Pagenews.gr VIR. Παραγωγή pagenews.gr
ΕρωταΣ στιΣ 4 εποχεΣ
Το ιερό βότανο της αθανασίας

Άνοιξη, οι ηλιόλουστες μέρες, οι μεθυστικές μυρωδιές από τις ανθισμένες λεμονιές και νεραντζιές μας χαρίζουν ρομαντικές νύχτες και η προσμονή του καλοκαιρινού έρωτα είναι εδώ. Σε μια μονοήμερη απόδραση από την πρωτεύουσα, βρέθηκα στις παρυφές του Παρνασσού και περιπλανήθηκα στη φύση. Απολαμβάνοντας την εξοχή, έπεσα επάνω στο φασκόμηλο, το ιερό φυτό της αθανασίας, όπως το αποκαλούσαν οι Λατίνοι που βρίσκεται σε αφθονία στη Μεσόγειο.

Η επιστημονική του ονομασία είναι «salvia officinalis» και προέρχεται από το ρήμα «salvare» που σημαίνει «σώζω – θεραπεύω». Ο Διοσκουρίδης, ο Γαληνός και ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο, για δάγκωμα φιδιού, αύξηση της γυναικείας γονιμότητας, μέχρι και καθαρισμού χώρου από κακά πνεύματα. Έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες όπως, αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές, καρδιοτονωτικές, αντιδιαβητικές και πολλές πολλές ακόμη.

Οι Άραβες πίστευαν ότι θεραπεύει τα πάντα ενώ οι Κινέζοι το αποκαλούν το «ελληνικό βότανο» και το θεωρούν ανώτερο από το τσάι. Οι Γάλλοι το ονομάζουν «ελληνικό τσάι» και το τιμούν και στην μαγειρική τους με περισσή μαεστρία. Ως λάτρης της απλότητας και της καθαρής γεύσης σήμερα θα φτιάξουμε μια συνταγή πολύ ιδιαίτερη και απλή. Το μόνο δύσκολο είναι ότι θα χρειαστείς φρέσκα φυλλαράκια φασκόμηλου. Πάμε να τη φτιάξουμε;

Υλικά (για ένα άτομο)

  • 40 γραμμάρια βούτυρο
  • 6 φυλλαράκια φρέσκο φασκόμηλο
  • 40 γραμμάρια μυζήθρα ξερή
  • 40 γραμμάρια παρμεζάνα
  • 40 ml κρέμα γάλακτος
  • πάστα της αρεσκείας σου

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα βάλε νερό να βράζει και πρόσθεσε την πάστα της αρεσκείας σου αν έχεις όρεξη και χρόνο φτιάξε τη δικιά σου). Στη συνέχεια πάρε ένα αντικολλητικό τηγάνι και βάλε το βούτυρο να κάψει, ρίξε το φασκόμηλο, πρόσθεσε τη μυζήθρα. Μόλις πάρουν χρώμα ρίξε την κρέμα και πρόσθεσε την πάστα και την παρμεζάνα. Ανακάτεψε καλά και απόλαυσε!