Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Αναστάσιος Λαυρέντζος
Οικονομολόγος, Τραπεζικός Σύμβουλος, Συγγραφέας

Αναστάσιος Λαυρέντζος στο pagenews.gr: Ανίερη συμμαχία – Γερμανία-Τουρκία αποσταθεροποιούν ΕΕ-Ελλάδα

Αναστάσιος Λαυρέντζος στο pagenews.gr: Ο οικονομολόγος και συγγραφέας αναφέρθηκε τόσο στο μεταναστευτικό όσο και στο ρόλο της Γερμανίας τον οποίο χαρακτήρισε αποσταθεροποιητικό για τη χώρα μας και για την Ευρώπη, ενώ μίλησε και για τον παράγοντα Τουρκία.

Ο οικονομολόγος και συγγραφέας Αναστάσιος Λαυρέντζος μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου αναφέρθηκε τόσο στο μεταναστευτικό όσο και στο ρόλο της Γερμανίας τον οποίο χαρακτήρισε αποσταθεροποιητικό τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ευρώπη, ενώ αναφέρθηκε και στο παράγοντα Τουρκία.

Αναστάσιος Λαυρέντζος στο pagenews.gr: Για το μεταναστευτικό και το ρόλο της Τουρκίας

Ο συγγραφέας χαρακτήρισε θετική είδηση την επέκταση του τείχους στο Έβρο. «Είναι σημαντικό ζήτημα η πολιτική που θα ακολουθήσουμε στο μεταναστευτικό, καθώς το έχουμε πει πολλές φορές, ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό. Από την άλλη πλευρά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιλέξει να μετατρέψει τη χώρας μας, σε χώρα υποδοχής και διαλογής των μεταναστευτικών ροών, όπου ένας μέρος από αυτές θα φτάσει στην Ευρώπη ως εργατικό δυναμικό», σχολίασε ο Αναστάσιος Λαυρέντζος.

Όσον αφορά την αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλή χώρα για αλλοδαπούς που φτάνουν εκεί, τόνισε πως ήταν μια σωστή απόφαση καθώς δεν είναι δυνατόν να θεωρείται ως ασφαλής χώρα για ευρωπαϊκά κεφάλαια, αλλά να μη γίνεται κάτι τέτοιο και για τις μεταναστευτικές ροές.

Ο ίδιος έκανε λόγο για καταστρατήγηση του προσφυγικού δικαίου. «Είναι υποκριτικό από μεριάς της ΕΕ να τοποθετεί δυνάμεις της Frontex σε Βαλκανικές χώρες και να επικρίνει την Ελλάδα για δήθεν παράνομες επαναπροωθήσεις». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει «λύτρα» στην Τουρκία για το μεταναστευτικό», σχολίασε ο συγγραφέας αντιτείνοντας ότι στη χώρα μας δίνουν «ψίχουλα».

Αναστάσιος Λαυρέντζος στο pagenews.gr

Η συμπεριφορά της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα

Ο Αναστάσιος Λαυρέντζος έκανε λόγο για μια μακροχρόνια στρατηγική αποσταθεροποίησης της χώρας από μεριάς της Γερμανίας και της Τουρκίας. «Βρισκόμαστε σε κρίση από την οικονομική χρεωκοπία και την διογκωμένη τουρκική απειλή. Πρέπει να βρεθεί ένα σχέδιο ανασύνταξης της οικονομίας με έμφαση στην αμυντική βιομηχανία και να ελέγξουμε τις μεταναστευτικές ροές, δίνοντας έμφαση στο δημογραφικό». Στόχος των δύο χωρών για τον ίδιο είναι η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

«Με τα μνημόνια μπήκαμε σε μια δεκαετία συρρίκνωσης», συνέχισε, ενώ έδωσε μεγάλη βάση στη φυγή μισού εκατομμυρίου νέων ανθρώπων στο εξωτερικό. Θεωρεί πως αυτό που θα πρέπει να κάνει η χώρα είναι να φέρει πίσω τους επιστήμονες που έφυγαν, κάτι που όμως χρειάζεται μια διαφορετική χώρα να το καταφέρει από τη σημερινή, μια χώρα που όπως είπε θα αναδείκνυε τις δικές της ηγεσίες.

Η Γερμανία αποσταθεροποιεί και την Ευρώπη

Όσον αφορά τις τελευταίες δηλώσεις που ήρθαν από τη Γερμανία, οι οποίες μιλούσαν για κατάργηση ασφαλιστικών δικλείδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως η παράκαμψη του Βέτο της Βουλγαρίας για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ), έκανε λόγο για τεράστια οπισθοδρόμηση, κόντρα στην Ευρώπη των λαών.

«Δεν είναι μόνο η Γερμανία που επιδιώκει μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, αλλά και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Θέλουν μια ηγεμονία όχι Ένωση. Για αυτό υπάρχει και μια συνειδητή προσπάθεια εθνοτικής αποσύνθεσης για να καταστήσουν τις κοινωνίες ελεγχόμενες από μία κεντρική γραφειοκρατία», δήλωσε ο Αναστάσιος Λαυρέντζος.