Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Περικλής Νεάρχου
Πρέσβης ε.τ.

Ο πρέσβης Περικλής Νεάρχου στο pagenews.gr: Οι Βρετανοί θέλουν κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο πρέσβης Περικλής Νεάρχου στο pagenews.gr: Ο κ. Νεάρχου εκτίμησε πως η Βρετανία δεν έπαψε δυστυχώς να έχει μεγάλη επιρροή στις ηγεσίες της Κύπρου.

Ο πρέσβης ε.τ. Περικλής Νεάρχου μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το Κυπριακό. Υπενθυμίζεται πως σήμερα, τουρκική ακταιωρός άνοιξε πυρ και ανάγκασε σκάφος του λιμενικού να αποσυρθεί.

Ο πρέσβης Περικλής Νεάρχου στο pagenews.gr: O Κυπριακός λαός έχει τη δεύτερη ευκαιρία μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν το 2004

Ο πρέσβης ε.τ. δήλωσε πως «φτάσαμε στο σημείο η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέρα του ΟΗΕ να βολιδοσκοπεί τον κ. Αναστασιάδη για την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αν και όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, απέφυγε να μιλήσει για λύση δύο κρατών, στην Κύπρο, αυτά όμως που συμπεριέλαβε στην έκθεσή του δεν είναι μακριά από αυτό. Πρόκειται για μια λύση εξομαλύνσεως της κατάστασης. Ο κ. Νεάρχου δήλωσε ακόμη πως η πολιτική που ακολουθούν Ελλάδα και Κύπρος στο Κυπριακό, έχει χρεοκοπήσει.

«Αυτή τη στιγμή ο Κυπριακός λαός έχει τη δεύτερη ευκαιρία μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν το 2004, που μιλούσε για τη διζωνικότητα, να εφαρμόσει πραγματική εθνική πολιτική». Όπως ανέφερε δεν θα έπρεπε να συζητάμε πλέον για τη διζωνικότητα. Αυτό όπως είπε δεν έγινε και εδώ έχει εκτίμησε πως έχει σοβαρές ευθύνες το ΑΚΕΛ, ενώ δήλωσε πως ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε συμφωνήσει σε πολιτική ισότητα με τον Ταλάτ.

 πρέσβης Περικλής Νεάρχου στο pagenews.gr

Ο πρέσβης Περικλής Νεάρχου στο pagenews.gr: Τι αναφέρει για το ρόλο της Μεγάλης Βρετανίας

Στη συνέχεια ανέφερε πως η Μεγάλη Βρετανία δεν έπαψε δυστυχώς να έχει μεγάλη επιρροή στις ηγεσίες της Κύπρου, κάτι που αποκάλεσε «εθνικό όνειδος». Ο ξένος παράγοντας δεν θέλει την Κύπρο εξοπλισμένη, για να τελεί υπό στρατιωτικό εκβιασμό από την Τουρκία, πρόσθεσε.

«Επιχειρείται μια υπαγωγή της Κύπρου, ως γεωπολιτική οντότητα υπό τον Ερντογάν», δήλωσε και εκτίμησε ακόμη, πως είναι ζωτικός ο ρόλος της Αθήνας, ώστε να δώσει τέλος στην «φαρσοκωμωδία» των Πενταμερών.

Ο πρέσβης εκτίμησε πως η γεωπολιτική συγκυρία είναι πολύ ευνοϊκή, καθώς δεν κυριαρχεί πλέον η πολιτική Κίσινγκερ. «Είναι θέμα βούλησης και αποφασιστικότητας που πρέπει να δείξει η Ελλάδα, καθώς διακυβεύεται το μέλλον της Κύπρου», δήλωσε. Οι Αμερικανοί, είπε, δίνουν τεράστια σημασία στην ασφάλεια του Ισραήλ, ενώ είναι πολύ δυσαρεστημένοι από την πολιτική της Τουρκίας.

Για τον βρετανικό παράγοντα, είπε πως «σπρώχνει» προς την κατεύθυνση γρήγορης επίλυσης του Κυπριακού, οι οποίοι δεν θέλουν να γίνει κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Την ίδια ώρα η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται μία από τις σημαντικότερες περιοχές παγκοσμίως όσον αφορά τα θέματα στρατηγικής. Ακόμη εκτίμησε, πως ούτε η Αίγυπτος, ούτε η Γαλλία δε θέλουν να δουν την κυριαρχία της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.