Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Γιώργος Φίλης
Διδάκτωρ Γεωπολιτικής - Καθηγητής Γεωστρατηγικής

Γιώργος Φίλης στο pagenews.gr: Η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια σύγκρουση

Γιώργος Φίλης στο pagenews.gr: Ο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής και Καθηγητής Γεωστρατηγικής τόνισε πως υπάρχει το ενδεχόμενο παγκόσμιας σύγκρουσης λόγω της κρίσης στην Ουκρανία ενώ εξήγησε ότι η Ελλάδα θα έχει κομβικό ρόλο αν συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο Γιώργος Φίλης μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, εξηγώντας πώς η περιοχή μας, από τον Εύξεινο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, είναι το βασικό πεδίο που εξελίσσεται η σύγκρουση ΗΠΑ – Ρωσίας. Και στη συνέχεια ανέλυσε τον τρόπο σύμφωνα με τον οποίο η Ουκρανία είναι πολύ σημαντική ιστορικά και γεωπολιτικά για τους Ρώσους για να υποχωρήσουν μα αν δεν προσέξει, θα μπει σε ακόμα πιο σοβαρές περιπέτειες.

Άλλωστε, το στρατηγικό δόγμα της Ρωσίας προβλέπει πρώτο πλήγμα με πυρηνικά ακόμα και αν δεν δεχθεί η ίδια πυρηνική επίθεση. Επίσης, ξεκαθάρισε πως η Τουρκία θα πιεστεί να διαλέξει στρατόπεδο με το ερώτημα αν θα επιλέξει επιστροφή στη Δύση ή ευρασιατική πορεία να παραμένει ενώ σχολίασε πως στη ζώνη υψηλού κινδύνου είναι οι βαλτικές χώρες αναλύοντας και τον ρόλο τόσο της Γερμανίας όσο και της Ελλάδας σε ενδεχόμενη σύγκρουση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως στόχος των ΗΠΑ είναι να αποκόψουν στρατηγικά και ενεργειακά τη Ρωσία από την Ευρώπη.

Για το γεγονός ότι η περιοχή μας, από τον Εύξεινο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, είναι το βασικό πεδίο που εξελίσσεται η σύγκρουση ΗΠΑ – Ρωσίας:

Οι Δημοκρατικοί λόγω συγκεκριμένης γεωπολιτικής θεώρησης των πραγμάτων, θεωρούν ως βασικό γεωπολιτικό τους αντίπαλο τη Ρωσία σε σχέση με την Κίνα. Μπορεί να φαίνεται ότι οι ΗΠΑ κοντράρουν την Κίνα αλλά υπάρχει προτεραιότητα προς τη Ρωσία, είναι ξεκάθαρο αυτό. Αυτού του τύπου η κόντρα θα εξελιχθεί στη γειτονιά μας! Οι Δημοκρατικοί θα προσπαθήσουν να κοντράρουν τη Ρωσία και το βασικό μέρος της κόντρας τους θα είναι η Ανατολική Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα, ο υδάτινος άξονας στη Μαύρη Θάλασσα. Και είναι δραματικό αυτό που συμβαίνει.

Για την Ουκρανία η οποία είναι πολύ σημαντική ιστορικά και γεωπολιτικά για τους Ρώσους για να υποχωρήσουν:

Η Ουκρανία είναι εκεί που δημιουργήθηκε το έθνος των Ρώσων, οι Ρώσοι του Κιέβου. Και η πρώτη τους επαφή με τη Δύση ήταν το Βυζάντιο. Άρα ιστορικά και πολιτισμικά είναι πολύ στενή η σχέση Ουκρανίας – Ρωσίας. Εθνολογικά, είναι ρωσόφωνοι ή αισθάνονται Ρώσοι. Είναι μια περιοχή λοιπόν, που η Ρωσία δεν είναι αδιάφορη. Οι Ουκρανοί είναι άνθρωποι που θέλουν να έχουν τη δική τους αυτόνομη παρουσία αλλά επειδή είναι σε αυτό το σταυροδρόμι, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στο τι κάνουν. Δεν γίνεται να μην αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο στον οποίο έχει περιέλθει. Διατρέχουμε τον κίνδυνο μια τοπική σύγκρουση να οδηγήσει σε αντιπαράθεση άμεση Αμερικανών και Ρώσων. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια.

Για το στρατηγικό δόγμα της Ρωσίας ότι προβλέπει πρώτο πλήγμα με πυρηνικά ακόμα και αν δεν δεχθεί η ίδια πυρηνική επίθεση:

Το στρατηγικό δόγμα της Ρωσίας δεν λέει ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν δεχθεί επίθεση. Το στρατηγικό δόγμα της Ρωσίας λέει ότι θα κάνει χρήση πυρηνικών αν δεχθεί επίθεση που θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Δηλαδή και σε συμβατική απειλή μπορεί να χρησιμοποιηθεί πυρηνική δύναμη. Το βασικό της οπλικό σύστημα ήταν τα πυρηνικά. Εργαλειοποίησαν τα πυρηνικά ακόμα και σε συμβατική απειλή. Άρα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί εμείς από το ΝΑΤΟ και οι χώρες της Δύσης και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφορικά με το τι μπορεί να θεωρήσει η Ρωσία ως κόκκινη γραμμή.

Για το ότι η Τουρκία θα πιεστεί να διαλέξει στρατόπεδο και τον ρόλο Γερμανίας και Ελλάδας σε ενδεχόμενη σύγκρουση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία:

Θα τους πιέσουν οι Ρώσοι να διαλέξουν. Διότι είναι αυτή που κρατά τα στενά. Είναι η μόνη χώρα στην οποία η Ρωσία ελπίζει να μην λάβει αντιρωσική θέση. Οι υπόλοιπες χώρες είναι ξεκάθαρο τι θα διαλέξουν. Οι βαλτικές χώρες είναι στην πρώτη στοιβάδα. Στη δεύτερη είναι στη μια άκρη η Ελλάδα και στην άλλη η Γερμανία. Αυτή η δεύτερη στοιβάδα δεν ήρθαν στην πρώτη γραμμή της κρίσης αλλά θα είναι το κέντρο λογιστικής υποστήριξης της πρώτης γραμμής. Δεν είναι τυχαίο που οι μεγάλες βάσεις των Αμερικανών είναι στη Γερμανία και η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια τεράστια αμερικανική βάση. Έτσι θα ενοχλήσουμε πολύ τους Ρώσους ή τους Αμερικανούς αν δεν κάνουμε αυτά που προβλέπονται.