Pagenews.gr VIR. Παραγωγή pagenews.gr
Red Lips
Γλυκός πειρασμός

Αποτελούσε το απόλυτο εργαλείο χειρισμού των μαμάδων και των γιαγιάδων προς τα τέκνα πριν την ανακάλυψη των κινητών τηλεφώνων, ενώ για εκείνα σήμαινε την αρχή του καλοκαιριού (το μεγάλο μέγεθος ήταν δείγμα επιβράβευσης) και γι’ αυτό κάποιοι θαρραλέοι κάνοντας ποδήλατο το κράταγαν στο χέρι και πήγαιναν να βρουν έτσι την παρέα στην αλάνα (κατάλαβες, είναι εκείνοι που μετά από λίγα χρόνια έμπαιναν στην αλάνα με παπάκι και τσιγάρο), πάντα τα μέτραγαν, ενώ το μέγα στοίχημα ήταν να μην σου τρέξει σταγόνα (αδύνατον).

Το εν λόγω προϊόν έχει πρωταγωνιστήσει ακόμα και στον κινηματογράφο σε ρομαντικές αλλά και άκρως ακατάλληλες ερωτικές σκηνές όπου «λιώνει στα χείλη», ενώ πολλοί  το έχουν τραγουδήσει επειδή «κολλάει στο χέρι».

Κλασικός συνοδοιπόρος στην Σαββατιάτικη περατζάδα στο λιμάνι του νησιού, το παγωτό «βρυσούλα» είναι ακόμα μία γλυκιά ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων. Ακόμα ακούς την ατάκα «Γιωργάκη, παγωτάκι;», ενώ το «Κωστάκη το αυγό σου» έχει χάσει πόντους.

Βέβαια σήμερα με την πληθώρα των παγωτών προκάτ και εκείνων με «σφραγίδα προέλευσης» Ιταλίας, Αμερικής, Τουρκίας κ.α. «χάσαμε» λίγο το μαλακό παγωτό «βρυσούλα» όμως δεν ξεχάσαμε ποτέ αυτή την απόλαυση που επινοήθηκε και αυτή από έναν πανέξυπνο Έλληνα! Ο Αθανάσιος Καρβέλας γεννηθείς το 1906 στην Αθήνα, μετανάστευσε στην Νέα Υόρκη όπου και μεγάλωσε, έκανε πολλές δουλειές μέχρι που αγόρασε με δανεικά λεφτά ένα φορτηγάκι και πουλούσε παγωτό.

Κάποια μέρα λοιπόν έπαθε λάστιχο και ακινητοποιημένο όπως ήταν το φορτηγάκι, το παγωτό έλιωνε. Όμως οι περαστικοί  ενθουσιάστηκαν με το λιωμένο παγωτό γιατί είχαν βαρεθεί το σκληρής υφής παγωτό που έτρωγαν μέχρι τότε. Ο Καρβέλας έστησε ένα πρόχειρο πάγκο και ξεπούλησε όλη την πραμάτεια του. Άμεσα έφτιαξε μόνος του, την πρώτη μηχανή για  παγωτό «βρυσούλα»,  έβαλε μείγμα κρέμας  ζαχαροπλαστικής, κατοχύρωσε την ευρεσιτεχνία του και ξεκίνησε την εταιρία Carvel μαλακού παγωτού που έφτασε να έχει 700 καταστήματα σε όλη την Αμερική, με τον γενικό διευθυντή της εταιρίας να είναι για πρώτη φορά στην ιστορία της διαφήμισης το κεντρικό πρόσωπο των διαφημιστικών της spot. Ελπίζω να βρεις κάπου κι εσύ αυτήν την γλυκιά ταξιδιάρικη γεύση κι αυτό το καλοκαίρι.