Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Iωάννης Μάζης
Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ιωάννης Μάζης στο pagenews.gr: Όλοι εξοπλίζονται και ετοιμάζονται. Γαλλία – Βρετανία βλέπουν πόλεμο

Ιωάννης Μάζης στο pagenews.gr: Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αναφέρθηκε στις εξελίξεις με την κατάληψη της εξουσίας του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, στις ΗΠΑ, αλλά και το ρόλο της Τουρκίας.

Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Μάζης, μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με το Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου αναφέρθηκε στις εξελίξεις με την κατάληψη της εξουσίας του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, στις ΗΠΑ, αλλά και το ρόλο της Τουρκίας.

Ιωάννης Μάζης στο pagenews.gr: Κενό ισχύος στο ανατολικό ημοσφαίριο

Μιλώντας για την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν τόνισε πως δημιουργήθηκε ένα κενό ισχύος στο ανατολικό ημοσφαίριο, με Ρωσία και Κίνα να διεκδικούν το δικό τους μερίδιο. Υπάρχει μια ανακατανομή της ισχύος η οποία επηρεάζεται επίσης και από την τήξη των πάγων, που δημιουργεί νέες δυνατότητες για τη Ρωσία. Σε μια τέτοια νέα πραγματικότητα είπε πως ένας από τους διαδρόμους που θα αποκτήσουν βαρύνουσα σημασία, είναι το Αιγαίο πέλαγος.

Ο καθηγητής δήλωσε πως η Αμερική κάποια στιγμή «θα χάσει» την Τουρκία, αλλά όσο πιο αργά γίνει αυτό, τόσο περισσότερο θα μπορέσει η Τουρκία να εκμεταλλευτεί τα όσα της προσφέρει. «Οι μοναδικοί πραγματικοί της σύμμαχοι είναι η ελλάδα και η Κύπρος», είπε ακόμη ο καθηγητής.

Εκτίμησε ακόμη, πως το ίδιο λάθος πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, ενώ αποτελεί πλέον πρόθεσή της ο διχοτομισμός του, ώστε να υπάρξει ένα σουνιτικό-σαλαφιστικό Αφγανιστάν κόντρα στο Ιράν και στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Iωάννης Μάζης στο pagenews.gr

Ιωάννης Μάζης στο pagenews.gr: Πως σχολίασε τη θέση της Ελλάδας – Ο ρόλος της Τουρκίας

Όσον αφορά τη θέση της Ελλάδας στα τεκταινόμενα του Αφγανιστάν, θεώρησε «παρήγορα» τα όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Νταβίντ Σασόλι, όπου είπε πως δεν θα ξαναγυρίσουμε στο 2015, όμως είπε πως θα πρέπει να υπάρξουν και πράξεις. Πρόσθεσε δε, πως σύμφωνα με δικές του πληροφορίες μετανάσες φτάνουν στη χώρα μέσω των συνόρων της Βουλγαρίας. Μεταβαίνουν μάλιστα στη γειτονική χώρα μέσω πτήσεων από την Τουρκία.

Για τη γειτονική χώρα εκτίμησε πως θα προσπαθήσει να εκαμτελλετεί την κατάσταση στο Αφγανιστάν ζητώντας ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ. Ακόμη οι εν λόγω εξελίξεις επηρεάζουν και την Αίγυπτο, καθώς όπως είπε η οποιαδήποτε ενδυνάμωση των Αδελφών Μουσουλμάνων, θα υπονόμευε την εξουσία του Σίσι.

Για τον καθηγητή τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος θα πρέπει να εντείνουν τη συνεργασία τους με τη Γαλλία. Παράλληλα, ο κ. Μάζης ήταν κάθετος στο γεγονός πως οτιδήποτε κερδίσει εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου από την Τουρκία, θα μεταφερθεί στο Ευρασιατικό Πεδίο, καθώς αυτή είναι η πορεία την οποία ακολουθεί η Τουρκία.

Βρετανία – Γαλλία αυξάνουν τους εξοπλισμούς τους

Ακόμη ο καθηγητής δήλωσε πως η Ρωσία έχει κάθε λόγο να φοβάται την Κίνα οικονομικά, όμως την ίδια ώρα η Δύση υψώνει τοίχος απέναντί της. Όσον αφορά τη Γαλλία και τη Βρετανία τόνισε πως αυξάνουν τα έξοδά τους για ασφαλιστικές δαπάνες (κατά 25 δισεκατομμύρια λίρες οι Βρετανοί και κατά 22,5 δισεκατομμύρια ευρώ), βλέποντας στο μέλλον μια ενδεχόμενη μεγάλη σύγκρουση.