Pagenews.gr VIR. Παραγωγή pagenews.gr
Red Lips
Ταξίδι στον Πόντο

Ταξίδι μέσα από μια φωτεινή βροχή λέξεων και εικόνων είναι αυτή η συνέντευξη στις Θάλασσες του Πόντου. Ξέρεις υπάρχουν άνθρωποι που σε μαγεύουν με το πάθος και την αγάπη γι’ αυτό που κάνουν. Έτσι είναι και η σεφ η Σοφία Ουργαντζίδου.

Ταξίδι στον Πόντο

-Μίλησε μου για εσένα.

-Η επαγγελματική μου πορεία ξεκίνησε μέσα από την οικογενειακή μας επιχείρηση η όποια στηρίχτηκε στην ελληνική κουζίνα και τον πλούτο των πολυαρίθμων συνταγών της. Είμαι από τις γυναίκες που διψούν για μάθηση και διαρκής εξέλιξη, αγαπώ και στηρίζω την παράδοση, τα παραδοσιακά προϊόντα και τα εντάσσω στις συνταγές μου. Θεωρώ ότι η ελληνική γαστρονομία διαθέτει περισσό πλούτο ο οποίος είναι ακόμα ανεκμετάλλευτος. Προωθώ την ελληνική κουζίνα, είμαι λάτρης της ποντιακής διατροφής και ειδικεύομαι σε αυτήν για να γνωρίσει ο κόσμος την κουζίνα του πόντου και την διατροφή της μακροζωίας.

Ταξίδι στον Πόντο

-Ποιο είναι το μεγάλο σου όνειρο;

-Μεγάλο μου όνειρο και θα παλέψω για αυτό, είναι να δω να πραγματοποιείται η δημιουργία τμήματος μαγειρικής τέχνης σε πανεπιστημιακό επίπεδο και να καταγραφεί πλήρως η ελληνική κουζίνα ως γαστρονομική κληρονομιά.

Ταξίδι στον Πόντο

-Που θα ήθελες να ταξιδέψεις;

Αν μπορούσα να ταξιδέψω με μια χρονομηχανή στο παρελθόν, θα ήθελα να ζήσω έστω και για μια μέρα στον Πόντο. Για μένα ο Πόντος είναι η γη της επαγγελίας , οι άνθρωποι του ήταν οι πρωτοπόροι του fast food και της mice anplace. θα ήθελα να ανέβω στα παρχάρια* να δω το μέρος που στάθηκε ορόσημο στη διάδοση του βουτύρου και της παρασκευής του στον υπόλοιπο Ελληνισμό. Να αναπνεύσω τον βουνίσιο αέρα, να εκστασιαστώ απ’ τις *παρχαρομάνες καθώς *δουρβάνιζαν το βούτυρο το ξυγαλί, να ρίχνω κλεφτές ματιές στην παρασκευή των τυριών και των γιαουρτιών. Να σταθώ δίπλα στο πυρακτομένο *σάτς παρακολουθώντας τον κονσέρτο με τους μελωδικούς ήχους που βγάζουν οι *γιοχάδες καθώς ψήνονται. Να λερωθώ με αλεύρι παρασκευάζοντας ζυμαρικά και πίτες. Θα θελα να βρέξω τα πόδια μου με την αλμύρα της Μαύρης Θάλασσας και να με χτυπούν τα άφθονα ψάρια μέσα απ τα δίχτυα. Να ‘μουν εκεί στο πάστωμα των ψαριών να βλέπω τα *χαψία να πετάγονται στα χωράφια ως λίπασμα όταν ήταν σε υπερπαραγωγή. Να ‘μουν παρόν στο κέρωμα του αυγοτάραχου και να γευόμουν τις πέρλες απ το χαβιάρι. Να έβλεπα τα γιγάντια λάχανα που έφτανα μέχρι και 25 κιλά, να δοκίμαζα τα κατακόκκινα κεράσια της Κερασούντος, εκείνα που μετέφερε ο Λούκουλλος πρώτος στην Ευρώπη. Αχ και να υπήρχε αυτή η χρονομηχανή….. Όλα αυτά τα υπέροχα προϊόντα που παρήγε ο Πόντος και η επιστημονικά διαπιστωμένη διατροφή της μακροζωίας είναι ώρα να διαδοθεί, να δοκιμαστεί και να αναγνωριστεί από όλους.

Ταξίδι στον Πόντο

*Παρχάρια (στα βουνά) * Δουρβάνισμα = ανακίνηση μέσα σε κορμό δέντρου *βούτυρο ξυγαλί= βούτυρο από γιαούρτι *παρχαρομάνες =γυναίκες που ανέβαιναν στα βουνά για την βοσκή τον βοοειδών και την παρασκευή βουτύρου και όξινων γαλακτοκομικών

Μίλησε μου για το πολυαναμενόμενο βιβλίο σου, που θα μας ταξιδέψεις;

Η απόφαση να γράψει κανείς ένα βιβλίο είναι εύκολη, επί του πρακτέου όμως ανακαλύπτεις τις δυσκολίες της υλοποίησης. Μια φίλη μου είπε ότι είναι σαν να γεννάς ένα παιδί, και πράγματι στην πορεία το διαπίστωσα ιδίοις όμμασι . Είναι λοιπόν το τρίτο πνευματικό παιδί μου .Οι σελίδες αυτού του βιβλίου έχουν σκοπό να μας ταξιδέψουν στις ρίζες της Ποντιακής κουζίνας. Μαζί λοιπόν με την γενοκτονία του Πόντου επήλθε και η γενοκτονία του πολιτισμού, της κουλτούρας και της γαστρονομίας του Πόντου. Με τούτο το βιβλίο έχω σκοπό να συστήσω στον κάθε αναγνώστη την παραδοσιακή γαστρονομία του Πόντου αλλά και να του προτείνω μέσα από νέες τεχνικές και παρασκευές κρατώντας πάντα τη βάση της παραδοσιακών προϊόντων, να δοκιμάσει την εξέλιξη της ποντιακής γαστρονομίας. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό βιβλίο που προτρέπει όλους του λάτρεις της μαγειρικής να γνωρίσουν και να εντάξουν στην καθημερινότητα τους την ποντιακή διατροφή της μακροζωίας.

-Σ’ ευχαριστώ για το ταξίδι σεφ μου.

Εάν είσαι τυχερός στις 3 Δεκεμβρίου μπορείς να ταξιδέψεις στον Πόντο μέσω του μενού της Σοφία Ουργαντζίδου στο εστιατόριο Sapori by Ballaro της Δράμας (31 Ηπείρου 66100 Δράμα). Για κρατήσεις : +252 1 104644

Το πολυαναμενόμενο βιβλίο της θα είναι διαθέσιμο να μας ταξιδέψει κοντά στις γιορτές. Θα σας κρατήσω ενήμερους.