Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Αλέξανδρος Δρίβας
Διεθνολόγος - Στρατηγικός Αναλυτής

Αλέξανδρος Δρίβας στο pagenews.gr: Η Ουκρανία έπεσε σε παγίδα-Δεν κατάλαβε ποιος την έστησε

Αλέξανδρος Δρίβας στο pagenews.gr: Ο Αλέξανδρος Δρίβας Διεθνολόγος, Στρατηγικός Αναλυτής μίλησε για την Ουκρανία ότι έπεσε σε παγίδα και δεν κατάλαβε ποιος την έστησε.

Ο Αλέξανδρος Δρίβας Διεθνολόγος, Στρατηγικός Αναλυτής, μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου αναφέρθηκε για την Ουκρανία ότι έπεσαν σε παγίδα των Γερμανών ενώ πίστεψαν ότι η Δύση θα εμπλακεί στρατιωτικά.

Αλέξανδρος Δρίβας στο pagenews.gr: Κρίση στη Μαύρη Θάλασσα: Η Ρωσία προχωρά στη σταδιακή προσάρτηση της Ανατολικής Ουκρανίας

Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Δρίβας απάντησε: “ Πράγματι έχουμε να κάνουμε με μια πολύ έντονη κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη συνολικότερα, να το σημειώσουμε αυτό. Το ζήτημα με την Λευκορωσία όπως είδαμε ήταν μάλλον ένας πρόλογος μιας πολύ βαθύτερης κρίσης μεταξύ της Δύσης συνολικά και της Ρωσίας. Οπότε βλέπουμε ότι η Ρωσία τουλάχιστον είναι ευμενώς ουδέτερη το σίγουρο και κάτι παραπάνω προς τη Λευκορωσία ως προς αυτή την υβριδική απειλή που μας θυμίζει αυτό που ζήσαμε και εμείς στον Έβρο από την Τουρκία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι Λευκορώσοι έχουν πάρει και Τουρκική τεχνογνωσία άλλωστε και πολλά έγγραφα των ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί Τουρκικά. Οπότε βλέπουμε ότι η Ρωσία ταυτόχρονα ενώ υπήρχε αυτή η θερμή κατάσταση στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας μετέφερε πολλές χιλιάδες στρατεύματα προς την Ουκρανία, πράγμα που κάνει εδώ και δυόμιση – τρεις μήνες περίπου, φέρνοντας και Ρωσικά στρατεύματα από τα βάθη της Ρωσίας. Βλέπουμε πως η Ρωσία αν θέλετε και μια εκτίμηση δική μου προσπαθεί να φέρει τετελεσμένα στην περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας…”.

Αλέξανδρος Δρίβας στο pagenews.gr: Οι Ουκρανοί έπεσαν σε παγίδα των Γερμανών – Πίστεψαν ότι η Δύση θα εμπλακεί στρατιωτικά

“Να συμπληρώσουμε και δύο τρία πράγματα για να το συνδέσουμε με το 2013 -2014. Η γνώμη μου είναι ότι οι Ουκρανοί έπεσαν σε μια πολύ μεγάλη παγίδα. Η παγίδα αυτή είναι ότι πίστεψαν να το πούμε και μάλλον αντίστροφα, δεν έμαθαν από τα λάθη της Γεωργίας. Πίστεψαν ότι η στήριξη που θα έχουν από τη Δύση θα είναι αμέριστη και μέσα στη λέξη αμέριστη προφανώς πίστεψαν οι Ουκρανοί ότι θα είναι και η στρατοωτική εμπλοκή πράγμα που το ΝΑΤΟ απιοφεύγει. Επομένως βλέπουμε ότι η Ουκρανία έπεσε σε μια παγίδα και θα ονομάσω και τη χώρα, της Γερμανίας, την παγίδα. Η Γερμανία ήθελε πάρα πολύ η Ρωσία να αλλάξει την ενεργειακή της πολιτική όσον αφορά τους αγωγούς. Αυτή τη στιγμή έχουμε το NordStream 2 ο οποίος πάλι φορτώνει με φυσικό αέριο τη Γερμανία. Πριν την κρίση της Ουκρανίας, οι αγωγοί που περνούσαν από την Ουκρανία για τη ρωσική ενέργεια ήταν περίπου το 90% όσων αγωγών χρησιμοποιεί η Ρωσία για να τροφοδοτήσει την Ευρώπη…”. Ανέφερε μεταξύ άλλων ο Διεθνολόγος, Στρατηγικός Αναλυτής κ. Αλέξανδρος Δρίβας.

Η Ουκρανία οδεύει σε de facto διχοτόμηση

“Οι Ρώσοι ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι στη Δυτική Ουκρανία δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει αυτή κατάσταση δηλαδή το αντιρωσικό μένος εδώ και 10 χρόνια περίπου είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα. Από την άλλη ξέρουν ότι η Ανατολική πλευρά της Ουκρανίας είναι πάρα πολύ σημαντική για τα ρωσικά συμφέροντα και είναι υπέρ των ρωσικών θέσεων οι Ρωσόφιλοι της Ουκρανίας στα Ανατολικά. Για τους Ρώσους επειδή η Ανατολική Ουκρανία συνδέεται και με τον Καύκασο είναι ακόμη πιο σημαντική. Οπότε νομίζω ότι το πρώτο μέλημα της Ρωσίας είναι να πάρει το ελάχιστο δυνατό, το οποίο είναι μια de facto διχοτόμηση με την Ανατολική Ουκρανία δική της…”. Σημείωσε ο κ. Δρίβας.

Η Τουρκία βρίσκεται πιο κοντά στη Ρωσία σε ζητήματα ασφαλείας- Συνειδητά προτίμησε S-400 έναντι F-35

Για την Τουρκία ο κ. Δρίβας είπε “Η Τουρκία έχει επενδύσει στο σκεπτικό που αναφέραμε και πριν για τη διχοτόμηση δηλαδή έστω έχει ποντάρει στο εξής σκεπτικό η Τουρκία, ότι ένας πόλεμος πυρηνικός ή έστω μιας μεγάλης κλίμακας πόλεμος μεταξύ Δύσης και Ρωσίας είναι αδύνατος. Επομένως οι Ρώσοι κάνουν μια πολιτική τακτικισμού πάνε μια φορά με τη Ρωσία και άλλη μια μετά με τη Δύση αλλά έχουμε παρατηρήσει ότι την τελευταία δεκαετία τα τουρκικά συμφέροντα ασφάλειας τουλάχιστον είναι πιο κοντά με τη Ρωσία…”.

Οι τακτικισμοί της Τουρκίας είναι δύσκολο να συνεχιστούν εσαεί – ΗΠΑ και Ρωσία τη θεωρούν αναξιόπιστη

“Θεωρεί ότι με το να δίνει μπαϊρακτάρ στην Ουκρανία κλείνει το μάτι στη Δύση λέγοντάς της μην μου επιβάλετε εμπάργκο όπλο διότι αυτή την τεχνογνωσία την οποία χρησιμοποιώ για αυτά τα drones δίνω σε μια χώρα την οποία εσείς τουλάχιστον στο επίπεδο το Δυτικό την Δυτική Ουκρανία θέλετε να παρενοχλεί τη Μόσχα. Άρα είμαστε πολύ καλά. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει η Τουρκία με τίποτε είναι ότι όταν το θερμόμετρο ανέβει δεν θα μπορεί να πάρει εύκολα μια απόφαση. Στις δύο βάρκες εδώ πέρα δεν μπορεί η Τουρκία να επιλέξει τη μία ή την άλλη πλευρά..”.

Αλέξανδρος Δρίβας στο pagenews.gr: Στη Συρία η Τουρκία είναι «όμηρος» της Ρωσίας

Επειδή τη δεσπόζουσα θέση στη Συρία έχει η Ρωσία είχαμε πει πολλές φορές ότι όταν έκαναν τις επιχειρήσεις οι Τούρκοι τις εισβολές στη Συρία, τις τρεις ουσιαστικά εισβολές που έχουν κάνει, λέγαμε ότι η Τουρκία ότι παίρνει εκεί είναι δανεικό. Ουσιαστικά υπενοικιάζει την ιδιοκτησία των Ρώσων που σημαίνει ότι εάν η Τουρκία δείξει δόντια Νατοϊκά στη Ρωσία, η Ρωσία θα χτυπήσει στη Συρία. Οπότε μέσα και από αυτό μπορείτε να καταλάβετε τη δεινή θέση που έχει αυτή τη στιγμή η Τουρκία αν σκεφτούμε ότι όλες οι επιχειρήσεις που κάνει η Τουρκία και στο Βόρειο Ιράκ και στη Συρία έχουν σκοπό να αποτρέψουν το κουρδικό μόρφωμα…”.

Παράλληλα, ο κ. Δρίβας αναφέρθηκε στην Τουρκία ότι προσπαθεί δίχως επιτυχία να αποτρέψει τη δημιουργία κουρδικού κράτους ενώ μίλησε για την Ελλάδα και την Κύπρο στον αναδυόμενο νέο χάρτη της περιοχής.