Pagenews.gr VIR. Παραγωγή pagenews.gr
Red Lips
Θα ζεις για πάντα

Τα βήματα της χαϊδεύουν τα βότσαλα της παραλία της  Σκάνδεια των Κυθήρων, οδεύοντας προς το ιερό της θεάς Αφροδίτης και κάποια βότσαλα παίρνουν το σχήμα καρδιάς. Ξοπίσω της, ο Πάρις, μαγεμένος από την απαράμιλλη ομορφιά της, βλέποντας τον καλό οιωνό που τους έστειλε η θεά, την ακολουθεί μαγεμένος μέχρι το ιερό. Εκεί, κάνουν σπονδές προς τιμή της. Επιστρέφοντας  προς την παραλία, η Ελένη ζήλεψε την ομορφιά της θεάς Αφροδίτης και απαίτησε από τον Πάρι να της πει ότι αυτή είναι η πιο όμορφη γυναίκα στην πλάση. Εκείνος κοντοστάθηκε στο μονοπάτι και της έδειξε ένα μικρό θάμνο με χρυσαφιά μπουμπουκάκια και της είπε:

  • Βλέπεις αυτό το λουλούδι; Τα μαλλιά σου έχουν το χρυσαφί τους χρώμα, το σώμα σου μοιάζει με το αλαβάστρινο μίσχο του, το άρωμά σου θα χαρίζει την ζωντάνια και την κάθαρση που χαρίζει το άρωμα του και το δέρμα σου είναι απαλό σαν τα πέταλά του. Η ομορφιά σου θα είναι αιώνια όπως η δική του.

Αυτό το λουλούδι, γνωστό ως sempre vivere (ζει για πάντα) είναι ο ελληνικός ελίχρυσος. Στα Κύθηρα ακόμα φτιάχνουν διακοσμητικά στεφάνια(τιμώντας ίσως ακόμα την θεά Αφροδίτη) όμως οι ιδιότητες του φυτού είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Εξαιρετικό για την ανάπλαση τραυμάτων, ανάπλαση της επιδερμίδας και ιδιαίτερα για την περιοχή των ματιών ( πόδι της χήνας), βελτίωση του κυκλοφορικού, μείωση της χοληστερόλης, βλεννολυτικό. Στην ενεργειακή αρωματοθεραπεία  το κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις για τον καθαρισμό των τσάκρας.

Σε κάποιες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας, τον συναντάμε ως «προβάτσες» και μ’ αυτόν φτιάχνονται πίττες και σαλάτες από τα φύλλα του και αρωματίζουν χοιρινό και μπακαλιάρο.

Στην Ελλάδα έχει πολλά ονόματα: Αμάραντος, Μάης, Αιώνιο λουλούδι, Καλομοιθιά και Κάρυ.

Χρησιμοποίησε το αντί του κάρυ στην μαγειρική. Είναι μοναδικό.

Κι εάν ταξιδέψεις στις Κυκλάδες ψάξε να το βρεις .