Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Δημήτρης Σταθακόπουλος
Οθωμανολόγος, Τουρκολόγος, Συγγραφέας, Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr: Ο κώδικας Ερντογάν που δεν «διάβασαν» εγκαίρως Δύση και Ελλάδα

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr: Ο συγγραφέας και διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου εξηγεί την ισλαμική ατζέντα και τη συμπεριφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαρτυρώντας πως ακολουθεί έναν οθωμανικό κώδικα.

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, αναφερόμενος στην ατζέντα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η οποία έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται το τελευταίο διάστημα, έχοντας πολύ έντονη ρητορική και χαράσσοντας σκληρή γραμμή έναντι της Δύσης, προβάλλοντας το δικό του ισλαμικό «πιστεύω».

Για την ισλαμική ατζέντα και τη συμπεριφορά του Ερντογάν μαρτυρώντας πως ακολουθεί έναν οθωμανικό κώδικα:

Δεν μπορεί να ελέγξει τις αντιδράσεις του. Πριν τρία χρόνια, είχα στηριχθεί πάνω σε αυτό. Και είχα εξηγήσει τότε πως όταν εκλέχθηκε Πρόεδρος Δημοκρατίας με την αναθεώρηση του Συντάγματος που είχε κάνει το 2018, πριν τρία χρόνια, ότι θα απελευθερώσει τους Έλληνες αξιωματικούς μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Οι Οθωμανοί αυτοκράτορες, οι Σουλτάνοι, απελευθέρωναν τους χριστιανούς φυλακισμένους Χριστούγεννα, Πάσχα, Δεκεπενταύγουστο για να δείξουν ότι κάνουν τη χάρη και ότι έχουν τη δύναμη, την εξουσία πάνω σε κάποιον, ας ήταν και ξένοι υπήκοοι, σαν πνευματική εξουσία πέραν της κρατικής.

Για το πόσο πιθανό είναι να πετύχει η στρατηγική που ακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος:

Εδώ πάμε στην πιθανολόγηση πλέον. Μπαίνουμε σε θέματα που πέραν της γεωπολιτικής και της νομικής ή ιστορικής ερμηνείας, άπτονται και της ψυχολογίας και του ατόμου, δηλαδή του ηγέτη, και του λαού και ειδικά των ακολούθων. Έχει ξεδιπλώσει εδώ και χρόνια τον οθωμανικό αξιακό του κώδικα ο οποίος «παντρεύεται» παραδόξως για εμάς με τον αξιακό κώδικα του πνευματικού πατέρα του Κεμάλ Ατατούρκ. Ο Ερντογάν λοιπόν, έχει ως πρότυπο Σουλτάνους και τον Κεμάλ ως ηγέτη. Και αυτούς που τον βοήθησαν, τους έχει εκπαραθυρώσει έχοντας συνθέσει ένα αυτόνομο δικό του ιδεολόγημα το οποίο έχει στοιχεία Γενιτσαρισμού και Οθωμανισμού προσπαθώντας να γίνει- άτυπα- Χαλίφης. Επιχειρεί να θεωρηθεί το κόμμα του κι αυτός Ισλαμοδημοκράτες, κάτι που βέβαια δεν περνάει σε όλους.

Δημήτρης Σταθακόπουλος

Για το πόσο δεκτικά στη στρατηγική του Ερντογάν είναι μουσουλμανικά ακροατήρια:

Αυτά τα ακροατήρια θα ήταν δεκτικά, αν δεν είχαν κατανοήσει- και ευτυχώς το έχουν αντιληφθεί- ότι πρόκειται για έναν ηγέτη επικίνδυνο, πρωτίστως για τους ίδιους και δευτερευόντως ότι μπορεί να επηρεάσει το σουνιτικό Ισλάμ. Επίσης, έχει εμπορικές συναλλαγές «περίεργες» με Σιίτες όπως είναι το Ιράν, και από την άλλη αφήνει σε έδαφος της Τουρκίας να υπάρχει ραντάρ του Ισραήλ για να παρακολουθεί μην τυχόν και δεχθεί επίθεση από το Ιράν. Βέβαια, υπάρχουν στρατιωτικές επαφές μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ αλλά έχουμε μια έντονη αντιδικία για Ερντογάν και Νετανιάχου.

Για το ενδεχόμενο να μεταφέρει την πρωτεύουσα από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη:

Μετά τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τέμενος, σε τζαμί, μάλλον, μέσα στο πλαίσιο της Οθωμανοποίησης της Τουρκίας, θα θελήσει να μεταφέρει την πρωτεύουσα από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη, πριν το 2023. Και αυτό είναι βέβαια, κάτι που δεν αρέσει στη Δύση αλλά δεν έχει πάρει ακόμα απόφαση να κάνει ρήξη των σχέσεών της με τον Ερντογάν. Η Τουρκία είναι χρήσιμη γεωπολιτικά όποιος κι αν είναι στην κορυφή.