Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος
Στρατηγικός Αναλυτής, Ειδικός Επιστήμονας Άμυνας και Ασφάλειας

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος στο pagenews.gr: Βυθίζονται τα σχέδια της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος στο pagenews.gr: Ο Ειδικός Επιστήμονας Άμυνας και Ασφάλειας μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τις κινήσεις της Τουρκίας όσον αφορά το Κυπριακό, εκτιμώντας όμως πως δεν είναι όλα ρόδινα για τον Ερντογάν.

Ο Στρατηγικός Αναλυτής και Ειδικός Επιστήμονας Άμυνας και Ασφάλειας Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με το Λάμπρο Καλαρρύτη για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τις κινήσεις της Τουρκίας όσον αφορά το Κυπριακό, εκτιμώντας όμως πως δεν είναι όλα ρόδινα για τον Ερντογάν.

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος στο pagenews.gr: Χάνει ερείσματα ο Ερντογάν

Ο Ειδικός Επιστήμονας Άμυνας και Ασφάλειας ξεκίνησε λέγοντας πως ο Ερντογάν έχει χάσει δύο πολύ σημαντικά ερείσματα. Το πρώτο ήταν η απώλεια του Μόρσι, το γεγονός ότι η μουσουλμανική αδελφότητα έμεινε ακέφαλη και στη συνέχεια η ανατροπή του με τον Σίσι. Το δεύτερο, η ανατροπή του Μπασίρ στο Σουδάν που αποτέλεσε σοβαρό πλήγμα για την τουρκική εξωτερική πολιτική και το τρίτο είναι η Τυνησία. Αυτό θα μπορούσε όπως είπε να έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις τόσο στη Λιβύη αλλά και στην Αλγερία.

Εκτίμησε πως ο ηγετικός ρόλος που η Τουρκία θέλει να έχει, είναι να είναι ένας «αυτόνομος πόλος». Το πρόβλημα της Τουρκίας, είπε πως είναι ο χρόνος και η μεγάλη αδυναμία του «υβριδικού δόγματος», που ακολουθεί. Η Τουρκία έχει δημιουργήσει μια συσπείρωση δυνάμεων εναντίον της. Όπως είπε, ο Ερντογάν έχει ακόμα τα ερείσματα για να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, όμως δεν είναι ο μόνος που κινείται.

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος στο pagenews.gr

Ο καθηγητής μίλησε για το μύθο της «αήττητης» Τουρκίας, κάτι που έχει καταρριφθεί, δημιουργώντας την ανάγκη να «φέρνει» νίκες. Για τον κ. Λαμπρόπουλο, τέτοια τετελεσμένα οδηγούν τον Ερντογάν στη συμπεριφορά που επέδειξε με Ελλάδα και Κύπρο, ώστε να μπορεί να δείχνει πως η Τουρκία είναι μία χώρα που μπορεί να επηρρεάσει τις εξελίξεις.

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος στο pagenews.gr: Τι λέει για την Κύπρο

Όσον αφορά την Κύπρο δήλωσε πως δεν πρέπει να επικρατήσει μία λογική ότι «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται», καθώς ένα τέτοιο αφήγημα δύο διαφορετικών οντοτήτων, έχει προωθηθεί από συγκεκριμένους κύκλους που θέλουν να διαφοροποιήσουν Ελλάδα και Κύπρο, είπε και πρόσθεσε πως θα πρέπει το Κυπριακό να συζητηθεί ως θέμα εισβολής και κατοχής.

Όσον αφορά το εσωτερικό της Τουρκίας και την πολιτική κατάσταση που επικρατεί, δήλωσε πεπεισμένος πως ο Ερντογάν δεν θα παραδώσει την εξουσία εύκολα, ενώ τόνισε πως δεν είναι απίθανο να δούμε κάποια στιγμή μια εμφύλια σύρραξη στην Τουρκία.