Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Θανάσης Δρούγος
Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Θανάσης Δρούγος στο pagenews.gr: ΝΑΤΟ 2030 – Παγκόσμιος ρόλος, νέο δόγμα – Ασία, Αρκτική & παραπέρα…

Θανάσης Δρούγος στο pagenews.gr: Ο Γεωστρατηγικός Αναλυτής εξήγησε τον νέο ρόλο που φαίνεται να αναζητά το ΝΑΤΟ, που είναι σε φάση μετάβασης εδώ και μερικά χρόνια.

Ο Θανάσης Δρούγος μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, αναφορικά με το ΝΑΤΟ που είναι σε φάση μετάβασης εδώ και πάρα πολύ καιρό, αναζητώντας έναν νέο παγκόσμιο ρόλο. Και είναι κάτι που αφορά την Ελλάδα όντας μια εκ των παλαιότερων χωρών – μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, μαζί με την Τουρκία.

Για το ΝΑΤΟ και τον ρόλο που αναζητά:

Σύμφωνα με τα όσα βγαίνουν απόψε, λόγω της κρισιμότητας της Συνόδου της Συμμαχίας, το ΝΑΤΟ προχωρά σε μια πολυπαραγραφική διακήρυξη η οποία δίνει έμφαση σε πολλούς και ευρύτερους ρόλους σε θέματα της συμμαχίας. Το ΝΑΤΟ εμφανίζεται ότι μπλέκεται με όλο τον πλανήτη. Διευρύνεται το πλαίσιο συνεργασίας με πολλές χώρες, αυτές δεν μπορούν να μπουν στο ΝΑΤΟ.

Για τη Σκωτία η οποία αν ανεξαρτητοποιηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα ενταχθεί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ:

Είναι ένα θέμα, γιατί η Σκωτία με το που φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπει στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Σκωτία έχει το «κλειδί» που λέγεται πυρηνικές βάσεις και πυρηνικά όπλα. Η βρετανική πυρηνική δύναμη είναι κατά βάση υποβρυχιακή, δηλαδή στηρίζεται σε συστήματα αμερικανικής τεχνολογίας, αλλά είναι ανεξάρτητη. Η Γαλλία είναι κάτι διαφορετικό.

Για το ότι η Βρετανία επιδιώκει παγκόσμια παρουσία:

Η Βρετανία θέλει να έχει ρόλο και στον Ινδικό Ωκεανό και στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και στα θέματα του Νοτίου Ατλαντικού και στο τρίγωνο Βρετανία – Γροιλανδία – Βόρεια Νορβηγία. Άρα η τάση των Βρετανών είναι να εμπλακούν ακόμα περισσότερο και αυτό έχει να κάνει και με τα συστήματα ηλεκτρονικής κατασκοπείας. Η Αγγλία δεν θα είναι μόνο για εδώ τον Βόρειο Ατλαντικό αλλά θέλει να παίξει ρόλο και δυτικά – ανατολικά του Σουέζ. Επίσης, θα έχει μόνιμα πλοία στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, επεκτείνοντας τον ρόλο της.

Για τον νέο αντίπαλο του ΝΑΤΟ:

Η πυρηνικοποίηση της Κριμαίας είναι ένα θέμα. Αυτό βέβαια, προβληματίζει όλες τις χώρες της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας και τους Αμερικανούς. Για αυτό η Ρωσία ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για τις ΗΠΑ. Αυτός είναι και ο λόγος που ενισχύονται οι αμερικανικές και οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις. Πέρα από αυτό βέβαια, έχουμε και την Κίνα η οποία δεν απειλεί στρατιωτικά το ΝΑΤΟ από το σημείο στο οποίο είναι. Απειλεί όμως, με ύπουλες τεχνολογίες, με ύπουλη παρουσία, όπως ο Γενικός Γραμματέας και ο αναπληρωτής ΓΓ, από τον δρόμο του μεταξιού ή από τη θαλάσσια οδό με κατασκοπεία εις βάρος του ΝΑΤΟ. Αλλά σε κάποια θέματα όπως είναι η κλιματική αλλαγή, θα μπορούσε να βρεθεί λύση και να υπάρξει χαλάρωση της έντασης με την Κίνα.