Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Πέτρος Σιούσουρας
Καθηγητής Γεωπολιτικής και Θαλάσσιων Μεταφορών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Πέτρος Σιούσουρας στο pagenews.gr: Η Τουρκία θα επιχειρήσει κίνηση πριν προχωρήσει το εξοπλιστικό

Πέτρος Σιούσουρας στο pagenews.gr: Ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Θαλάσσιων Μεταφορών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποκάλυψε πως αν δεν είχε ξεσπάσει η κρίση στην Ουκρανία, η Τουρκία ίσως είχε επιθετική κίνηση εναντίον της χώρας μας.

Ο Πέτρος Σιούσουρας μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, αναφερόμενος στην κρίση στην Ουκρανία, τονίζοντας πως αν δεν είχε ξεσπάσει, η Τουρκία ίσως είχε επιθετική κίνηση εναντίον της Ελλάδας, αν και η γειτονική χώρα καλείται να επιλέξει στρατόπεδο και το δίλημμα δεν είναι άλλο από ΗΠΑ ή Ρωσία.

Επίσης, εξήγησε ότι προσπαθεί να στείλει μήνυμα στις ΗΠΑ μέσω των Στενών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τους Αμερικανούς όμως, να μην εμπιστεύονται πλέον την Τουρκία. Και αυτό δεν αλλάζει ενώ μάλιστα, φανέρωσε πως στο τέλος μπορεί ΗΠΑ και Ρωσία να συμφωνήσουν για τη δημιουργία του Κουρδιστάν, την ώρα που έχει κλονιστεί και η «εμπιστοσύνη» των Ρώσων προς την Τουρκία.

Εξάλλου, ο Ερντογάν πιέζεται να επιστρέψει ταπεινωμένος και άνευ όρων στο Δυτικό πλαίσιο και βρίσκεται αντιμέτωπος με τις επιλογές του, αν και εμείς χρωστάμε χάρη στον «Σουλτάνο» που μας αφύπνισε. Τέλος, παρουσίασε τα επόμενα βήματα στην κρίση της Ουκρανίας, με τη Ρωσία να έχει επιβάλλει τετελεσμένα στην Ανατολική πλευρά της.

Για το γεγονός ότι αν δεν είχε ξεσπάσει η κρίση στην Ουκρανία, η Τουρκία ίσως είχε επιθετική κίνηση:

Αν δεν ήταν η κρίση στην Ουκρανία, που είναι πλεονέκτημα για την πατρίδα μας, η Τουρκία ήδη θα μας είχε επιτεθεί υπό την έννοια ότι είναι δίλημμα ασφάλειας. Και όταν έχεις αυτή τη χώρα, πρέπει να προετοιμαστείς. Το πρόβλημα είναι ότι όσο προετοιμάζεσαι για να την αντιμετωπίσεις, δίνει ένα στρατηγικό «παράθυρο» ελευθερίας να χτυπήσουν τώρα πριν πάρουμε το «πάνω χέρι».

Για την Τουρκία η οποία θα αναγκαστεί να επιλέξει στρατόπεδο, δηλαδή ΗΠΑ ή Ρωσία:

Έχουν δεμένα τα χέρια και πρέπει να λάβουν πολύ κρίσιμες αποφάσεις για το ποια επιλογή θα ακολουθήσουν. Είναι ήδη έτοιμοι να παρατήσουν τους Ρώσους και να πάνε με τους Αμερικανούς. Ήδη με τη Ρωσία σε επίπεδο κινήσεων και στρατηγικής υπάρχουν αλλαγές. Φαίνεται πλέον ότι έχουν στρέψει την προσοχή τους στο ΝΑΤΟ. Και θα γυρίσουν ταπεινωμένοι. Και για αυτό το πάνε τέρμα οι Αμερικάνοι. Ξέρουν ότι είναι μονόδρομος. Τελειωμένη υπόθεση.

Για το ότι οι ΗΠΑ δεν εμπιστεύονται πλέον την Τουρκία και αυτό δεν αλλάζει:

Έχει κλονιστεί απόλυτα η εμπιστοσύνη των Αμερικανών και δεν μπορούν να στηριχθούν σε αυτούς. Άρα τους έχουν βάλει στην άκρη, άρα τι κάνουν τώρα; Παρακαλούν μέσω των στενών και τα σχετικά να επαναφέρουν την προηγούμενη κατάσταση. Αλλά είναι αργά και οι Αμερικάνοι δεν τους εμπιστεύονται και δεν θα νοιαστούν αν η Ρωσία προωθήσουν το Κουρδιστάν. Και στο τέλος μπορεί ΗΠΑ και Ρωσία να συμφωνήσουν για αυτό το ζήτημα.

Για το ότι χρωστάμε χάρη στον Ερντογάν που μας αφύπνισε:

Η Ελλάδα πρέπει να ευγνωμονεί τον Ερντογάν για δύο πράγματα. Πρώτον, στον Έβρο αυτή η ραγδαία εισβολή μεταναστών, όπου η Ελληνική Αστυνομία ήταν εκεί και σήκωσε όλο το βάρος, ενοποίησε όλος τους Έλληνες απέναντι σε έναν κοινό εχθρό. Και δεύτερον, το τουρκολιβυκό μνημόνιο αφύπνισε την ελληνική διπλωματία και πήγαμε σε σειρά συμφωνιών και έχουμε κάνει συμμαχίες με τον αραβικό κόσμο. Και έχει ανεβεί τόσο η θέση της Ελλάδας που τελικά οι Λιβύη θα αποχωρήσει από αυτό το μνημόνιο. Την έχει ανάγκη η πατρίδα μας αυτή την  εξωστρέφεια.