Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Νίκος Λυγερός
Στρατηγικός Σύμβουλος

Νίκος Λυγερός στο pagenews.gr: Το πόκερ με Αίγυπτο – Λιβύη. Στην Αφρική έχουμε συμφέροντα και δίκτυα

Νίκος Λυγερός στο pagenews.gr: Ο Στρατηγικός Αναλυτής μίλησε για τον ιδιαίτερο ρόλο της Αιγύπτου για την Ελλάδα αποτελώντας έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο όχι μόνο για τη Μεσόγειο αλλά και για τον ινδικό ωκεανό.

Ο Νίκος Λυγερός μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ευρώπη η οποία φαίνεται να αναζητά την ταυτότητά της με πολλές χώρες όπως η Γαλλία, να μπαίνουν στο επίκεντρο.

Αρχικά, σχολίασε την επιστολή των στρατηγών στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και εξήγησε τον λόγο για τον οποίο έχει προκαλέσει αίσθηση, ενώ στη συνέχεια επεκτάθηκε σε χώρες εκτός Ευρώπης όπως είναι οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Ινδία.

Για το ότι έχει προκαλέσει αίσθηση η επιστολή των στρατηγών στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την ισλαμική τρομοκρατία:

Η ισλαμική τρομοκρατία είναι ένα πρόβλημα που βλέπουμε ότι υπάρχει. Κάθε τόσο και λιγάκι ανακοινώνεται και κάτι νέο. Η Γαλλία έχει υποστεί τρομοκρατικές επιθέσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό αν και αποφάσισε να έχει μια «χάρτα» με τις μουσουλμανικές οργανώσεις και είδε ότι οι τουρκικές οργανώσεις δεν θέλησαν να την υπογράψουν. Αυτή η «χάρτα» προβλέπει ποια είναι η σχέση που έχουν αυτές οι οργανώσεις με το δίκαιο της Γαλλίας.

Για το ότι δεν θέλει να φαίνεται η Γαλλία εξαρτημένη από τις ΗΠΑ:

Η Γαλλία το «κόμπλεξ» που έχει σε σχέση με τα αμερικανικά δεδομένα είναι να μην φαίνεται πως είναι εξαρτημένη. Αλλά το αστείο είναι πως τις φορές που η Γαλλία δεν είναι εξαρτημένη άμεσα, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το πρώτο πράγμα που λέει όταν υπάρχουν προβλήματα με τη Ρωσία, είναι ότι θέλουν παρέμβαση από την Αμερική. Δεν μπορούν να μην χρησιμοποιήσουν τον αμερικανικό παράγοντα.

Για το πόσο σημαντική είναι η Αίγυπτος;

Η Αίγυπτος παίζει έναν πολύ σοβαρό ρόλο σε όλη την Αφρική γιατί φαίνεται και σε άλλες υποθέσεις όπως στο Μαρόκο, διατηρώντας μια πολύ δυναμική παρουσία. Η Αίγυπτος έχει την ανάλογη θέση, γεωστρατηγική, με την Κωνσταντινούπολη. Είναι και μια επαφή με τον ινδικό ωκεανό, ας μην μένουμε μόνο στο μεσογειακή της επίπεδο. Είναι κομβικό σημείο, άρα η Αίγυπτος είναι πολύ σημαντικό να μείνει στην πλευρά μας και να την υποστηρίζουμε όταν δέχεται πιέσεις. Είναι κομβική η Αίγυπτος και ενισχυτική η Λιβύη.

Για την «άγρια» πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εναντίον της Τουρκίας:

Δεν είναι οι ΗΠΑ που έχουν «άγρια» πολιτική αλλά η Τουρκία. Με τους Αμερικανούς, με την Ευρώπη, με το ΝΑΤΟ, με την Ελλάδα. Αν η Τουρκία είχε σταματήσει το θέμα με τους S-400, δεν θα είχαμε όλα αυτά. Η Αμερική εξάλλου, υποστηρίζει το δίκαιο με τη δική μας την έννοια, δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο των Συμφωνιών, το Δίκαιο του ΝΑΤΟ. Και παίρνει αποφάσεις και μέτρα που αν τα είχε πάρει νωρίτερα η ΕΕ, θα είχαμε βάλει την Τουρκία στη θέση της γιατί την έχουμε αφήσει πολύ καιρό να παίζει τον ρόλο του «παιδιού».