπρος είναι ο ένας πόλος, η Κρήτη είναι ο άλλος πόλος, το Σουέζ είναι ο άλλος πόλος και η Ινδία είναι ο τελευταίος πόλος και όλα αυτά εντάσσονται σε ένα κοινών συμφερόντων στρατιωτικό άξονα, η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί εκεί.

Ιωάννης Μάζης στο pagenews.gr

Για το ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν προνομιακή γεωγραφική θέση και πρέπει να την αξιοποιήσουμε:

Η Ελλάδα είναι «μαγαζί – γωνία». Αν συνειδητοποιήσουμε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν προνομιακή γεωγραφική θέση και την αξιοποιήσουμε αυτή την πληροφορία, τότε θα προχωρήσουμε και στη σύνθεση τη γεωστρατηγική η οποία μας λέει ότι είμαστε πολύ σπουδαίοι για τη Δύση.