Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Μάριος Ευθυμιόπουλος
Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας και Στρατηγικής, Κοσμήτορας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στα HAE

Μάριος Ευθυμιόπουλος στο pagenews.gr: Ελλάς Ινδία Συμμαχία – Άνοιγμα από Γιβραλτάρ μέχρι Ινδικό

Μάριος Ευθυμιόπουλος στο pagenews.gr: Ο καθηγητής μίλησε για την αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί ως χώρα να μετατραπεί σε κέντρο διαμεσολάβησης.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας και Στρατηγικής, και κοσμήτορας στη Σχολή Ασφάλειας και Παγκόσμιας Πολιτικής στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μάριος Ευθυμιόπουλος, μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με το Λάμπρο Καλαρρύτη για μια σειρά θεμάτων, με κυριότερο την αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας.

Σε προηγούμενη συνέντευξή του στην εκπομπή ο καθηγητής ανέλυσε την στρατηγική των ΗΑΕ και εξήγησε γιατί συμμάχησαν με την Ελλάδα.

Μάριος Ευθυμιόπουλος στο pagenews.gr: Η σημασία συνεργασίες Ελλάδας και Ινδίας

«Η γεωστρατηγική πολιτική αλλάζει. Το εμπορικό ισοζύγιο δε σταματούσε ποτέ, απλά εξελίσσεται. Η Ινδία είναι μία μεγάλη δύναμη, μια χώρα δημογραφικά τεράστια και που έχει ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης. Από εκεί και πέρα σαν χώρα έχει πολλές δυναμικότητες και εντός της χώρας υπάρχουν πολλές διαφορετικές κάστες και διάλεκτοι», ανέφερε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως «είναι μία χώρα που συναλλάσσεται και έχει ισχυρή κατανόηση των γεγονότων στη γειτονιά της», συμπλήρωσε.

«Η συνεργασία της Ελλάδος με την Ινδία είναι αποτέλεσμα που μπορεί να αποτελέσει στέλεχος συνεργασίας και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στις συζητήσεις στα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε ακόμη ο κ. Ευθυμιάδης.

Για τον καθηγητή η Ελλάδα έπρεπε εδώ και μία εικοσαετία να αποκτήσει μια παγκόσμια οπτική όσον αφορά την εξωτερική της πολιτική. «Η Ελλάδα έχει πολλές μεγάλες προοπτικές. Είναι τέτοια η γεωγραφική της θέση που συμφέρει σε κάποιον να έχει σχέσεις με την Ελλάδα. Συνδέει πολιτισμικά και εμπορικά τη μέση ανατολή. Ιστορικά είχαμε πάντοτε σχέσεις με τις χώρες της Ανατολής (καλή ή κακή) και αυτό πρέπει να αναπτυχθεί».

Μάριος Ευθυμιόπουλος στο pagenews.gr

Πως η Ελλάδα «περικυκλώνει» την Τουρκία

Ο Μάριος Ευθυμιόπουλος δήλωσε ακόμα πως είναι πολύ λογικό για τους Τούρκους αναλυτές μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις να βλέπουν πως η Ελλάδα περικυκλώνει την Τουρκία. «Αυτή ήταν η απάντηση που χρειάζεται η Τουρκία».

Για τον ίδιο το ζητούμενο είναι το πως θα δείξεις στον διεθνή παράγοντα αυτά που λέει η Τουρκία δεν είναι όπως τα λέει όσον αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, την οποία αποκαλεί τουρκική, καθώς και για την Κύπρο όπου κατέχει παρανόμως το 32%  εδαφών της  χώρας.

«Η Τουρκία έχει ένα πολύ σοβαρό όπλο που δεν έχουν άλλες χώρες. Κάνει τη δουλειά των δυτικών δυνάμεων κυρίως σε χώρες όπως το Αφγανιστάν», πρόσθεσε ακόμη ο κ. Ευθυμιόπουλος.

Η Ελλάδα ως κέντρο διαμεσολάβησης

Μιλώντας για το ελληνικό στοιχείο στο Αφγανιστάν, ο καθηγητής τόνισε πως η Ελλάδα έχει αφήσει το αποτύπωμά της με θετικό τρόπο. «Η Ελλάδα  είναι πολιτισμικά αποδεκτή παντού. Η Ελλάδα αναγνωρίζεται από τον πολιτισμό της. Πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο διαμεσολάβησης».

Ακόμη ο κ. Ευθυμιόπουλος ξεκαθάρισε πως «δε θα γίνουμε Ελβετία ή Αυστρία, μπορούμε όμως να γίνουμε μία χώρα που κάνει πολιτισμικό και διαπολιτισμικό διάλογο παγκόσμιο, που θα έχει έχει ισχυρή στρατιωτική παρουσία έχοντας το βηματισμό άλλων ευρωπαϊκών χωρών και μπορεί να αναλάβει το διαμεσολαβητικό διάλογο, ώστε να έχει μια πολλαπλή εικόνα σε ευρωπαϊκό και διατλαντικό επίπεδο. Είμαστε μία κοινά αποδεκτή χώρα και πρέπει να προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση», κατέληξε.