Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Στέφανος Καραβίδας
Επισμηναγός (Ι) ε.α., Εκπαιδευτής πτήσεων στα ΗΑΕ

Στέφανος Καραβίδας στο pagenews.gr: Η Πολεμική Αεροπορία θα γίνει η 2η ισχυρότερη στην Ευρώπη

Στέφανος Καραβίδας στο pagenews.gr: Ο Στέφανος Καραβίδας Επισμηναγός (Ι) ε.α., Εκπαιδευτής πτήσεων στα ΗΑΕ μίλησε για την Πολεμική Αεροπορία και ότι θα γίνει η 2η ισχυρότερη στην Ευρώπη.

Ο Στέφανος Καραβίδας Επισμηναγός (Ι) ε.α. ,Εκπαιδευτής πτήσεων στα ΗΑΕ, μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου αναφέρθηκε στην Πολεμική Αεροπορία και ότι θα γίνει η 2η ισχυρότερη στην Ευρώπη.

Στέφανος Καραβίδας στο pagenews.gr: Τι σημαίνει η επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου των ΗΑΕ στην Τουρκία

Σχετικά με την επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου των ΗΑΕ στην Τουρκία ο κ. Καραβίδας απάντησε “Θεωρώ ότι γενικά βιαστήκαμε στην Ελλάδα για μια ακόμη φορά να κρίνουμε τη συμφωνία κάτω από το πρίσμα του ετεροπροσδιορισμού που μας διακρίνει αλλά και το φοβικών συνδρόμων. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους για παράδειγμα είχαμε την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ που συμπαρέσυρε και την εξομάλυνση των σχέσεων Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με το Κατάρ. Εκεί λοιπόν κατευθείαν τις πρώτες ώρες υπήρξε μια φοβία ότι δεδομένης της ειδικής σχέσης Τουρκίας και Κατάρ είναι κάτι κακό για εμάς. Αποδεικνύει όμως ο χρόνος ότι αυτό το δίπολο Τουρκίας και Κατάρ ήδη έχει κάποια προβλήματα στη σχέση του και αυτό το λέω σαν εισαγωγή για να δείξουμε ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε να βγάζουμε συμπεράσματα και να σκεφτόμαστε με ένα τρόπο αμυντικό και ηττοπαθή…”.

Τα μέτωπα των ΗΑΕ με την Τουρκία παραμένουν ενεργά παρά την ενδεχόμενη οικονομική προσέγγιση

Αναφορικά με αυτό το ζήτημα ο κ. Καραβίδας απάντησε: “Προσφάτως μάλιστα ήρθε ο βασιλιάς της Ιορδανίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και επισκέφθηκε επίσης τη Μόσχα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αναφορικά με τη Συριακή κρίση υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία και επίσης άνοιξαν και τα σύνορα, μια συνοριακή γραμμή μεταξύ Ιορδανίας και Συρίας. Γιατί το λέω αυτό για να δείξω ότι ενώ υπάρχει αυτή η οικονομική προσέγγιση ταυτόχρονα σε πολιτικοστρατιωτικό επίπεδο όλα τα μέτρα αντιπαράθεσης είναι ενεργά και συνεχίζουν να εξελίσσονται. Ένα τελευταίο, γνωρίζουμε για την προσπάθεια της Τουρκίας να πάρει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ απέτυχε εκεί πέρα, υπάρχει το Κατάρ ακόμα αλλά τελευταία έχουμε διαβάσει στα δημοσιεύματα ότι τα ΗΑΕ αυτή τη στιγμή ασκούν πιέσεις και είναι σε επαφή με τους Ταλιμπάν για να αναλάβουν αυτά τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ…”.

Στέφανος Καραβίδας στο pagenews.gr: Δεν πρέπει να ετεροπροσδιοριζόμαστε ούτε να αντιμετωπίζουμε φοβικά τις εξελίξεις – Τα ΗΑΕ δεν θα ρισκάρουν τις σχέσεις τους με άλλους για την Τουρκία

“Το Σεπτέμβριο είχε επισκεφθεί τη Γαλλία ο Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ οι Εμιρατιανοί έχουν καλές σχέσεις με τη Γαλλία, η Γαλλία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Τουρκία γιατί λοιπόν να προσεγγίσουν την Τουρκία δεν θα σκεφτόντουσαν ότι θα ενοχληθεί η Γαλλία. Στο ίδιο πλαίσιο μπορούμε να δούμε ότι οι σχέσεις ΗΑΕ και Αιγύπτου θα είχαν πρόβλημα με δεδομένη την έχθρα του κοσμικού καθεστώτος Σίσι με αυτού του πολιτικού Ισλάμ που εκφράζει ο πρόεδρος Ερντογάν. Επίσης θα μπορούσαμε να πούμε για το Κατάρ, η Τουρκία είναι δίπλα με το Κατάρ είναι πολλά τα οποία θα μπορούσαν να ειπωθούν αλλά δεν πρέπει να είμαστε βιαστικοί..” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καραβίδας.

Τι σημαίνει η απόκτηση κοινών όπλων από την Ελλάδα και άλλα κράτη-συμμάχους στην περιοχή

“Δημιουργείται ένας επιχειρησιακός και τακτικός τόπος άρα είναι ελκυστικά τα ελληνικά αεροδρόμια εφόσον μπορούν να εξυπηρετήσουν τα Rafale και για τις δυνάμεις της Αιγύπτου και της Γαλλίας, της Ινδίας ελπίζουμε αύριο αλλά και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Για παράδειγμα αυτές τις μέρες είχαμε την άσκηση Μέδουσα και η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ έχουν F-16 και ειδικά με τα Ημωμένα Αραβικά Εμιράτα θα διαθέτουμε F-16, Mirage 2000 και Rafale. Όλο αυτό φυσικά βοηθάει και δημιουργεί μια δυναμική…” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στέφανος Καραβίδας στο pagenews.gr:Η αναβάθμιση της Πολεμικής Αεροπορίας με την απόκτηση νέων μαχητικών και την αναβάθμιση των F-16

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πρέπει να διαθέτει και να παρουσιάζει μια δύναμη 250 αεροσκαφών τουλάχιστον 230 με 250 δεν πρέπει να πέσουμε παρακάτω και από εκεί πέρα είναι πάρα πολύ σημαντικό να διορθώσουμε τα σφάλαματα των προηγούμενων ετών σε σχέση με τις διαθεσιμότητες..”.

Παράλληλα, ο κ. Καραβίδας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό αεροσκαφών μας που μπορούν να εξαπολύσουν όπλα ακριβείας ενώ σημείωσε πως το 2030 η ελληνική Π.Α. θα είναι η δεύτερη ισχυρότερη στην Ευρώπη μετά τη γαλλική.