Pagenews.gr VIR. Παραγωγή pagenews.gr
ΕρωταΣ στιΣ 4 εποχεΣ
Το αυγό έκανε την keto ή η keto το αυγό;

Σίγουρα είναι μια από τις πιο προβεβλημένες δίαιτες των τελευταίων ετών, ενώ δημιουργήθηκε και κρίθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική πριν 101 χρόνια, το 1920, για την αντιμετώπιση των επιληπτικών κρίσεων ιδιαίτερα σε παιδιά. Το κύριο χαρακτηριστικό της; Είναι η χαμηλή στην πρόσληψη υδατανθράκων και υψηλή σε λίπος. Ναι, κι όμως μιλάμε για δίαιτα. Ο τρόπος που δρα είναι ότι υποχρεώνει το σώμα να αντλεί ενέργεια από το λίπος των τροφών σε συνδυασμό με το σωματικό λίπος και όχι από υδατάνθρακες. Μετά από την υιοθέτηση αυτής της διατροφής, σε λίγο χρονικό διάστημα, ο οργανισμός οδηγείται στην κέτωση, μεταβολική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένη καύση λίπους.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το σώμα, μην μπορώντας να παράγει γλυκόζη από τη μη πρόσληψη υδατανθράκων, να οδηγεί το ήπαρ να μετατρέψει τα λιπαρά οξέα σε κετόνες, μια εναλλακτική πηγή ενέργειας, που εν συνεχεία γίνονται καύσιμο του εγκεφάλου. Η κλασική κετονική δίαιτα είναι πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες (5%) μέτρια σε πρωτεΐνη (20%) και υψηλή σε λίπος (75%). Κάποια must αυτής της δίαιτας είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά τολμώ να πω, όπως ότι πρέπει να τρως το λιγότερο 6 αυγά την ημέρα σε συνδυασμό με λιπαρή ουσία σαν το βούτυρο αγελάδας ή καρύδας και εννοείται μπέικον και αβοκάντο για το χρώμα κι όχι μόνο… Η αλήθεια είναι ότι όπως το ακούω, δεν ξέρω εάν αδυνατίζεις με αυτή τη μέθοδο, πάντως λόγω της λατρείας μου στην ελληνική σοφία θα σκεφτόμουν και το «παν μέτρον άριστον» και θα κρατούσα μικρό «καλάθι». Μην ξεχνάς ότι είναι μια κλινική δίαιτα και αλλάζει την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού με αποτέλεσμα να έχει και πολλές παρενέργειες.

Μάθε όμως κι αυτό! Βάσει ερευνών το αυγό, όσο μικρό είναι στο μάτι είναι ένας δυναμίτης πρωτεϊνών και ωφέλιμων λιπαρών, βιταμινών D, B, και στοιχείων όπως σελήνιο, ιώδιο και χολίνη. Επίσης, η «δαιμονοποίηση» του κρόκου του αυγού για την συμβολή του στην πρόσληψη χοληστερόλης η οποία κατηγορήθηκε για την εκδήλωση καρδιοπάθειας τείνει να εξαλειφτεί διότι αποδείχτηκε επιστημονικά ότι οι χοληστερόλη που λαμβάνουμε μέσω της τροφής όπως από το αυγό και τις γαρίδες, δεν επιδρά σημαντικά στη χοληστερίνη του αίματος(οπότε ρίξτε το φταίξιμο αλλού για την αυξημένη χοληστερίνη). Του αντιθέτου, το αυγό αποδείχτηκε ευεργετικό στην πρόληψη και την αντιμετώπιση τεράστιου αριθμού προβλημάτων υγείας. Ένα άλλο καλό αυτής της δίαιτας είναι ότι δεν πεινάς αφού έχεις φάει του σκασμού, λογικό! Ας πάμε να φτιάξουμε πρωινό χωρίς ενοχές:

Υλικά

  • αυγά
  • μπέικον
  • βούτυρο αγελάδας ή καρύδας
  • αβοκάντο

Διαδικασία

Βάλε το βούτυρο σε ένα τηγάνι να λιώσει και αράδιασε αυγά και μπέικον. Ψήσε τα όπως θες εσύ. Τοποθέτησε τα σε ένα πιάτο κόψε όμορφες φετούλες αβοκάντο και απόλαυσε. Ουπς! Ξέχασα να σου πω ότι δεν παίζει «μπλουμ μπλουμ» στον κρόκο με παραδοσιακό ψωμάκι. Είναι απαγορευμένο. Θυμάσαι όταν λέγαμε για τους υδατάνθρακες; Ε, το ψωμί είναι σε αυτή την κατηγορία. Βέβαια υπάρχει λύση όπως πάντα, αρκεί να βρεις ή να φτιάξεις ψωμί από αλεύρι αμυγδάλου, καρύδας, ή ψύλλιον.