Pagenews.gr VIR. Παραγωγή pagenews.gr
Red Lips
Την είδες πάλι

Την είδες πάλι, εκεί στεκόταν. Περπατώντας πλάι στην αμμουδιά στη βουβή μελαγχολία του φθινοπώρου, σου θύμισε εκείνο το πρωινό του Μάη που το κύμα ξάφνιασε τα πόδια σου με τη δροσιά του κι έτρεξες και τα έχωσες στη ζεστή από τον ανοιξιάτικο ήλιο, άμμο. Εκείνη στεκόταν, αιωρούμενη σ’ ένα ψιλό βράχο στο τέρμα της παραλίας, προτάσσοντας τις ρόγες της, ίδιες μ’ αυτές της έφηβης παρθένας σε ίστρο. Το λικνίζον φόρεμα της φυλλωσιάς της, χόρευε ανέμελα με τον αεράκι. Έμεινες να την κοιτάς, ήθελες να πας κοντά της αλλά δεν υπήρχε μονοπάτι. Χωρίς οδηγό, αναρριχήθηκες τα βράχια και πατώντας άτσαλα θάμνους και βρύα σαν καθαρόαιμο κρι κρι, βρέθηκες να την κοιτάς αφ’ υψηλού, υποτάσσοντας την να σου παραδοθεί.

Τι κι αν υπάρχουν 250 είδη στα πέρατα του κόσμου σκορπισμένα, αυτή ήταν η δικιά σου, με δέρμα χλωρό μέχρι να φανεί η Πούλια έπρεπε να πιάσεις τις ρόγες της και να τις κόψεις με ευγνωμοσύνη.

Έτσι κι έγινε. Την επόμενη μέρα πριν χαθεί η Πούλια , γλίστρησες από το κρεβάτι σου και πήγες και τη βρήκες. Μες στο ημίφως άπλωσες το χέρι σου να πιάσεις την πρώτη ρόγα όμως τ’ αγκάθια της σε τρύπησαν. Με ελιγμούς χαλαρούς και χάδια μπόρεσες να μαζέψεις ένα ολόκληρο βαζάκι μέχρι που σε τύφλωσαν οι πρωινές ακτίνες του ήλιου και τινάχτηκες, βλέποντας την κοιμισμένη οχιά που τόση ώρα κρυβόταν στη ρίζα της, σαν φύλακας στο ιερό της. Έφυγες τρέχοντας κρατώντας το παρθενικό της άρωμα και τη πρωινή δροσιά της κλεισμένα στο βαζάκι.

Έφτασε φθινόπωρο και λιγόστεψαν τα οπώρα. Οι καρποί της πια έγιναν λουλούδια. Το μόνο που θυμίζει το καλοκαίρι, είναι εκείνο το βαζάκι που περιμένει να το ανοίξεις.

  • Να το ανοίξω;

Ακανθώδες φυτό, η κάππαρη φυτρώνει άναρχα όπου βρει. Τη συναντάμε σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου μέχρι και την μακρινή Αυστραλία. Οι Έλληνες την αγαπούν πολύ από την αρχαιότητα την έτρωγαν με μέλι, με λαδόξιδο ενώ οι Ρωμαίοι τη χρησιμοποιούσαν κυρίως ως μπαχαρικό. Όλοι όμως γνώριζαν και τις ευεργετικές της ιδιότητες μερικές εκ των οποίων είναι η θεραπεία της σπλήνας, του ήπατος, των ρευματικών και την αύξηση του σπέρματος και της στύσης(ένα από τα πιο διάσημα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία έχει σαν δραστική ουσία μια ουσία που βρίσκεται στην κάππαρη).

Πάντως εγώ άνοιξα το βαζάκι και έφτιαξα μια γρήγορη κρύα σαλάτα.

Υλικά

  • Κάππαρη και καππαρόφυλλα
  • Λιαστή ντομάτα
  • Ελαιόλαδο
  • Κοφτό μακαρονάκι (από χθές)
  • Διαδικασία

Σ’ ένα τηγάνι σοτάρεις κάππαρη καππαρόφυλλα και λιαστή ντομάτα, προσθέτεις το κοφτό μακαρονάκι για 1 λεπτό. Έτοιμο κι υπέροχο.