Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Σάββας Καλεντερίδης
Στρατηγικός Αναλυτής
Βασίλης Πολίτης
Υποναύαρχος ε.α.

Σ. Καλεντερίδης-Β. Πολίτης στο pagenews.gr: Η Τουρκία μεθοδεύει αρπαγή όλης της Κύπρου – Το σχέδιο

Σ. Καλεντερίδης-Β. Πολίτης στο pagenews.gr: Ο Στρατηγικός Αναλυτής και ο Υποναύαρχος ε.α. δήλωσαν πως πως υπάρχει μεθοδευμένο σχέδιο της Τουρκίας για αρπαγή όλης της Κύπρου μέσω πληθυσμιακού και οικονομικού εποικισμού.

Ο Υποναύαρχος ε.α. Βασίλης Πολίτης και ο Στρατηγικός Αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης μίλησαν στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με το Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το Κυπριακό, τονίζοντας πως υπάρχει μεθοδευμένο σχέδιο της Τουρκίας για αρπαγή όλης της Κύπρου μέσω πληθυσμιακού και οικονομικού εποικισμού.

Σ. Καλεντερίδης-Β. Πολίτης στο pagenews.gr: Το σχέδιο του Ερντογάν για την Κύπρο

«Εαν δούμε τις κινήσεις που κάνει η Τουρκία, βλέπουμε πως αυτές δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα, με την σταθεροποίηση της κατάστασης να αποτελεί το αισιόδοξο σενάριο. Ακόμα και τα φιλικά προς τον Ερντογάν μέσα δείχνουν ότι δεν θα πάρει 50+1%», τόνισε ο κ. Καλεντερίδης. Παράλληλα, όπως είπε ο Ερντογάν κάνει επίθεση «φιλίας» προς του Κούρδους, ενώ την ίδια ώρα προσπαθεί να «χτυπήσει» τους εκπροσώπους τους.

Για την Κύπρο εκτίμησε πως ο τελικός στόχος του Ερντογάν, είναι η Τουρκία να ελέγχει και το ελεύθερο κομμάτι της Κύπρου μέσω δημογραφικής αλλοίωσης μουσουλμάνων, με εθνική καταγωγή από φιλικά κράτη της Τουρκίας. Τόνισε ακόμη πως δεν πρέπει να περιμένουμε επιχειρησιακή κλιμάκωση. Παράλληλα, τόνισε πως ο Ερντογάν έδειξε και την αντίθεσή του στο ΟΗΕ.

Σ. Καλεντερίδης-Β. Πολίτης στο pagenews.gr

Και οικονομική διείσδυση

Ο κ. Πολίτης με τη σειρά του συμφώνησε με τα λεγόμενα του κ. Καλεντερίδη και πρόσθεσε πως πέρα από δημογραφική υπάρχει και επιχειρηματική διείσδυση με τη βοήθεια του Κατάρ. Πρόσθεσε δε πως πλέον τα κατεχόμενα δεν έχουν την ανάγκη της Κύπρου όσον αφορά το νερό και την ενέργεια. Παράλληλα εκτίμησε πως αν δεν πάρουμε γρήγορα τις φρεγάτες θα είμαστε σε χαμηλότερο βαθμό από την Τουρκία σε θέματα ναυτικής ισορροπίας.

Όσον αφορά τη θρησκευτική διείσδυση της Τουρκίας, τόνισε πως χρησιμοποιεί την πίστη ως όπλο και τα τζαμιά δεν είναι χώροι θρησκευτικής λατρείας αλλά χωρίς αύξησης πολιτικής επιρροής κάτι που αποτελεί πάγια τακτική της Τουρκίας.

Πάνω σε αυτό ο κ. Καλεντερίδης πρόσθεσε πως στα τζαμιά που λειτουργούν παράνομα και ημι-παράνομα, υπάρχουν πληροφορίες που λένε πως η Τουρκία έχει ορίσει «τοποτηρητές» σε αυτά, ασκώντας ήπια προς το παρόν επιρροή.