Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Γαβριήλ Χαρίτος
Διεθνολόγος, Νομικός

Γαβριήλ Χαρίτος στο pagenews.gr: Άλλη μία Ελλάδα στη Μέση Ανατολή – Οι Ελληνορθόδοξοι Άραβες

Γαβριήλ Χαρίτος στο pagenews.gr: Ο διεθνολόγος, νομικός και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Μπεν - Γκουριόν στο Ισραήλ αναφέρθηκε στην ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, εξηγώντας και τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Ο Γαβριήλ Χαρίτος μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, σχολιάζοντας την πρόσφατη κρίση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, μια κρίση που ανέδειξε πολλά διπλωματικά κι επιχειρησιακά αδιέξοδα με αποτέλεσμα να παρακινεί την αμερικανική διπλωματία. 

Για τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ στο Παλαιστινιακό:

Έχουμε μπει σε μια περίοδο πολύ διαφορετική από τις άλλες. Επί θητείας Τραμπ είχαμε να κάνουμε με μια νέα κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αναμέναμε για πολύ καιρό το σχέδιο Τραμπ, ανακοινώθηκε, έδωσε τη σκυτάλη σε συμφωνίες, είχε μεσολαβήσει και η κρίση με την πανδημία που έπαιξε κι εκείνη έναν δικό της ρόλο και βρεθήκαμε τώρα με τη διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να πρέπει να αντιμετωπίσει τα τετελεσμένα.

Για τη Χαμάς:

Σιγά σιγά ύστερα από την κρίση που είχε διαρκέσει 11 ημέρες αλλά στην πραγματικότητα είχε αρχίσει εδώ και έναν μήνα όταν άρχισε το Ραμαζάνι, για αυτή την κρίση, για την ένοπλη δηλαδή σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, και την Τζιχάντ- ας μην την ξεχνάμε- ήταν η συνέχεια αυτού του σίριαλ της αντιμετώπισης του προβλήματος της Γάζας. Και τι σημαίνει αυτό; Από το 2006 ως και τώρα, η Γάζα είναι στον έλεγχο της Χαμάς. Και δεν είναι στην ομάδα των παικτών που αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα. Η Χαμάς συγκαταλέγεται των οργανώσεων που θεωρούνται τρομοκρατικές. Οι μοναδικές χώρες που έχουν επαφή με τη Χαμάς σε πιο επίσημο επίπεδο, είναι η Τουρκία και το Κατάρ.

Για τη σχέση του Ισραήλ με τις ΗΠΑ:

Οι Ισραηλινοί κοιτούν αυτή τη στιγμή να αποκρυσταλλώσουν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των Αμερικανών επί Μπάιντεν. Προφανώς ικανοποιήθηκαν από το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να αμύνεται. Αλλά από την άλλη έχουμε μια άλλη προσέγγιση σε ό,τι αφορά και το Παλαιστινιακό αλλά και τους ρόλους που οι ΗΠΑ θέλουν να δώσουν στους παίκτες της περιοχής.

Για το Ελληνορθόδοξο στοιχείο στην περιοχή:

Η παρουσία του κ. Δένδια ήταν συμβολική, για πολλούς, και έδωσε μια ισορροπία για την εικόνα της Ελλάδας στην περιοχή, δηλαδή ότι μπορεί να μιλάει με όλους όσοι είναι στην περιοχή και είναι νόμιμοι παίκτες. Και ποιοι είναι αυτοί; Το Ισραήλ, η Παλαιστινιακή αρχή, η Αίγυπτος, η Ιορδανία. Και ποια μένει απ’ έξω; Η οντότητα της Χαμάς. Επίσης, είναι σημαντικό να πούμε ότι η Ελλάδα είχε ένα βάρος και σε τοπικό και σε προσωπικό επίπεδο.