Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Γιάννης Νομικός
Επικεφαλής Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Μελετών (RIEAS)

Γιάννης Νομικός στο pagenews.gr: Οι ΗΠΑ αργά αλλά σταθερά προχωρούν στην ίδρυση του Κουρδιστάν

Γιάννης Νομικός στο pagenews.gr: Ο Επικεφαλής Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Μελετών (RIEAS) εξήγησε το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες κινούνται προχωρώντας το σχέδιό τους για την ίδρυση του Κουρδιστάν.

Ο Γιάννης Νομικός μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, σχολιάζοντας ένα από τα βασικά ερωτήματα των τελευταίων ημερών και δεν είναι άλλη από το μέχρι πού θα φτάσει η κόντρα μεταξύ Ηνωμένων Πολιτείων και Τουρκίας, την ώρα που γίνονται όσα γίνονται σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Για τη στάση που τηρούν οι ΗΠΑ έναντι του Ισραήλ ζητώντας την κατάπαυση πυρός:

Το administration του κ. Μπάιντεν περιλαμβάνει «αριστερές» συνιστώσες. Επομένως, υπάρχουν πάρα πολλοί δημοκρατικοί βουλευτές οι οποίοι αυτή τη στιγμή, εναντιώνονται στη στάση του προέδρου των ΗΠΑ όσο αφορά στο Ισραήλ. Βέβαια, η Καμάλα Χάρις είχε μια εντελώς διαφορετική στάση από τον Τζο Μπάιντεν λέγοντας πως «βεβαίως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί». Η Καμάλα Χάρις όμως, είναι η αντιπρόεδρος και ο Τζο Μπάιντεν ο πρόεδρος.

Για την εργαλειοποίηση των κατοίκων της Παλαιστίνης από χώρες, όπως το Ιράν:

Το πρόβλημα είναι ότι οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν μια περίεργη στάση για το πώς ακριβώς θεωρούν το κράτος τους. Γιατί είναι πολύ δύσκολο για τον μέσο Παλαιστίνιο ο οποίος σκέφτεται λογικά, να πει ότι εμείς θέλουμε να απαλλαγούμε από εξωτερικές πιέσεις, όπως είναι η Χαμάς. Δηλαδή ο μέσος Παλαιστίνιος μπορεί να πει ότι «δεν θέλω να έχω σχέση με όλους αυτούς που μου κάνουν τη ζωή εξαιρετικά δύσκολη, σε σημείο που μας εκμεταλλεύονται για τα δικά τους συμφέροντα»; Και όλοι χρησιμοποιούν τον παλαιστινιακό λαό για τα συμφέροντα τα δικά τους, εκτός από το δικό του.

Για τα σχέδια των ΗΠΑ στη «Νέα Μέση Ανατολή»:

Υπάρχουν σκέψεις για το τι θα κάνουν με τους Τούρκους που προκαλούν τόσο μεγάλη αστάθεια και το πώς θα προωθηθούν τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή. Και εκεί βέβαια έρχεται και το Πακιστάν, έρχεται και η Τουρκία, εκμεταλλεύεται και η Κίνα αυτή την αστάθεια. Τους βολεύει αυτό. Όλοι θέλουν μια ασταθή Τουρκία ώστε οι Αμερικανοί να μην μπορούν να επιβάλλουν τα σχέδιά τους.

Για τη «σφαίρα» που γράφει «Κουρδιστάν»:

Ο Ερντογάν νομίζω, δεν κοιμάται το βράδυ. Κι έρχεται τώρα το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ και στέλνουμε αξιωματούχους στη Συρία να δούμε τι μπορούμε κάνουμε το συριακό Κουρδιστάν. Αν οι Κούρδοι οργανωθούν εκεί, αυτό σημαίνει αλλεπάλληλα εσωτερικά προβλήματα στην Τουρκία. Και έτσι θα βρεθεί με πρόβλημα συνοχής. Η Τουρκία βλέπει τους Αμερικανούς να συνομιλούν με τους Κούρδους. Με τη στάση του στο Ισραήλ ο Μπάιντεν, σκέφτεται μήπως μπορέσει να κατευνάσει αυτή την «ύαινα» που λέγεται Ερντογάν.