Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Στέφανος Καραβίδας
Επισμηναγός (Ι) ε.α., Εκπαιδευτής Πτήσεων στα ΗΑΕ

Στέφανος Καραβίδας στο pagenews.gr: Η Τουρκία θα ηττηθεί σε Αιγαίο & Κύπρο σε περίπτωση σύγκρουσης

Στέφανος Καραβίδας στο pagenews.gr: Ο Επισμηναγός (Ι) ε.α. και Εκπαιδευτής Πτήσεων στα ΗΑΕ εξήγησε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σχολιάζοντας τους νέους γεωπολιτικούς ορίζοντες που προκύπτουν.

Ο Στέφανος Καραβίδας μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, αναφερόμενος στα βήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας και εξηγώντας πόσο σημαντική είναι η συνεργασία με τα ΗΑΕ. 

Για τη συνεργασία της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα:

Η Τουρκία απομονώνεται και η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ μια αποικιοκρατική δύναμη. Και οι πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου είδαν στην Τουρκία τον Νο1 εχθρό τους γιατί συμπορεύτηκε με ισλαμιστικές οργανώσεις. Έτσι ήταν φυσικό να έρθει η Ελλάδα σε επαφή με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Βέβαια, δεν έχουμε αντιληφθεί το γεωπολιτικό δυναμικό της χώρας το οποίο είναι και απόρροια της γεωγραφίας αλλά και απόρροια των οργανισμών στους οποίους συμμετέχει.

Για τις επαφές της χώρας μας με μια χώρα του ΝΑΤΟ, τη Γαλλία:

Η επαφή και η συνεργασία βέβαια, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει αδικηθεί υπό το πρίσμα μιας αντίστοιχης συνεργασίας με τη Γαλλία. Αναφέρομαι στα λεγόμενα περί αμυντικής συνδρομής. Υπάρχει όμως, ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό σε σχέση με τη Γαλλία. Είναι μέλος του ΝΑΤΟ και αυτό δεν γνωρίζουμε πώς μπορεί να αποτυπωθεί σε επίπεδο παροχής βοήθειας. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έχουν τέτοιες δεσμεύσεις και όπως βλέπουμε, λειτουργούν αυτόνομα.

Για το ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άνοιξαν τον δρόμο στην Ελλάδα για να βρεθεί στη Μέση Ανατολή:

Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα είναι στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και ο «βατήρας» για να συμβεί αυτό, είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Υπάρχει το δίπολο Σαουδικής Αραβίας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αλλά η προοπτική των ΗΑΕ με δεδομένο την πολιτική κατάσταση, υποσκελίζει την πρώτη. Όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό. Και είναι κάτι που παρατηρείται στις έρευνες, στις καινοτόμες τεχνολογίες, στην επόμενη ημέρα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για το ότι η Ελλάδα μπορεί να βοηθηθεί από ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία:

Αντιλαμβανόμαστε τι ευκαιρίες μπορούν να μας δώσουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία στον τομέα της τεχνολογίας και στον τομέα της τεχνολογίας. Δηλαδή μπορεί να είναι το εφαλτήριο ώστε να προχωρήσουμε μπροστά. Δέκα χρόνια πριν, δεν μπορούσαμε να στηρίξουμε αμυντικές δαπάνες, δεν μπορούσαμε να στηρίξουμε τον δανεισμό μας. Αλλά σήμερα λόγω γεωπολιτικής κατάστασης είναι πολύ πιο εύκολο να δανειστούμε.