Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Δημήτρης Σταθακόπουλος
Νομικός, Οθωμανολόγος

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr: Ποιοι θα αναλάβουν στην Τουρκία μετά τον Ερντογάν

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr: Ο γνωστός νομικός και οθωμανολόγος μίλησε για την μετά-Ερντογάν εποχή στην Τουρκία, τους πιθανούς διαδόχους, αλλά και το πως θα επηρεάσουν οι εξελίξεις την Ελλάδα.

Ο νομικός και οθωμανολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με το Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου μίλησε για το αν θα έχουμε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, τον πιθανό διάδοχο του Ερντογάν, αλλά και το πως θα επηρεαστεί η χώρας μας από αυτές τις εξελίξεις.

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr: Ο μύθος της «απρόβλεπτης» Τουρκίας

Ο κος Σταθακόπουλος τόνισε πως η Τουρκία και ο Ερντογάν είναι προβλέψιμοι και πως πλέον έχει εκλείψει στο μεγαλύτερο βαθμό από το δημόσιο διάλογο η «απρόβλεπτη» Τουρκία και ο «απρόβλεπτος» Ερντογάν, προσθέτοντας πως μπορούμε να πιθανολογήσουμε για το τι θα συμβεί. Όπως είπε στα χρόνια διακυβέρνησης του Ερντογάν στη γειτονική χώρα, δεν είχαμε ένα επεισόδιο της τάξης των Ιμίων, ενώ καθόλη αυτή την πορεία, ο Ερντογάν, εκεί που τον «έπαιρνε» (όπως Συρία, Αζερμπαϊτζάν, Λιβύη) ενεπλάκη, ενώ λειτούργησε και ως Δούρειος Ίππος της Ρωσίας και της Ανατολής κατά της Δύσης και αντίστροφα, ζητώντας πάντοτε οφέλη.

Ο νομικός και οθωμανολόγος, τόνισε πως πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι το «θερμό επεισόδιο», για να μιλήσουμε για τις πράξεις του Ερντογάν. Όπως δήλωσε, αν θεωρούμε θερμό επεισόδιο τις αερομαχίες και τα λεκτικά του Ερντογάν, τότε είναι κάτι που έχουμε καθημερινά. Αν θεωρούμε θερμό επεισόδιο τα γεγονότα στον Έβρο και το περιστατικό με την «επακούμβηση» των φρεγατών το περσινό καλοκαίρι, τότε ίσως θα δούμε κάτι τέτοιο. Αν όμως θεωρούμε θερμό επεισόδιο, τα συμβάντα στα Ίμια, εκτίμησε πως δεν θα δούμε κάτι τέτοιο.

Ο κος Σταθακόπουλος εκτίμησε πως η Ελλάδα στρατιωτικά είναι σε πολύ καλό σημείο και μέσα στα δύο επόμενα χρόνια θα είναι σε ακόμη καλύτερο, τονίζοντας πως η διαφορά της αναλογίας πληθυσμού ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία είναι αμελητέα, καθώς το πεδίο του Αιγαίου και του Έβρου, ευνοεί την Ελλάδα.

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr: Η επόμενη μέρα της Τουρκίας και το πρόσωπο «κλειδί»

Ο Ερντογάν είναι θιασώτης της οθωμανικής λογικής της πολιορκίας σε αντίθεση με τους κεμαλιστές που επιλέγουν πιο «θερμές» κινήσεις. Διεξάγει δηλαδή έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδας. Για τους κεμαλιστές δε, εκτίμησε πως τυγχάνουν μεγαλύτερης στήριξης έχοντας έναν πιο δυτικό «φερετζέ».

Για την επόμενη μέρα της Τουρκίας τόνισε πως δεν υπάρχει μια προσωπικότητα σαν τον Ερντογάν για να πάρει τα ηνία της γειτονικής χώρας, μετά το τέλος της εποχής του. Παράλληλα, δήλωσε πως ένα γερμανικό think tank (τα άρθρα είναι από συντάκτες τουρκικής καταγωγής), ποντάρει για την επόμενη μέρα πως ο Αλί Μπαμπατζάν θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο για αυτούς που δυσαρέστησε ο Ερντογάν.

Για τον Αλί Μπαμπατζάν είπε πως θεωρείται επιτυχημένος ως υπουργός, είναι αρεστός από την ελίτ που δυσαρέστησε ο Ερντογάν, είναι ανεκτός από ένα μέρος των κεμαλιστών που θα μπορούσαν να το δουν με καλό μάτι αν έχει τη στήριξη της Γερμανίας και θεωρεί πως είναι υπερτιμημένα τα χαρτιά του Γιαβάζ και του Ιμάμογλου ίσως τελικά δεν παίξουν το ρόλο που πολλοί νομίζουν πως θα παίξουν.

Ο επόμενος ηγέτης της Τουρκίας θα προσπαθήσει να ξαναχτίσει γέφυρες με τη Δύση. Αν ο επόμενος ηγέτης της Τουρκίας καταφέρει να κερδίσει της εύνοιας της Δύσης, αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον της χώρας μας, η οποία από πρωταγωνίστρια στην περιοχή που τείνει να γίνει, θα μετατραπεί σε δευτεραγωνίστρια.

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr: Τα τουρκόφωνα κράτη της Ασίας και ο παράγοντας Γκιουλέν

Όσον αφορά τα τουρκόφωνα κράτη της Ασίας, εκτίμησε πως υπάρχουν πολλές διαφορετικές τάσεις. Κάποιοι σε αυτές τις χώρες αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία προσπαθεί προσπαθεί να τους ποδηγετήσει. Υπάρχουν όμως και άλλοι που έχουν οικονομικά συμφέροντα (και υπόγεια) και εκεί βλέπουμε αυτούς τους δεσμούς που προσπαθεί να κρατήσει ζωντανούς ο Ερντογάν. Παράλληλα σπουδάζει με υποτροφία παιδιά από αυτές τις χώρες, καθώς και τις βαλκανικές, ώστε όταν και αν βρεθούν σε θέσεις εξουσίας να είναι φίλα προσκείμενοι στην Τουρκία.

Όσον αφορά το ρόλο του Γκιουλέν, δήλωσε πως αποτελεί το ηθικό και οικονομικό στήριγμα των αντιπολιτευόμενων και πως θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο, αν όχι ο ίδιος λόγω της ηλικίας του, μέσω των μαθητών του.