Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Δημήτρης Μητσόπουλος
Αναλυτής Ναυτικών Συστημάτων και Εξοπλισμών

Δημήτρης Μητσόπουλος στο pagenews.gr: Ναυμαχία για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ – Πλήρης σύγκριση

Δημήτρης Μητσόπουλος στο pagenews.gr: Ο αναλυτής Ναυτικών Συστημάτων και Εξοπλισμών μίλησε για τον συνωστισμό μνηστήρων για τα νέα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού ενώ σχολίασε ότι έχουμε καθυστερήσει δραματικά στην ανανέωση του στόλου μας.

Ο Δημήτρης Μητσόπουλος, αναλυτής Ναυτικών Συστημάτων και Εξοπλισμών, μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, στις παραμονές της απόφασης του Πολεμικού Ναυτικού για τη νέα φρεγάτα, με την αγωνία των Ελλήνων να είναι δικαιολογημένη καθώς η χώρα μας είναι μια ναυτική δύναμη και για αυτό χρειάζεται ένα πλοίο ικανό για όλα.

Ο αναλυτής Ναυτικών Συστημάτων και Εξοπλισμών λοιπόν, αναφέρθηκε στον συνωστισμό μνηστήρων για τα νέα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού ενώ σχολίασε ότι έχουμε καθυστερήσει δραματικά στην ανανέωση του στόλου μας. Στη συνέντευξή του ανέλυσε διεξοδικά τις προτάσεις από το εξωτερικό ενώ τρεις είναι οι κύριες υποψηφιότητες: Ολλανδοί, Γάλλοι και Αμερικανοί. Επίσης, όπως ανέφερε, θέλουμε πλοία αεράμυνας περιοχής μα είναι ακριβά. Πάντως, τόνισε ότι έχουμε ανάγκη από στόλο με πολλά πλοία ενώ εξήγησε γιατί είναι απαραίτητες οι φρεγάτες πολλαπλού ρόλου.

Για τον συνωστισμό μνηστήρων για τα νέα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και τις συζητήσεις μαζί τους:

Υπάρχουν περίπου 8 υποψηφιότητες. Τα μεγάλα πλοία έχουν και μεγάλες δυνατότητες. Δηλαδή έχουν τους πόρους για κάθε είδος συστήματος. Το Πολεμικό Ναυτικό ήθελε φρεγάτες αεράμυνας περιοχής αλλά εντωμεταξύ έχει περάσει μία δωδεκαετία και άλλαξαν οι σχεδιάσεις των πλοίων. Μετά ξεκίνησαν οι συζητήσεις με τους Γάλλους που όμως, δεν κατέληξαν πουθενά. Και μετά φωνάξαμε τους Αμερικάνους να προτείνουν και αυτοί μία λύση. Μετά ήρθαν ωστόσο, κι άλλες υποψηφιότητες. Έρχονται οι Άγγλοι, μπαίνουν και οι Ολλανδοί ενώ είναι και οι Ιταλοί και οι Ισπανοί. Άλλες είναι επίσημες προσφορές, άλλες είναι συζητήσεις μεταξύ υπουργών. Οι πιο ξεκάθαρες προσφορές είναι τρεις: Ολλανδοί, Γάλλοι και Αμερικανοί. Με τους Γερμανού τώρα, συζητάμε περισσότερο.

Δημήτρης Μητσόπουλος στο pagenews.gr

Για το μέγεθος των πλοίων και αν παίζει ρόλο:

Σαφώς παίζει ρόλο και για ένα Πολεμικό Ναυτικό, όπως το δικό μας, είναι σημαντικό. Για αυτό είναι σωστό να κατευθυνθούμε προς τα μεγάλα πλοία αλλά τα οικονομικά μας δεν θα μας επέτρεπαν να προχωρήσουμε κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση. Τα πλοία αεράμυνας περιοχής δεν είναι εύκολο να αποκτηθούν. Θέλουμε τέτοια πλοία αλλά είναι ακριβά. Είμαστε μια χώρα που έχουμε πλήθος συστημάτων και πλήθος διαφορετικών τύπων σκαφών. Επιζητούμε την άμεση αντικατάσταση εννιά πλοίων που είναι πολύ ξεπερασμένα. Και για αυτό είναι απαραίτητες οι φρεγάτες πολλαπλού ρόλου.

Για τη μάχη των ραντάρ:

Το ισπανικό ραντάρ είναι το ιδανικότερο ενώ προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια και εμβέλεια. Είναι ό,τι πιο εξελιγμένο. Αντίστοιχα, υπάρχει και το γαλλικό ραντάρ, για αυτό θα είναι ένα από τα κορυφαία, επίσης. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό.

Για το ότι έχουμε καθυστερήσει δραματικά στην ανανέωση του στόλου, την ώρα που όλοι στην περιοχή εξοπλίζουν το ναυτικό τους:

Υστερούμε πάρα πολύ στον στόλο μας σε σχέση με τα σύγχρονα Ναυτικά. Βλέπουμε πως μέχρι και η Αίγυπτος παίρνει πλοία σύγχρονα. Η Ρουμανία, επίσης, θα αποκτήσει σύντομα νέα πλοία. Όλοι κινούνται αναλόγως. Μόνο εμείς έχουμε καθυστερήσει και φτάσαμε να έχουμε πλοία σαράντα ετών. Να κινηθούμε άμεσα. Πρέπει να φτιάξουμε τα δικά μας ραντάρ, ένα δικό μας κατευθυνόμενο βλήμα, ώστε μετά να κινηθούμε για το εθνικό μας πλοίο. Εδώ που φτάσαμε όμως, δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια.