Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Αλέξανδρος Δρίβας
Στρατηγικός Αναλυτής, Διεθνολόγος

Αλέξανδρος Δρίβας στο pagenews.gr: Έχουμε «παράθυρο» έξι μηνών για επέκταση των χωρικών υδάτων

Αλέξανδρος Δρίβας στο pagenews.gr: Ο στρατηγικός αναλυτής και διεθνολόγος αναφέρθηκε στις αμυντικές συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, μίλησε για το πως εξελίσσονται οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ενώ ακόμη εκτίμησε πως ανοίγονται νέες ευκαιρίες για τη χώρα μας.

Ο στρατηγικός αναλυτής και διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δρίβας, μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου αναφέρθηκε στις αμυντικές συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, μίλησε για το πως εξελίσσονται οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ενώ ακόμη εκτίμησε πως ανοίγονται νέες ευκαιρίες για τη χώρα μας.

Αλέξανδρος Δρίβας στο pagenews.gr: Η συμφωνία με τις ΗΠΑ

«Εντάσσεται στο μακροπρόθεσμο γεωστρατηγικό σχεδιασμό της χώρας μας. Σίγουρα μπορεί να αξιολογηθεί θετικά καθώς οι ΗΠΑ αποχωρούν από πάρα πολλά σημεία της περιοχής και είμαστε από τις λίγες χώρες όπου ενισχύουν τους δεσμούς τους. Παράλληλα, στα άμεσα οφέλη περιλαμβάνεται και το επίσημο αίτημα για τα F-35», ανέφερε σχολιάζοντας την αμυντική συμφωνία που υπογράψαμε με τις ΗΠΑ.

Αλέξανδρος Δρίβας στο pagenews.gr

Αντιπαραβάλλοντας τις δύο συμφωνίες (σ.σ. με ΗΠΑ και Γαλλία), είπε πως οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι η διεθνής δύναμη, η μεγάλη εικόνα. Με τη Γαλλία, είναι θετικό πως η χώρα που θα αναλάβει τα ηνία της Μεσογείου δεσμεύεται για την ακεραιότητα της χώρας μας. Η ελληνογαλλική συμφωνία έρχεται ως καταλύτης για τα εθνικά μας συμφέροντα, εκτίμησε ο κος Δρίβας και πως πρόκειται για μια απερίφραστη στήριξη προς τη χώρα μας. «Πλέον η Ελλάδα έχει μια χώρα δίπλα της, που έχει ζωτικά συμφέροντα να υπερασπιστεί», πρόσθεσε.

Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Όπως αναφέρει ο κος Δρίβας οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν φτάσει ένα ιστορικό χαμηλό και επιδεινώνονται συνεχώς. Ο τραπεζικός κλάδος της Τουρκίας μάλιστα κινδυνεύει να αποκλειστεί από την Αμερική με τεράστιες συνέπειες προς την τουρκική οικονομία (θα υπάρξει πρόστιμο που θα ξεπεράσει τα 20 δισεκατομμύρια). Οι Αμερικανοί τηρούν μια στάση αναμονής περιμένοντας την επόμενη μέρα στην Τουρκία, εκτίμησε.

Αλέξανδρος Δρίβας στο pagenews.gr: Ευκαιρίες για την Ελλάδα

Ο διεθνολόγος εκτίμησε πως για την Ελλάδα ανοίγεται ένα παράθυρο ευκαιρίας λόγω των προκλήσεων της Τουρκίας που έχουν κορυφωθεί. Την ίδια στιγμή το γεγονός ότι η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κάτι που θα αποτελούσε μια μεγάλη ευκαιρία, ώστε η χώρα μας να προβεί στην επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια.

Για πολλά χρόνια είχαμε ένα φοβικό σύνδρομο στην εξωτερική μας πολιτική, το οποίο όμως τώρα φαίνεται πως αφήνουμε πίσω, με απτό παράδειγμα την ελληνογαλλική συμφωνία, πρόσθεσε. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος που έχουν προβλήματα με την Τουρκία και δεν είμαστε πλέον οι μόνες χώρες που εκφράζουν τα προβλήματά τους απέναντι στην Τουρκία.  Θεώρησε πολύ σωστή την κίνηση της Ελλάδας να περιφερειοποιήσει τα προβλήματά της με την Τουρκία.

Μάλιστα ο κος Δρίβας, εκτίμησε πως τώρα η Ελλάδα θα μπορούσε να γυρίσει και να πει στην Τουρκία πως θα πρέπει να ξεχάσει όλα αυτά που ήξερε και να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο, καθώς η ψαλίδα «γέρνει» υπέρ μας.