Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Γιώργος Αδαλής
Οικονομολόγος, Αναλυτής

Γιώργος Αδαλής στο pagenews.gr: Ξεκίνησε πρωτοφανής πλανητική κρίση που θα εξελιχθεί σε επισιτιστική

Γιώργος Αδαλής στο pagenews.gr: Ο οικονομολόγος και αναλυτής Γιώργος Αδαλής, μίλησε για την επόμενη μέρα της ενεργειακής κρίσης, τον επερχόμενο βαρύ χειμώνα, αλλά και το πως θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα ώστε να την αντιμετωπίσει.

Ο οικονομολόγος και αναλυτής Γιώργος Αδαλής, μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου αναφέρθηκε την επόμενη μέρα της ενεργειακής κρίσης, τον επερχόμενο βαρύ χειμώνα, αλλά και το πως θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα ώστε να αντιμετωπίσει την εν λόγω κρίση. Παράλληλα, επέρριψε σοβαρές ευθύνες στη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τη μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια.

Γιώργος Αδαλής στο pagenews.gr: Σε χαμηλό επίπεδο τα ενεργειακά αποθέματα

Ο οικονομολόγος τόνισε πως όλα θα κριθούν από το πόσο βαρύς θα είναι ο χειμώνας. Είχαμε μία κρίση οικονομική με τα lockdown, η οποία μετατράπηκε σε ενεργειακή, ενώ παράλληλα υπάρχει το σπάσιμο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τόνισε ακόμη υπάρχει και πρόβλημα και στον αγροτικό τομέα με έλλειψη προϊόντων.

Γιώργος Αδαλής στο pagenews.gr

Όπως εκτίμησε ο κος Αδαλής, τα ενεργειακά αποθέματα είναι σε πολύ χαμηλά. Είναι μειωμένα πάνω από 30% σε σχέση με το 2019, διότι υπάρχει μια μεγάλη δυστοκία για νέες εξερευνητικές καμπάνιες, Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε αποθέματα που έχουμε ανακαλύψει εδώ και δεκαετίες.

Φέτος έχει αυξηθεί η ζήτηση έχει αυξηθεί τόσο για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όμως δεν έχουν γίνει τα αντίστοιχα βήματα, όσον αφορά την προσφορά και των δύο, ώστε να υπάρξει μια ισορροπία με της τιμές.

Γιώργος Αδαλής στο pagenews.gr: Οι προβλέψεις για τον βαρύ χειμώνα και η «πράσινη» ανάπτυξη

Μάλιστα μία πρόβλεψη από επιστήμονα για λογαριασμό του accuweather, τόνισε πως στην Ευρώπη, μετά τις Αλκυονίδες ημέρες θα έρθει ένα τεράστιο κύμα παγετού, που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Όσον αφορά την Ελλάδα, προβλέπει δύο τέτοια καιρικά συστήματα. Το πρώτο δε θα είναι τόσο ισχυρό όσο το δεύτερο (που υπολογίζεται στα μέσα Φλεβάρη), όμως σημειώνεται ότι το κύμα αυτό, θα είναι είναι πιο αδύναμο αυτό που θα χτυπήσει Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων έχουν τεθεί στη χώρα μας σε ετοιμότητα τα λιγνιτικά αποθέματα. Επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πολιτική σχετικά με τις επενδύσεις περί ενέργειας, που έχουν δώσει μεγάλο βάρος στην πράσινη ενέργεια, τονίζοντας πως θα πρέπει να υπάρχει ένα ξεχωριστό ενεργειακό μείγμα για κάθε χώρα και όχι να υπάρχει μια πολιτική για όλες.

Ο κος Αδαλής τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός πυρηνικού εργοστασίου στη Βόρεια Ελλάδα, όπου δεν έχει γίνει σεισμός για περισσότερο από έναν αιώνα, την παροχή φθηνού ρεύματος σε επιχειρήσεις για να γίνει ένα άλμα στην οικονομία, ενώ χαρακτήρισε «εγκληματικό» λάθος ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει περισσότερες έρευνες για τα κοιτάσματα υδρογονάνθρακα.