Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Σάββας Καλεντερίδης
Γεωπολιτικός Αναλυτής

Σάββας Καλεντερίδης στο pagenews.gr: Η επίσκεψη υψηλόβαθμων Αμερικανών σε Κούρδους δείχνει εξελίξεις

Σάββας Καλεντερίδης στο pagenews.gr: Ο Γεωπολιτικός Αναλυτής εξήγησε το πώς κινείται η Τουρκία στην εξωτερική της πολιτική, τονίζοντας πως η επίσκεψη υψηλόβαθμων Αμερικανών σε Κούρδους δείχνει εξελίξεις.

Ο Σάββας Καλεντερίδης μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, εξέφρασε την άποψη πως η Τουρκία δεν θέλει ούτε Ανατολή ούτε Δύση ούτε ΝΑΤΟ, έχοντας έναν εθνικό, τρισδιάστατο σχεδιασμό.

Για το αν η Τουρκία έχει επιλέξει να είναι στο ευρασιατικό στρατόπεδο:

Να δούμε ποια είναι η πολιτική της Τουρκίας και σε σχέση με την Ανατολή και σε σχέση με τη Δύση. Αυτό που κάνει, είναι να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο ένας είναι ο παντουρκισμός, δηλαδή το στρατηγικό σχέδιο της Τουρκίας να ηγηθεί και να ενώσει όλα τα τουρκικά κράτη και τις τουρκικές κοινότητες από την Αδριατική ως το Σινικό Τείχος. Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο νεο-Οθωμανισμός, δηλαδή η προσπάθεια της Τουρκίας να εντάξει στην άμεση σφαίρα επιρροής τις μουσουλμανικές χώρες. Ο τρίτος πυλώνας είναι η παλινόρθωση του Χαλιφάτου, δηλαδή το σχέδιο της Τουρκίας να ηγηθεί όλου του μουσουλμανικού κόσμου.

Η Τουρκία δεν θέλει ούτε Ανατολή ούτε Δύση ούτε ΝΑΤΟ. Όλα αυτά τα αποδέχεται μόνο εφόσον είναι υποστηρικτικά σε αυτό τον εθνικό, τρισδιάστατο σχεδιασμό. Άρα η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μια ευρασιατική χώρα. Επίσης, δεν θα αποχωρήσει ποτέ από το ΝΑΤΟ για να γίνει μια ευρασιατική χώρα διότι, τότε γνωρίζει πως θα γίνει «παιχνιδάκι» στα χέρια της Ρωσίας. Άρα, θέλει και τον ευρασιατικό χώρο και τη δυναμική που υπάρχει σε αυτή την περιοχή και τη σχέση με τη Ρωσία μα σε κάθε περίπτωση, θέλει και το ΝΑΤΟ. Είναι το «εκκρεμές της Τουρκίας».

Για το πώς οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία επηρεάζουν την Ελλάδα:

Οι ΗΠΑ οικοδόμησαν τις σχέσεις τους με την Τουρκία από το 1952 πάνω στην παραδοχή ότι η γεωπολιτική αξία της χώρας για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και της Δύσης υπερτερεί της Ελλάδος, οπότε προτεραιότητα σε όλα έχει εκείνη. Για αυτό και πληρώσαμε βαρύ τίμημα από αυτή τη διπολική σχέση που είχαν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Τουρκία, δηλαδή λειτουργούσε εις βάρος μας. Και το θέμα λοιπόν, είναι πως τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Ερντογάν έχει αποφασίσει να ανοίξει μια νέα σελίδα στην εξωτερική πολιτική της χώρας του και αυτό σημαίνει «απογαλακτισμός» της Τουρκίας από τις Μεγάλες Δυνάμεις.

Θέλει να είναι ανεξάρτητη για να κάνει όλα όσα εξυπηρετούν τον εθνικό της σχεδιασμό. Αυτή η νέα πολιτική όμως, έφτασε στο σημείο να συγκρουστεί και με τις ΗΠΑ. Η σύγκρουση αυτή έγινε κυρίως για το ζήτημα των Κούρδων της Συρίας. Εκεί λοιπόν, ο Ερντογάν φέρεται να απείλησε τους Αμερικανούς, επί προεδρίας Τραμπ, πως αν δεν του επιτρέψουν να πραγματοποιήσει εισβολή σε αυτή τη Λωρίδα, θα είναι δική τους η ευθύνη για τα πλήγματα. Αυτό ανάγκασε τον Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματα και να προδώσει όχι μόνο τους Κούρδους αλλά και την ίδια την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή.